Eerste details

Dit moet je weten over The Passion 2023

14 februari 2023 10:05 | amusement | Door Judith Regeling

© Floris Heuer
The Passion keert in april 2023 weer als vanouds terug op de buis. Mocht je niets willen missen van dit muzikale evenement, houd dan dit artikel goed in de gaten.

De dertiende editie van het muzikale evenement mag namelijk niet onopgemerkt voorbijgaan.

De locatie van The Passion 2023

Terwijl we allemaal nog massaal terugdenken aan Soy Kroon als Jezus is omroep KRO-NCRV al druk bezig met de voorbereidingen van de hopelijk net zo spectaculaire editie in 2023. Ze weten zelfs al waar het wordt gehouden, zo blijkt. "Het verlichte kruis van The Passion is vanmorgen in alle vroegte aangekomen in dé stad van 2023, Harlingen!", zo schrijft de omroep op social media.


Met publiek

De afgelopen jaren hadden de makers behoorlijk wat te stellen met het coronavirus. Zo was publiek in zowel 2021 als 2022 niet welkom en ook in 2020 was er al een aangepaste versie. De reguliere editie moest toen vanwege het virus worden vervangen door een live-vertelling zonder band en zonder publiek, maar met een online optocht, afgewisseld met scènes en liedjes uit de afgelopen negen edities en het bekende Passion-kruis. In 2023 is dat allemaal verleden tijd: het publiek is weer welkom.

Castleden The Passion 2023

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wie spelen de hoofdrollen? 

Sinan Eroglu als Jezus

Soy Kroon mag dit jaar het stok overgeven aan voormalig GTST-acteur Sinan Eroglu. “Waarom ik zo blij ben dat ik de rol van Jezus mag spelen, is omdat hij geen vooroordelen heeft over mensen. Dat vind ik wel heel bijzonder in de tijd van nu. In de wereld waarin we nu leven.”

Buddy Vedder als Judas

Sinan staat er natuurlijk niet alleen voor, want hij komt in deze nieuwe editie lijnrecht te staan tegenover Buddy Vedder, die de rol van Judas op zich neemt. “Ik wil de menselijke kant van Judas laten zien waardoor je als kijker snapt hoe Judas tot zijn keuze komt, zonder dat je het daar mee eens hoeft te zijn. Ook Judas was maar een mens, het is niet altijd zo zwart-wit als je denkt.”

Marlijn Weerdenburg als Maria

De volgende naam is die van presentatrice Marlijn Weerdenburg. Zij kruipt op 6 april in de huid van (moeder) Maria. Dat Marlijn kan zingen wisten we al, want in 2016 liet ze haar talent al eens zien in het programma It Takes Two.

Anita Witzier als Verslaggever

Anita Witzier heeft met haar deelname aan The Passion 2023 direct een primeur te pakken: de presentatrice heeft namelijk voor de tweede keer de rol gekregen van de Verslaggever. De vorige keer dat de presentatrice neerstreek met The Passion was in Roermond in 2020, maar toen was er geen publiek aanwezig. Dit keer maakt ze haar debuut voor honderden mensen.

Dragan Bakema als Pilatus

Acteur Dragan Bakema zal in deze dertiende editie van The Passion de rol van Pontius Pilatus vertolken. Normaal is dit niet zo'n hele grote rol, maar dat is dit jaar een ander verhaal. "In The Passion Hemelvaart krijgt Pilatus samen met zijn vrouw een grotere rol", zo blikt de 42-jarige acteur nu alvast vooruit. "Het is dus echt geweldig om het verhaal van Pilatus voor het eerst in de geschiedenis van The Passion kunnen verdiepen."

Bertrie Wierenga als Maria Magdalena

Kim-Lian van der Meij maakte vorige jaar een onuitwisbare indruk als de eerste Maria Magdalena ooit. Aan GTST-ster Bertrie Wierenga de taak om dit jaar in haar voetsporen te treden. "Wat moet ik zeggen? Ik heb er helemaal zin in, vind het mega geweldig en ben er trots op ook", vertelt ze. "Ik ben vereerd dat ik het mag doen."

Ferdi Stofmeel als Petrus

Tot slot is ook Ferdi Stofmeel van de partij. Hij zal dit jaar de rol van Petrus vertolken. "Ik vind het spannend, maar ik heb er ook zin in. Ik vind het een mooie rol omdat het echt gaat om ertoe willen doen, erbij willen horen en belangrijk zijn", legt hij uit. "Tegelijkertijd als je dat bereikt, kan je dat wel? En die onzekerheid daarbij, vind ik mooi." 

De dertiende editie van The Passion vindt plaats op 6 april 2023.

Meer over