Ontknoping nabij

Dit zijn de drie finalisten van Expeditie Robinson 2023

10 december 2023 21:30 | amusement | Door Judith Regeling

© Videoland
In de halve finale van Expeditie Robinson kon er misschien niemand naar huis gestemd worden, maar toch viel er genoeg te doen. Drie deelnemers slaagden erin om een proef te winnen en zo hun finaleplek veilig te stellen.

De halve finale van Expeditie Robinson 2023 bestond dan ook, net als vorig jaar, uit drie opdrachten: de persoon die erin slaagde om er eentje te winnen, won automatisch een plek in die felbegeerde finale.

Lees ook: Alles over Expeditie Robinson 2023 

Willem Voogd

Dat die finale echter niet makkelijk te halen is, bleek direct in de allereerste opdracht. Guido Spek, Mark Baanders, Ilse Paulis, Jochen Otten en Willem Voogd moesten zo lang mogelijk blijven hangen aan een enorm wiel dat met wat hulp van presentator Art Rooijakkers steeds verder naar voren kantelden. De deelnemers hielden er nogal diverse tactieken op na, maar uiteindelijk bleek die van Willem Voogd het meest effectief.

Hij wist maar liefst 26 minuten te blijven hangen en kon volgens eigen zeggen nog wel even door. Dat hoefde niet, hij mocht heerlijk uitrusten op Winnaarseiland in afwachting van zijn twee concurrenten.

Willem Voogd in Expeditie Robinson 2023
Willem Voogd in Expeditie Robinson 2023

De gevreesde eetproef

De tweede proef was gelukkig iets minder uitputtend, maar wel gevreesd: de eetproef. Wie erin slaagde om onder het toeziend oog van Nicolette Kluijver de drie lekkernijen zo snel mogelijk op te eten, mocht zich bij Willem voegen op Winnaarseiland. Uiteindelijk bleek het voor Guido Spek een ware 'piece of cake'. Hij verorberde de kippenpoten inclusief nagels, de tonijnogen en de geitenballen haast alsof het niets was. 

Guido Spek in Expeditie Robinson 2023
Guido Spek in Expeditie Robinson 2023

Het slotakkoord

Guido mocht door zijn winst naar Willem toe, maar ja, toen waren er nog maar drie spelers en slechts één finaleplek. Ilse PaulisMark Baanders en Jochen Otten lieten zich de komende weken vooral zien als tactische spelers, maar in deze fase van de wedstrijd hadden ze aan die eigenschap niets meer. In de derde en daarmee laatste opdracht moesten ze immers schieten met een katapult, tegeltjes verslepen, knopen hakken, slingeren met een touw en een potje sjoelen.

Ilse Paulis wist uiteindelijk als eerste de vijf tegels in de sjoelbak te krijgen. "De finaleplek is binnen. Ik ben zo opgelucht en blij. Echt fantastisch", bracht ze dan ook kort daarna en al glunderend uit. 

Ilse Paulis in Expeditie Robinson 2023
Ilse Paulis in Expeditie Robinson 2023

Finale Expeditie Robinson

Na 34 dagen overleven zijn de finalisten dan ook Willem VoogdGuido Spek en Ilse Paulis. Met de winst van die laatste heeft ze voorkomen dat we net als vorig jaar weer een finale enkel bestaande uit mannen hebben. Of Ilse echter ook genoeg kracht bezit om de finale te winnen, blijft nog even de vraag. De grote finale volgt volgende week! 

De finale van Expeditie Robinson is op zondag 17 december vanaf 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over