Interview

Edsilia Rombley over haar 2021: 'Muziek is en blijft voor mij het beste medicijn'

24 december 2021 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Ben Houdijk

Het was een jaar van pieken en dalen voor Edsilia Rombley, die ook in onzekere tijden positief blijft. Dat bewijst ze onder meer in Kerstduetten: het kerstverhaal 2021. ‘Ik houd van entertainen, het voedt mij als ik mensen blij kan maken.’

Hoe kijk je terug op 2021?

“Met een heel dubbel gevoel. Het liefste wat ik doe is mensen vermaken, maar optreden is er amper van gekomen. Aan de andere kant bood dat ook de gelegenheid veel vaker thuis te zijn en echt meer tijd door te brengen met mijn gezin, familie en vrienden.”

Hoe blijf je ondanks alle onzekerheid positief?

“Door dingen te doen waar ik blij van word. Ik heb het geluk dat mijn man een eigen studio heeft, dus ook thuis kunnen we nog met muziek bezig zijn. Ik houd van entertainen, het voedt mij als ik mensen blij kan maken. Maar ik merk wel dat we in een tijd leven waarin boosheid en onrust heersen. Ik probeer voor iedereen begrip te hebben, maar ik doe niet mee aan alle negativiteit die je vooral op sociale media tegenkomt. Het leven is heel mooi, maar ook heftig. We moeten echt lichtpuntjes creëren, anders blijf je niet overeind.”

Het Eurovisie Songfestival was ongetwijfeld een van die lichtpuntjes?

“Haha, zeker. Toen het Songfestival in 2020 niet doorging, hadden we er al even aan geproefd met Europe Shine A Light. Vanaf dat moment hebben we er een jaar naar toe kunnen leven. Zeker toen we eenmaal met z’n allen in Rotterdam in de bubbel zaten was er een enorm gevoel van saamhorigheid, dat ik nog steeds mis. Al waren de dagelijkse testmomenten vreselijk spannend. Elke keer wachten en hopen op een goede uitslag. Dit is de klus van je leven, dan wil je niet ziek worden. Na de finale was ik helemaal hyper, alsof ik zweefde. Het voelt nog steeds bijna onwerkelijk wat we daar hebben neergezet.”

Heb je nu de smaak van het presenteren te pakken?

“Het afgelopen jaar kreeg ik de kans om meer televisie te maken: I Can See Your Voice bij RTL 4 en Showcolade voor Omroep MAX. Dat was een onverwacht cadeautje, want het is zeker niet mijn ambitie om fulltime te presenteren. Ik vind het wel fijn om te weten dat het me ligt, al zie ik mezelf nog altijd meer als gastvrouw dan als presentatrice. Ik heb trouwens veel aan Showcolade gehad. Dat namen we op vóór het Songfestival en daardoor kon ik oefenen met presentatie en autocue.”

Wat is je rol bij ‘Kerstduetten: Het kerstverhaal 2021’?

“Het beste van de twee werelden: een beetje presenteren en vooral veel mooie liedjes zingen met geweldige artiesten. Toen KRO-NCRV me benaderde, had ik al heel snel een lijstje namen. Daarop stonden mensen met wie ik al eens had opgetreden zoals Karin Bloemen, Jamai Loman en Shirma Rouse, maar vooral mensen met wie ik dolgraag nog eens wilde zingen, zoals Niels Geusebroek en Elske DeWall. Ook had ik al in mijn hoofd wat voor soort kerstnummers we zouden zingen. In goed overleg is daar deze special uit gekomen, in combinatie met Jan Terlouw die een eigentijdse versie van het kerstverhaal heeft geschreven. We hebben het opgenomen in Dordrecht, onder meer in de schitterende Augustijnenkerk. Het is echt heel bijzonder geworden.”

Wat betekent het kerstverhaal voor jou?

“Ik haal er thema’s uit zoals hoop, moed en klaarstaan voor anderen. Sowieso hecht ik veel waarde aan Kerst, en niet alleen omdat ik katholiek ben opgevoed. Het is een tijd van warmte en genegenheid. Toen mijn schoonvader Huub Oosterhuis nog predikte, gingen we altijd naar de nachtmis in De Rode Hoed in Amsterdam en om twaalf uur vierden we dan met de hele familie de verjaardag van mijn man Tjeerd Oosterhuis. Dat maakt die dagen extra speciaal.”

Wat is je hoop voor 2022?

“Een ding is duidelijk: corona gaat niet meer weg, we hebben er nog jaren mee te maken. Het is wat het is. Ik hoop dat we in 2022 wel een manier vinden om ermee te leren leven. Je merkt aan alles dat mensen snakken naar theater, cultuur en uitgaan. Dat voel ik zelf ook: muziek is en blijft voor mij het beste medicijn.”

Kerstduetten: Het Kerstverhaal 2021 is vrijdag 24 december om 22:55 uur te zien op NPO2.

Meer over