Eurovisie Songfestival

Edsilia Rombley presenteert Beste Zangers: 'Ik ben trots'

14 Mei 2020 14:24 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Of het Songfestival nu doorgaat of niet, de liedjes kunnen altijd gezongen worden. Dat doen zeven artiesten in een Beste zangers-special. Presentator Edsilia Rombley kreeg een grote verrassing van een van hen.

Tekst: Dominique Hofman

Onder meer Kim-Lian van der Meij en oudgedienden Maribelle en Franklin Brown doen mee aan deze special. Van welke uitvoeringen was je het meest onder de indruk?
“Het verrassendste vond ik dat René Froger mijn Songfestivalnummer Nooit meer zonder jou uit 2007 zong. Mensen herinneren zich vooral ‘Hemel en aarde’ en zijn dit lied een beetje vergeten. René heeft er nu een hele mooie uitvoering van gemaakt. De uitvoering van Anouks Birds door Lenny Kuhr vond ik ook fantastisch. Van tevoren dacht ik: hoe gaat ze dit doen? Maar het nummer past heel goed bij haar.”

Van wie hoop je dat die ooit Hemel en aarde voor jou zingt?
“Ik zou het te gek vinden als Alain Clark Hemel en aarde eens helemaal in een andere stijl zou doen. Als singer-songwriter heeft hij vast goede ideeën hierover. Maar ik vind helemaal niet dat iemand dat hoeft te doen. Ik wil juist de liedjes eren die we niet meer horen of die niet bekend zijn bij het grote publiek.”

Je presenteerde al het eerste seizoen van Beste zangers. Hoe was het om na elf jaar weer de gastvrouw te zijn?
“Ik ben daar nu even trots op als toen. Presentator zijn is een vak apart en ik moet nog best veel leren. Dus ik voel me vereerd dat ik het vertrouwen krijg om dit te doen. Eenmaal op Ibiza was het weer zo gezellig. Omdat muziek verbroedert, voelde het als een familie.”

Had je zelf niet willen meedoen?
“Nou, ik vond het helemaal niet erg om niet te zingen. Dat klinkt misschien gek, want ik ben natuurlijk zangeres. Maar ik houd heel erg van entertainment, in de breedste zin van het woord, al moet een programma natuurlijk wel bij me passen. Zo ben ik ook gek op dansen, vandaar dat ik drie jaar geleden meedeed aan Dance dance dance.”

Wat is eigenlijk jouw favoriete Songfestivallied aller tijden?
“Ik ben heel erg fan van Where are you van Imaani, het lied dat ik zong tijdens de vorige Songfestivalspecial van Beste zangers. Zij deed net als ik in 1998 mee. Ik vond haar zo’n stoere vrouw, dat ik later mijn dochter naar heb vernoemd. Verder vind ik Euphoria van Loreen helemaal te gek.”

Je presenteert op 16 mei ook Eurovision: Europe shine a light. Hoe vind je dat?
“Heel spannend! Nu heb ik geen afleiding van gillende mensen om me heen. Maar het is een goede uitdaging en die moet je af en toe nemen natuurlijk. Daarbij vind ik het heel gaaf dat ik het met Chantal Janzen en Jan Smit mag presenteren. En het is mooi dat Nederland dit doet voor de fans en de artiesten die zo hun lied alsnog kunnen laten horen.”

Beste zangers | donderdag | NPO 1 | Avrotros | 20.35 uur

 

Meer over