Wie doet wat?

Dit zijn de tactieken en eigenaardigheden van de nieuwe Mol-kandidaten

9 januari 2020 15:01 | amusement | Door Televizier

Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? staat voor de deur. Negen kersverse kandidaten en één mol staan te popelen om het tv-spel der tv-spellen tot een goed einde te brengen. Wie reizen er dit seizoen allemaal af naar China? En wat zijn hun de tactieken en eigenaardigheden?

De een gaat vooral observeren terwijl de ander voor de gezelligheid mee gaat. Wie liegt er nu al en wie is vooral een goede kandidaat. In 10 verschillende filmpjes op de site van Wie is de Mol? blikken alle kandidaten vooruit op hun deelname.

Welke eigenschappen hebben ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe werkt hun ideale mol? TVgids.nl analyseerde de filmpjes en zette de hoogtepunten voor je op een rij. Want juist dit soort uitspraken kunnen weleens essentieel zijn in het aanwijzen van die ene saboteur in hun midden... (Lees hier ook de analyse van wat de nieuwe leader van Wie is de Mol? ons allemaal verklapt!)

Anita Witzier

Presentatrice, 58 jaar

Eigenschappen: Anita zegt ongeduldig, slordig, pragmatisch, grappig en punctueel te zijn. Daar zitten wel een aantal tegenstrijdigheden in. Dus feitelijk zegt Anita niet zoveel over haar eigenschappen. Anita zegt wel geen angsten te hebben.

Deelname: Jarenlang durfde ze deelname niet aan. Dit jaar dacht ze ‘Waarom ook niet?’ Zou ze dit jaar in en andere rol mee mogen doen dan waarvoor ze eerder gevraagd is?

Voorbereiding: Anita heeft veel teruggekeken. Daarover zegt ze: ‘Ik heb gekeken naar wat je kunt doen om je als kandidaat te manifesteren om erin te blijven’. En ze heeft zorgvuldig haar tas ingepakt…

Buddy Vedder

Acteur, presentator en zanger, 25 jaar

Eigenschappen: Buddy zegt dat er twee Buddy’s zijn: de vrolijke Buddy die iedereen aan het lachen wil maken en de rustige Buddy die vooral observerend opereert. Hij denk dat die laatste Buddy de meeste kans maakt om te winnen.

Goede Mol: Als het aan Buddy ligt is een goed mol iemand die inblend en niet opvalt. Iemand die op de juiste momenten zijn of haar ideeën kan doordrukken zodat niet opvalt dat de opdrachten daardoor juist mislukken.

Claes Iversen

Modeontwerper, 42 jaar.

Deelname: Claes (spreek uit als Klees) doet mee om het avontuur. ‘Ergens instappen en niet weten wat er gaat gebeuren en meegenomen worden naar plekken die je niet kent’. Dat klinkt niet als de mol, want die weet alles.

Tactiek: Claes zegt geen tactiek te hebben. Hij wil vooral zichzelf zijn. Maar wel winnen, want danders kan je net zo goed niet meedoen, aldus Claes.

Goede Mol: Volgens Claes lijkt een goede mol op een kandidaat en valt hij niet teveel op. ‘One of the buddies’.

Jaike Belfort

Actrice, 42 jaar

Angsten: Jaike wil liever niet vliegen; ze blijft graag met beide benen aan de grond. Wel hoopt ze op puzzels en fysieke opdrachten.

Strategie: Door veel te luisteren hoopt Jaike te horen wat ze moet horen, want zo zegt de actrice: Als ik zelf praat hoor ik de anderen niet’. Verder wil ze niet leidend en wel een teamplayer zijn.

Goede Mol: Een goede mol moet volgens Jaike weten wanneer hij op moet vallen en wanneer hij zich terug moet trekken. “Mollen die teveel op de voorgrond treden vallen teveel op.”

Johan Goossens

37, cabaretier en schrijver

Motief: Johan Goossens doet naar eigen zeggen vooral mee voor de gezelligheid. Hij kijkt al jaren naar Wie is de Mol? en ziet dan vooral hoe leuk zo’n groep het met elkaar heeft. Daar hoopt hij nu ook op.

