Down-verslaggevers onderzoeken toekomst in De Laatste Downer

26 januari 2016 15:49 | amusement | Door Televizier

© Ruben Timman/EO

In het nieuwe EO-programma De Laatste Downer onderzoeken twee verslaggevers met het syndroom van Down of zij nog wel een toekomst voor zichzelf zien in ons land.

Reporters Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman zetten hun speurneus op en gaan op zoek naar de nieuwste mogelijkheden om het syndroom van Down vroegtijdig op te sporen. Presentator Jos de Jager helpt de twee een handje met de journalistieke speurtocht.

NIPT-test

De aanleiding voor het nieuwe programma is de beslissing die de politiek neemt in het voorjaar over de NIPT-test. Met dit onderzoek kan al vroegtijdig gecheckt worden of een vrouw een kind met het syndroom van Down verwacht. Vooralsnog is deze test alleen voor vrouwen met een verhoogd risico op kinderen met het syndroom. Maar wat gebeurt er als deze test voor iedereen beschikbaar is? Sterven kinderen met Down dan uit? En is er in onze samenleving waarin alles perfect moet zijn nog wel ruimte voor imperfecte mensen?

Tv-programma's 

Tegenwoordig spelen mensen met het syndroom van Down een grote rol op televisie. Zo zijn er meerdere programma's op de buis waarin zij de hoofdrol hebben zoals SynDROOM, Down voor Dummies en Downistie.  

De vierdelige serie 'De Laatste Downer' is vanaf 16 maart elke woensdag te zien op NPO 2 om 20.30 uur.

Meer over