Interview

Edson da Graça over The Interior Project VIPS: 'Ik zou er na één aflevering uit liggen'

11 april 2023 10:00 | amusement | Door Ernest Marx

© William Rutten

Samen met Leco van Zadelhoff presenteert Edson da Graça het nieuwe RTL4-programma The Interior Project VIPS. Hierin gooien bekende Nederlanders hun creativiteit in de strijd om zich te bewijzen als interieurontwerper.

Wat is de opzet van het programma?

“Zes bekende Nederlanders gaan met elkaar de strijd aan om te kijken wie van hen de beste interieurontwerper is. Iedere week krijgen ze weer een nieuwe opdracht om een andere ruimte volledig in te richten. Elke aflevering valt er een kandidaat af. En aan het einde is er een spetterende finale tussen de laatste twee overgebleven BN’ers en weten we wie de beste interieurontwerper is.”

Worden ze tijdens het programma gecoacht?

“Nee, ze zijn juist geselecteerd op hun passie voor interieurontwerp. Ze zijn daarin al erg bedreven; ze kunnen écht wat op dat vlak. Dat vind ik juist zo leuk aan dit programma. Ik denk dat mensen verrast zullen zijn over wie er meedoen. Ze blijken dus echt talent te hebben als interieurontwerper, maar liepen daar eerder gewoon niet mee te koop. Wat ze creëren is echt van hoogwaardige kwaliteit.”

Wat voor opdrachten krijgen ze zoal?

“Ze moeten, steeds op locatie, voor een echte opdrachtgever een ruimte inrichten. Die ruimtes variëren van een kantoor tot een woonkamer of horecagelegenheid. In de eerste aflevering mogen ze op een vakantiepark het interieur van een vakantiehuisje naar hun eigen smaak en inzicht ontwerpen. In de finale zullen de twee overgebleven kandidaten ieder een hotelsuite inrichten.”

Je presenteert ‘The interior project vips’ samen met Leco van Zadelhoff. Hoe is de rolverdeling?

“Ik ben er vooral voor de interactie met de kandidaten. Leco is naast copresentator ook jurylid. We hebben elke week een gerenommeerd gastjurylid dat samen met Leco de kandidaten beoordeelt. Wat niet veel mensen weten is dat Leco op het gebied van interieurdesign ook een semiprof is. Hij heeft al in verschillende bladen gestaan met zijn ontwerpen. Dus behalve gezichten en kapsels restylen, kan hij dat ook met interieurs.”

Zou je zelf geschikt zijn als kandidaat?

“Niet bepaald. Volgens mij zou ik er de eerste aflevering al uit liggen. Ik heb zelf net een nieuw huis gekocht en we zijn nu bezig met verbouwen. Daardoor heb ik wel geleerd dat de inrichting een vak apart is. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik ben zelf gewoon van: een kleurtje op de muur, een bank erin en dan ben ik al tevreden.”

Hoe gaat je eigen huis eruitzien?

“Mijn stijl is altijd heel veilig en ‘saai’. Ik zou bijvoorbeeld nooit een rode bank durven kopen. Maar door dit programma heb ik wél geleerd dat je heel mooie dingen kunt maken als je een beetje uit je comfortzone durft te stappen. Daarom ga ik deze keer in onze woonkamer werken met roze als muurkleur en in onze slaapkamer met geel. Terwijl ik normaal gewoon zou kiezen voor RAL 9010. Dat is een beetje mijn signatuur: gebroken wit. Maar we gaan het nu dus toch net iets spannender aanpakken.”

The Interior Project: VIPS is vanaf 11 april 2023 iedere dinsdag om 20:30 uur te zien bij RTL4.

Meer over