Douwe Bob over Ilse's Veranda

28 september 2017 14:05 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS

Ilse DeLange ontvangt deze week in ­Nashville singer-songwriter Douwe Bob (24).  Hij voelde zich meteen thuis in Nashville: 'Het voelde heel vertrouwd.'

Als liefhebber van de countrymuziek zul je vast al eens in Nashville zijn geweest?

“Gek genoeg niet. Ik stelde een bezoek altijd uit, omdat ik bang was dat ik niet meer terug zou komen. Dat is niet gebeurd, maar ik ben wel van die stad gaan houden. Omdat de countrymuziek mij met de paplepel is ­ingegoten, voelde het heel vertrouwd. Bovenal is het natuurlijk te gek om in de stad te zijn waar je favoriete muziek vandaan komt. Zo heb je daar een boulevard waar allemaal fantastische bands in cafés spelen. Dat zie je in Amsterdam niet.”

Met welk doel ging je naar Nashville?

“Ik houd erg van outlaw country, een stijl binnen de countrymuziek waarbij artiesten zingen over wapens, overvallen plegen en het leven in de gevangenis. Niet dat ik me daartoe aangetrokken voel, maar het leven van de outlaw brengt toch ook een bepaalde romantiek met zich mee die mij wel aanspreekt. Ik wil uitzoeken waar die stijl vandaan komt en in hoeverre die nog bestaat.”

Naar welke plekken bracht dat onderzoek je?

“We hebben The Cabin bezocht, de opnamestudio van Johnny Cash, waar we zijn zoon John hebben ontmoet. Hij is producent en we hebben afgesproken dat ik terugkom om samen muziek te maken. Ook zijn we in een vrouwengevangenis geweest. Verschillende country-artiesten hebben daar op basis van verhalen van de ­gevangenen nummers gemaakt. We hebben met een aantal vrouwen gesproken, dat was onwijs boeiend. Het leven daar is lang niet zo romantisch als die nummers doen voorkomen. Met Ilse en Jerry Douglas, een geweldige countrygitarist en vriend van Ilse, hebben we er ook opgetreden. Dat was supertof.”

Hoe reageerden de gevangenen?

“Heel enthousiast. Toen we een nummer van mij speelden, ‘Fine line’, ontstond er bijna een opstootje. Ze vonden het te gek, ook omdat het over onrecht gaat. Je merkt dat de reactie van een publiek veel emotioneler is op het moment dat mensen daadwerkelijk verstaan wat je zingt. ­Nederlanders luisteren toch eerder naar de melodie of beat.”

Viel je nog wat op in Nashville?

“Ik vond het grappig om te zien dat er ook veel hippe buurten waren. Het is niet het wilde Westen, waar mensen massaal met een wapen op zak lopen. En ze maken er fantastische speciaalbieren! Wat ik minder vond: door de populariteit van de countrymuziek is Nashville enorm gecultiveerd. Ze hebben dat behoorlijk uit­gemolken, waardoor het een beetje voelt alsof je door Disneyland loopt.”

Zou je er een carrière overwegen?

“Het lijkt me supertof om daar als artiest te kunnen leven, want ik ben toch een vertolker van de Americana (een muziekstijl afgeleid van de country, red.). Tegelijkertijd is er ook veel mis in Amerika. Die twee aspecten moet je dan tegen elkaar afwegen. Maar een jaartje in het diepe zuiden van de States lijkt me wel wat.”

Ilse’s veranda, donderdag 21.30 uur • NPO 1

Meer over