Trofee in handen

Dit is de winnaar van Make Up Your Mind 2024

4 mei 2024 22:01 | amusement | Door Marjolein Vos

© Videoland

Miss Showbee mag zich de winnaar van Make Up Your Mind 2024 noemen. Ze liet haar concurrenten Nikita, Polly Plush, Gladiola Holt, Penny Smize en Star Sissy achter zich.

Wie mag zich toevoegen aan het lijstje met Barry Atsma, Soy Kroon en Jeroen van der Boom?

Make Up Your Mind

Week na week stonden er weer nieuwe dragqueens op het podium. De een liep nog nooit op hakken en bergt ze met liefde weer op, de ander voelde zich er wel in thuis. Zes queens haalden de finale en lieten hun concurrenten achter zich. Dat belooft een hoop mooie optredens in de grande finale vol met dansjes, mooie kleding en grote pruiken. We blikken terug op deze aflevering. 

Nikita

Al vrij snel wordt er afscheid genomen van de eerste finalist. Nikita en Miss Showbee nemen het tegen elkaar op in een live lipsync. Deze wordt gezongen door niemand minder dan Davina Michelle. En één van deze twee finalisten heeft een connectie met haar. Uiteindelijk is het Nikita die als eerste deze finale moet verlaten. Miss Showbee zien we later op de avond nog terug. Achter de make-up, kleding en pruik van Nikita gaat schuil: (musical)acteur William Spaaij.

Hij vertelt dat hij het avontuur heel serieus heeft genomen en dat het voor hem niet alleen leuk en gezellig was. Hij wilde echt zijn best doen en huurde daar elke week een studio voor af om te oefenen. Beide teams in het panel noteerden de juiste naam. Het uiterlijk van Nikita en dus William vol met David Bowie linkjes verwees naar zijn zoon die Bowie heet. Ook speelde hij in de musical Lazarus. In zijn outfit wat een dagboek verwerkt dat verwijst naar Dagboek van een Herdershond. En dan is er nog de naam Nikita, een Russische spion. Hoe heet William van zijn achternaam? Spaaij verwijst naar spy. 

William Spaaij als Nikita in Make Up Your Mind 2024.
William Spaaij als Nikita in Make Up Your Mind 2024.

Polly Plush

Voor de tweede live lipsync zien we het optreden van Star Sissy en Polly Plush. De live-stem die erbij hoort is Trijntje Oosterhuis. Uiteindelijk moet Polly Plush het veld ruimen. Achter het karakter Polly Plush gaat Gijs Rademaker schuil. Waarom hij meedoet? Hij heeft drie tieners thuis zitten die moeten gaan uitvinden wie ze zijn. En daarom vindt hij het belangrijk om mee te doen aan het programma. Je mag alles zijn wat je wil zijn, aldus Gijs. 

Er waren verschillende hints zoals Polly wat verwijst naar een poll, wat te maken heeft met zijn werk als opiniepeiler. De 1 op zijn kleding linkt naar EenVandaag. En de kiezen aanzijn ketting verwijzen dan weer naar verkiezingen. Genoeg hints dus en het panel had het wederom goed.

Gijs Rademaker is Polly Plush.
Gijs Rademaker is Polly Plush in Make Up Your Mind 2024.

Gladiola Holt

De derde battle is een feit. Gladiola Holt en Penny Smize treden op met Anita Meyer. Na dit optreden nemen we afscheid van Gladiola Holt waar schrijver en presentator Harm Edens achter schuil gaat. Het panel had het voor het eerst deze avond niet geraden. Een van de hints waren de gladiolen want Harm presenteert wederom de Nijmeegse Vierdaagse. Hij vertelt dat het wel heftig was om via de halve finale naar de finale te gaan. "Het is veel werk en zo leuk." En hij vertelt dat hij zich te pletter heeft gelachen. Toen hij gevraagd werd, hoefde hij maar drie seconden na te denken want hij maakt zich naar eigen zeggen zorgen om de wereld.

Harm Edens als Gladiola Holt in Make Up Your Mind 2024.
Harm Edens als Gladiola Holt in Make Up Your Mind 2024.

We gaan door met een stukje acteren. De drie overgebleven dragqueens treden op als Dorothy in The Wizard of Oz. Hierna valt één queen af. 

Penny Smize

Eerst wordt Star Sissy doorgelaten en daarna gaat ook Miss Showbee door naar de volgende ronde. En daarom moet Penny Smize zich onthullen. Degene die derde is geworden dit seizoen is: zanger, danser, acteur en choreograaf Stanley Burleson. Een grote hint deze aflevering naar zijn identiteit was zijn optreden met Anita Meyer. Zij speelden allebei in de musical Cats en die kattenpootjes ontdekte Fred van Leer ook al op zijn kleding. De doodskoppen in de kleding wijzen naar de dood die hij speelde in de musical Elisabeth. Hij vertelt dat het een droom was en perfect paste in zijn plan om alleen nog maar dingen te doen die hij nog niet gedaan had.

Stanley Burleson als Penny Smize in Make Up Your Mind 2024,
Stanley Burleson als Penny Smize in Make Up Your Mind 2024.

Star Sissy en Miss Showbee treden op met Davina Michelle en daarmee komt er een einde aan de optredens en ligt het eindoordeel bij de vakjury.

Star Sissy

De tweede plek dit seizoen is voor Star Sissy en daarmee ziet acteur Thomas Cammaert net de winst aan zich voorbij gaan. Hij wilde graag meedoen omdat hij vroeger gepest werd. "Zij hadden door dat ik anders was voordat ik het zelf wist." Onder meer de Belgische vlag was te zien op zijn kleding. Hij woont al 22 jaar in Amsterdam, maar is van oorsprong Vlaams. Het Eurovisie-hart op zijn kleding verwijst naar de klus die hij deed voor het Songfestival met Sanne Wallis de Vries. Ze gaven samen commentaar op de inzendingen voorafgaand aan het Songfestival.

Thomas Cammaert als Star Sissy in Make Up Your Mind 2024.
Thomas Cammaert als Star Sissy in Make Up Your Mind 2024.

Miss Showbee

En dat betekent dat de winnaar Miss Showbee is. Achter de fantastische optredens en het fabulous outfit gaat Jurre Geluk schuil. Hij kan zijn geluk niet op want hij wordt altijd tweede. "Ik ben zo blij." Waarom hij onder andere mee wilde doen is omdat hij zelf niet hand in hand durft te lopen met zijn eigen vriend. Hij vindt het een mooi programma maar hoopt dat het ook buiten de studio meer mag doen qua tolerantie. 

Hints naar deze BN'er waren onder meer zijn outfit als insect, in dit geval een bij. Dit verwijst naar zijn programma Steken en Prikken met Emma Wortelboer. Show is een link aan zijn dansverleden bij Lucia Marthas en de aardbol op zijn kleding is natuurlijk 3 op Reis.

Jurre Geluk is Miss Showbee in Make Up Your Mind 2024.
Jurre Geluk is Miss Showbee in Make Up Your Mind 2024.

Het hele seizoen van Make Up Your Mind 2024 is terug te zien op Videoland. 

Meer over