Stokje

Dominic Seldis legt kandidaten Maestro langs de meetlat

5 december 2021 08:05 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© Michel Schnater
Wie heeft het in zich om een orkest te leiden? Jurylid Dominic Seldis schat de kansen in van de zeven kandidaten in het nieuwe seizoen van Maestro.

Simone Kleinsma (63) - zangeres, actrice, presentatrice

“Ik heb hoge verwachtingen van haar, ze weet hoe het is om op het podium te staan. Al staat ze normaal gesproken wel met haar gezicht naar het publiek, en niet met haar rug. Ik denk dat ze het goed gaat doen. Tegelijkertijd hebben we al eerder kandidaten zien struikelen van wie we veel verwachtten vanwege hun podiumervaring. René Froger, om maar een voorbeeld te noemen. Hij bakte er bij Maestro helemaal niets van. Je weet het nooit.” 

Bram Krikke (27) - radio-dj, presentator

“Een bijzondere man, die in elk geval de prijs voor beste snor van dit seizoen verdient. Hij is grappig, heeft een flexibele geest, kan goed improviseren en leert snel. Ik ben er aardig zeker van dat dit multitalent het goed gaat doen. Maar hij is natuurlijk wel een radio-dj. Die drukken op een knop om de muziek te laten beginnen. Dat kan een enorme handicap zijn, want dat is niet hoe dirigeren werkt. Maestro is extra pittig voor mensen die gewend zijn om in de studio te werken.”

Henk Spaan (73) - journalist, presentator

“Ik maak me altijd ongerust als kandidaten geen enkele ervaring hebben met muziek. Dat geldt zeker voor Henk Spaan. Ik denk niet dat we in hem de volgende grote dirigent gaan vinden. Het enige dat hem kan redden is heel veel geluk, haha. Maar… het gaat bij Maestro niet om winnen. Het gaat om meedoen én om te laten zien hoe lastig dirigeren is.”

Plien van Bennekom (50) - actrice, cabaretière

“Voor haar geldt wat betreft podiumervaring hetzelfde als voor Simone. Daarbij heeft ze een zeer expressief gezicht, en dat helpt altijd bij dirigeren. Het is wonderbaarlijk hoe een orkest reageert op een mooie glimlach. Ze is levenslustig, een sprankelende aanwezigheid. Bij zulke kandidaten kan het twee kanten op: ze storten in omdat het veel moeilijker is dan ze dachten, of ze bloeien op met dat stokje in de hand. Ik hoop natuurlijk op het laatste.”

Eva Cleven (35) - presentatrice, radio-dj, zangeres

“Zij is geweldig, een sprankelende persoonlijkheid, enthousiast. Piepklein maar met een enorme energie. Ze is jong en slim en kan fantastisch zingen. Dat is allemaal absoluut in haar voordeel. Ze weet ook waar ze het over heeft: ze studeerde musicologie, is een allroundmuzikant. Muzikaliteit is een van de belangrijkste voorwaarden om ver te komen in het programma. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ze het gaat doen, heb hoge verwachtingen van haar.”

Pieter Jan Hagens (63) - journalist, presentator

“Pieter Jan heeft, net als Henk Spaan, weinig professionele ervaring met muziek. Ik begreep wel dat hij op jonge leeftijd in een orkest speelde. Volgens mij klarinet. Dat hij weet hoe een orkest werkt is een groot voordeel voor hem. Op het eerste gezicht lijkt deze journalist misschien niet zo veel kans te hebben op de winst, maar wie weet gaat hij ons verrassen.”

Sor (25) - rapper en producer

“Wat een bijzondere kandidaat. Hij is voor 70 procent doof. Mensen zoals hij zijn de reden dat ik meedoe aan Maestro. Hij geeft ons hoop, zorgt voor een traantje van ontroering en doet ons beseffen hoeveel geluk we hebben dat we muziek kunnen luisteren. Hij bewijst dat je alles kunt doen, ook al heb je een beperking. Hij is zo enthousiast en gedreven. Als studiomuzikant zal hij er, net als Bram Krikke, moeite mee hebben dat de muziek vanzelf sneller en langzamer gaat. Je kunt hier niet met een druk op de knop een vast tempo instellen.”

Maestro | Zondag 5 december 2021 | AVROTROS op NPO1 | 20:20 uur

Meer over