Jan Dirk, Joes of Tim

Dit is de winnaar van het 23e seizoen van De Slimste Mens

26 januari 2024 21:17 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© KRO-NCRV
Op voorhand wisten we al dat de winnaar van het 23ste seizoen van De Slimste Mens een man zou worden. Jan Dirk van der Burg, Joes Brauers en Tim Hartog plaatsen zich voor de 'Grande Finale' van de kennisquiz van KRO-NCRV.

Let op; dit bericht bevat spoilers!

Na zes weken strijden was het vrijdag tijd voor de finale van De Slimste MensTim Hartog, in het dagelijks leven werkzaam als cabaretier, is overgebleven uit de laatste reguliere week en ontpopte zich in de finaleweek tot een kansrijke kandidaat voor de eindoverwinning. Joes Brauers kwam donderdag als tweede geplaatst terug in de kennisquiz. De acteur liet gelijk zijn klasse zien door in de halve finale tot slimste van de dag gekroond te worden.

Tim en Joes kruisten in de eindstrijd de degens met Jan Dirk van der Burg. De fotograaf wist maar liefst zeven keer op een rij een ticket naar de volgende aflevering te veroveren waarin hij zich vijf keer tot de slimste van de dag kroonde. Daarmee was Van der Burg op voorhand dé favoriet voor de eindoverwinning.

3-6-9

In de eerste ronde, de welbekende en uit vijftien vragen bestaande 3-6-9, gingen Jan Dirk en Tim redelijk van start. Zij sloten de eerste ronde af met 80 seconden nadat alle kandidaten zoals gewoonlijk met zestig seconden begonnen. Joes bleef tien seconden achter met 70 seconden. Bassie en Adriaan was in de eerste ronde één van de antwoorden en 'die clown en die acrobaat' brachten herinneringen naar boven. Dat jurylid Maarten van Rossem een connectie met de Kardashians maakte, zorgde voor het nodige gelach in de studio.

Open deur

De tweede ronde was die van de open deur. Vier BN'ers, te weten voetbalster Shanice van de Sanden, Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije en zangeres Davina Michelle stelden de vragen aan de drie finalisten. De onderwerpen waren de Franse Revolutie, ragout en huisstofmijt. Na de twaalf antwoorden die al dan niet werden gegeven, ging Tim aan de leiding met 112 seconden. Jan Dirk volgde met 98 seconden en Joes bleef wat achter met 81 seconden.

Puzzel

In de puzzelronde liet Joes het kaas van zijn brood eten. Hij begon, maar wist slechts één verband te raden. Tim pakte dertig seconden over van de acteur. Jan Dirk wist er twee te raden, waarna Joes de kans kreeg op dertig extra seconden. Tim had een moeilijke puzzel en de cabaretier lukte het niet om een verband te noemen. Toen de rook opgetrokken was, stond Jan Dirk met 131 seconden aan kop. De andere twee finalisten bleven pakweg veertig seconden achter.

Galerij

De galerij was er eentje van hoog niveau. Joes kreeg een collage van acht afbeeldingen over de Eerste Wereldoorlog. De galerij van Tim ging over diverse kunstenaars. Hij wist zes antwoorden te geven en kroop zodoende wat omhoog in de stand. Uiteindelijk was de laatste galerij voor Jan Dirk, die antwoorden moest geven over heksen uit de film- en seriewereld. Hij gaf slechts drie antwoorden en zag zijn opgebouwde voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tim stond na de galerij aan kop met 172 seconden en ging als nummer één de laatste ronde in.

Het collectief geheugen

In de vijfde ronde viel één van de finalisten af. Bij elk beeldfragment hoorde zoals altijd vijf antwoorden. Joes begon en kreeg een stukje over Peter Pannekoek te zien. Drie antwoorden wist de acteurs te geven, maar na het fragment was het verschil tussen de drie finalisten telkens twee seconden. Jan Dirk kreeg een fragment over de Elfstedentocht voor zijn voeten geworpen. De fotograaf gaf drie antwoorden en bleef zo in de buurt bij zijn concurrenten. Als laatste mocht Tim antwoord geven aan de hand van zijn fragment die over Jevgeni Prigozijn ging. Hij wist twee antwoorden te geven en in het restant gaf hij zoveel seconden weg dat hij als laatste eindigde. Jan Dirk ging met 244 seconden de finale in. De nummer één van de reguliere uitzendingen nam het op tegen de nummer twee van het klassement die 197 seconden had.

Finale

De finale ging tussen Jan Dirk van der Burg en Joes Brauers. Na drie antwoorden zat Joes met 97 seconden in de gevarenzone terwijl Jan Dirk 150 seconden op zijn teller had. Twee vragen later was het verschil 22 seconden en Joes mocht beginnen met 54 seconden. Jan Dirk stond op dat moment op 78 seconden. Joes gaf drie antwoorden over Steve McQueen en had er vier nodig. De laatste lukte hem niet en Jan Dirk bleef met twaalf seconden op zijn teller over. Met 35 seconden achter de naam van Joes moest de fotograaf twee goede antwoorden geven. Dat deed Jan Dirk niet op de vraag over Alexandria Ocasio-Cortez. Beiden stonden ze op acht seconden en ze hadden allebei goed aan één antwoord. Acteur Brauers mocht beginnen en wist direct een antwoord te geven op Beef Wellington.

Zodoende kroonde Joes Brauers zich tot winnaar van het 23ste seizoen van De Slimste Mens. Hij volgde Tom Kleijn op als De Slimste. De journalist won de najaarsreeks in september van het vorige jaar.

Meer over