"Duitse Utopia in scène gezet"

Newtopia, het Duitse Utopia, is in opspraak geraakt. Op de livestreams was een nachtelijke vergadering tussen een Talpa-medewerkster en de deelnemers te zien.

De media in Duitsland zijn het erover eens: Newtopia, de Duitse versie van Utopia, is geen reality, maar scripted reality. De show wordt nu 'Faketopia' genoemd. Op de livestream was een geheime ontmoeting te zien tussen een Talpa-medewerkster en de deelnemers, schrijft Bild.

Newtopia

Het overleg vond plaats in de nacht van zondag op maandag, om twee uur ’s nachts, en de meeste camera’s waren weggedraaid. Het was dus duidelijk dat wat hier werd besproken, niet voor de kijkers bestemd was. Toch bleef er één camera op de geheime vergadering gericht.

Geheim overleg

Zo was precies te volgen dat de Talpa-medewerkster met de kandidaten besprak wat ze in de komende periode moeten gaan doen: de koeien verkopen, een tattoo-shop beginnen, een restaurant maken van de stal… Ook onthulde de vrouw dat er in het Nederlandse Utopia soortgelijke ontmoetingen tussen de makers en de deelnemers plaatsvinden.

Verontschuldigingen

SAT.1, de zender die Newtopia uitzendt, bood op Facebook snel zijn verontschuldigingen aan. SAT.1 stelt dat Talpa het overleg niet heeft afgesproken met de zender en dat zulke gesprekken niet in het belang zijn van SAT.1. De zender gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren. De Talpa-medewerkster zou dronken zijn geweest.

Talpa

Talpa liet in een reactie weten: "De vijftien pioniers in Newtopia zijn volledig zelf verantwoordelijk voor hoe ze hun leven leiden. Wat we op de livestreams en op tv zien, is echt. In elke realityshow worden de kandidaten geadviseerd en ondersteund. Dat gebeurt in Newtopia en in de Nederlandse versie Utopia zeer terughoudend." Normaal gesproken vindt het overleg met de deelnemers plaats als de camera's uitstaan, aldus de productiemaatschappij.

Dronken medewerkster

Vandaag voegt Talpa daar nog aan toe: "Wat er in Newtopia gebeurde, was een incident te wijten aan een menselijke fout. Talpa en SAT.1 wisten er niet van: we plannen geen nachtelijke geheime ontmoetingen met de pioniers. We hebben het incident onderzocht en passende maatregelen genomen. De verantwoordelijke persoon is van haar taken ontheven." De dronken medewerkster lijkt dus te zijn ontslagen.

Lees ook:
Oud-Utopiaan Rienk zei ook dat Utopia nep was.

Reageren