Angst: Hoogte

Tactiek: Johan heeft veel teruggekeken. Hij weet nu alles over de tunnelvisie en hoe hij die moet voorkomen. Verder kan hij volgens zijn vrienden niet liegen en daar is hij het wel mee eens.

Leonie ter Braak

39, presentator

Strategie: Leonie ter Braak is een vat vol tegenstrijdigheden. Ze zegt een open persoon te zijn die zich het liefst in groepen beweegt en wil dat iedereen zich goed voelt in de groep, maar tegelijkertijd wil ze mensen tegen elkaar uitspelen. Ze vindt de sfeer erg belangrijk en hoopt tegelijk dat iedereen zo snel mogelijk vertrekt.

Angst: Geen angst, krijgt wel stress van technische opdrachten.

Talent: Leonie kan, in tegenstelling tot Johan, wel goed liegen. Naar eigen zeggen dan. ‘Mensen geloven mij’, zegt ze. Maar hoe leuk en sociaal ze ook is, ze zal altijd voor zichzelf kiezen en nooit voor de groep

Miljuschka Witzenhausen

34 jaar, tv-kok

Mol: Zeg maar Mil, zegt Mil aan het begin van haar introductiefilmpje. En dat verschilt natuurlijk maar een letter van Mol.

Angst: Hoogtes. Mil heeft zelfs zoveel last van hoogtevrees dat ze tijdens een vakantie in Maleisië eens hyperventilerend een brug is afgesleept.

Tactiek: Mil is niet sociaal. Verder gaat ze het spel zo slim mogelijk spelen om te overleven. Ze gaat zichzelf blijven en observeren en af en toe een handgranaat gooien. Spreekwoordelijk dan. Hopen we.

Nathan Rutjes

trainer/coach en oud-voetballer, 36 jaar

Soepstengel: Nathan Rutjes zegt dat hij vroeger met zijn ouders naar Wie is de Mol keek en dan een soepstengel mocht eten. Opvallend daaraan is dat Nathan al 16 jaar was toen Wie is de Mol? begon. Zit een 16-jarige nog dankbaar soepstengels te eten bij zijn ouders op de bank of is dit de eerste leugen van de mol?

Energie: Ook wie Nathan Rutjes niet kent, zal vrij snel door hebben dat hij nog al een energiek persoon is. Volgens Nathan zelf is dat slechts een deel van hem, want hij kan ook heel rustig en observerend zijn. Hij gunt anderen de leiding als ze maar een goed verhaal hebben. De mol moet schijt hebben aan iedereen, zegt Nathan.

Rob Dekay

Zanger en muzikant, 33 jaar

Karakter: Rob noemt zichzelf vriendelijk, grappig, warrig, slordig en super fanatiek. Oh en vergeetachtig.

Doel: Niet de eerste afvaller zijn. Hij wil alles op alles zetten om de eerste executie te overleven.

Strategie: Rob wil zoveel mogelijk mensen leren kennen om op die manier uit de welbekende tunnel te blijven. Een goede mol is volgens Rob iemand die anderen het idee geeft dat hij juist geen goede mol is. Bijvoorbeeld door te zeggen dat hij slordig en vergeetachtig is, om maar wat te noemen?

Tina de Bruin

Actrice, 44 jaar

Tactiek: Tina gaat vooral goed kijken en goed luisteren, want dat zou al het halve werk zijn. Ze staat zelfs zo achter deze tactiek dat ze hem twee keer noemt in het introductiefilmpje op de site van Wie is de Mol.

Oude ui: Tina hoopt dat ze kans maakt om te winnen, ook al is ze naar eigen zeggen zo ‘chaotisch als een oude ui’. Het lijkt haar namelijk heel erg leuk om te winnen.

Nachtblind: Tina hoopt op een opdracht in het donker. Ondanks dat ze nachtblind is.

Goede mol: Een goede mol is iemand die overzicht heeft, zegt Tina. Ook is een mol berekenend en kan hij of zij zich anders voordoen dan hij of zij is. De mol is iemand die iedereen leuk vindt, denkt Tina.

Wie is de Mol? zie je vanaf 11 januari elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 1

Meer over