Echt waar

Dit is waarom Bestemming X het (terug)kijken waard is

9 juli 2024 12:46 | amusement | Door Judith Regeling

© Jasper Suyk/Tom Cornelissen/Dracorubio

Als er één tv-programma is dat je de afgelopen tijd niet had mogen missen, is het wel Bestemming X van RTL. In dit artikel vertellen we je waarom.

Gemist? Kijk dan nu alle afleveringen terug op Videoland. 

Bestemming X

Met alle commotie rondom de diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival en het razend spannende EK Voetbal 2024, kan het zomaar zijn dat Bestemming X je is ontgaan. De timing van de uitzendingen was inderdaad niet ideaal, wat helaas te zien was in de kijkcijfers. Maar laat je daardoor niet misleiden: het programma zelf is meer dan de moeite waard.

Volgens ons doet Bestemming X met Nasrdin Dchar niet onder voor kijkcijferkanonnen als Wie Is de Mol? en Het Onbekende. En dat is een vergelijking die we toch echt niet vaak durven te maken.

Wat houdt Bestemming X in?  

Kun je voorstellen dat je een (geblindeerde) bus instapt en maar liefst twee weken lang niet weet waar je precies bent binnen Europa? De tien onbekende kandidaten van Bestemming X kunnen die vraag inmiddels met een dikke 'ja' beantwoorden. Elke aflevering moesten zij op een kaart aangeven waar ze dachten te zijn. De kandidaat die het verst van de werkelijke locatie zat, moest de bus direct verlaten.

Om het de deelnemers wat makkelijker te maken - of nou ja, soms eigenlijk vooral moeilijker - kregen ze gedurende dit eerste seizoen opdrachten voorgeschoteld om zo diverse hints te verdienen over hun locatie. Maar let op: niet alle hints waren echt. Met slimme trucs probeerden de makers zowel de kandidaten als de eveneens onwetende kijkers op het verkeerde been te zetten. En dat lukte behoorlijk vaak.

Wat maakt Bestemming X het (terug)kijken waard? 

Als je dus houdt van spannende, avontuurlijke spelprogramma's waarbij niets is wat het lijkt, dan is Bestemming X zeker op je lijf geschreven. De kans is namelijk groot dat ook jij je al binnen een paar minuten van de eerste aflevering gaat afvragen waar de kandidaten nu precies zijn en wie het goed raadt. 

En mocht je nu nog geen idee hebben waar je volgende vakantie naartoe gaat, is dit programma ook heel ideaal. Van elk land krijg je een prachtige (sfeer)impressie, dus wie weet zit er nog iets voor jou bij.

Kijk alleen maar naar de volgende beelden.

Bestemming X - still uit aflevering
Bestemming X - still uit aflevering

Bestemming X - still
Bestemming X - still

Bestemming X
Bestemming X

Gedurfd concept

Met Bestemming X heeft RTL wel een klein risico genomen. Vaak testen ze nieuwe concepten – zoals Het Onbekende, De Verraders en Het Perfecte Plaatje – eerst uit met bekende Nederlanders. Van die BN’ers die je al een stuk of tig keer hebt gezien in een bepaalde spelshow. In het geval van dit programma was dat echter niet het geval. Het was echt aan tien onbekende Nederlanders om vanaf het begin hun beste beentje voor te zetten met als ultiem doel: het winnen van 25.000 euro. 

Een schot in de roos, als je het ons vraagt. Voor een BN’er is dit bedrag vaak niet bijzonder, maar voor een onbekende kandidaat kan het levensveranderend zijn en dus gaan ze stuk voor stuk ver om hun doel te bereiken. Dat bewezen deelnemers als Julia, Adela, Danique, Roy, Dirk en Sebastian als geen ander.

Wat vonden kijkers van Bestemming X?. 

Onze mening is er echter ook maar één, dus is de vraag: wat vonden de andere kijkers hiervan? Hieronder vind je een greep uit de reacties op X.

Alle afleveringen van Bestemming X staan inmiddels op Videoland.

Meer over