Eurovisie Songfestival

Edsilia Rombley: 'Ik vind Eurovision: Europe shine a light heel spannend'

16 mei 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Martika de Sanders
Geen Songfestival dit jaar? Dan komen we toch met een alternatieve show, dacht de organisatie. Die heet Eurovision: Europe shine a light, met Edsilia Rombley als een van de presentatoren

Tekst: Dominique Hofman

Tijdens de twee uur durende show gaan alle deelnemers vanuit hun eigen land samen een oud Songfestivallied zingen. Wat gaat er nog meer gebeuren?
“Chantal Janzen, Jan Smit en ik praten via een liveverbinding met oud-deelnemers als Johnny Logan en kondigen korte fragmenten van alle 41 liedjes aan. Op deze manier kunnen de artiesten alsnog hun lied laten horen. Voor een aantal van hen is het helemaal niet zeker of ze volgend jaar weer meedoen, omdat die landen nieuwe voorronden houden. Dat is heel sneu, zeker als je zo hard aan het lied en de act hebt gewerkt.” 

46 landen gaan het uitzenden. Hoe spannend vind je dat?
“Heel spannend! Ik moet het doen zonder afleiding van gillende mensen om me heen. Tijdens de loting van een paar maanden geleden was ik ook al zenuwachtig. Die was best formeel, je kon een speld horen vallen. Ik had me er al op verheugd dat het echte Songfestival iets losser ging zijn. Tegelijkertijd is het een goede uitdaging en die moet je af en toe aangaan, natuurlijk. En ik vind het heel leuk dat ik het met Jan en Chantal mag presenteren.”

Ben je erg teleurgesteld nu het oorspronkelijke evenement niet doorgaat?
“Het is jammer, maar ik zou het gek vinden als het wel door zou gaan. Ik lig eerder wakker van wat er allemaal aan de hand is in de wereld. Hoe gaan we deze crisis oplossen? Wanneer komt er een vaccin? En hoelang duurt het voordat artiesten weer normaal kunnen optreden? Ik heb onlangs in een leeg Concertgebouw gezongen, maar dan mis je toch het publiek. Daar krijg je zoveel energie van.”  

Eurovision: Europe shine a light | NPO 1 | Avrotros | 21.00

Meer over