Dyab Abou Jahjah in Zomergasten 2016

Inkomend Zomergasten presentator Thomas Erdbrink beleeft op zondag 31 juli zijn vuurdoop met de Vlaams-Libaneese activist en publicist Dyab Abou Jajah. 

Dat belooft een interessante ontmoeting te worden over thema's als islam, burgerrechten en Jahjahs beweging Movement X. 

Omstreden

Abou Jahjah is zowel in Vlaanderen als Nederland een omstreden publiek figuur. Door zijn visie op discriminatie, islamofobie en de strijd tussen oost en west wordt hij in de media omschreven als 'ayatollah in maatpak' en 'haat-Arabier'. Zelf hoopt Jahjah mensen inzicht te geven in zijn wereld en denkwijzes tijdens zijn zomeravond: "Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek."

Mening vormen

In het persbericht dat de VPRO naar buiten bracht wordt presentator Thomas Erdbrink geciteerd: "Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streeft naar ‘echte’ gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. De kijker kan zelf een mening vormen."

Zomergasten bekend

Met de bekendmaking van Abou Jahjah zijn de zes zomergasten compleet. Op 31 juli begint Zomergasten zoals gezegd met Jahjah, op 7 augustus is het de beurt aan komiek Arjen Lubach, gevolgd op 14 augustus door oud-politica Hedy d'Ancona. Op zondag 21 augustus schuift de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck aan en 28 augustus is voor hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier.  Hekkesluiter op 4 september is premier Mark Rutte.

Reageren