Een bijzondere editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Wie heeft vroeger het beste opgelet bij Nederlands? Dat blijkt vanavond, als prominenten uit Nederland en België deelnemen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Het is een bijzondere editie dit jaar want niemand minder dan Kees van Kooten heeft het dictee geschreven. Door de cabaretier en schrijver is de wedstrijd dit jaar anders dan anders. Kees legt de nadruk namelijk meer op taal- dan op spellingsfouten.

Kromme zin

Een voorbeeld van een grote spellingsmisser noemde Van Kooten onlangs nog in De Wereld Draait Door. De schrijver legde uit waarom de krantenkop Van slavernij verdacht Brits echtpaar op borgtocht vrij” niet klopt. Van Kooten: "Mensen wat leven we toch in een afschuwelijke wereld. "Die mensen zijn al slaven. Ze zijn geketend. Ze hebben nooit iets verdiend. Ze mogen even eruit en dan moeten ze nog betalen ook. Het is slavenhouderij, slavendrijverij, maar niet verdacht van slavernij."

Freriks

Volgens presentator Philip Freriks zorgt de vernieuwing in het dictee voor een nieuwe manier van fouten maken. "Wij geven bijvoorbeeld een hele kromme zin, en de mensen moeten die precies opschrijven zoals wij het zeggen. Vervolgens moet er aangegeven worden wat er fout is aan die zin” legt Freriks uit.

Prominenten

Zoals ieder jaar bevinden zich onder de deelnemers weer tal van prominenten. Onderen anderen voetbalcoach Co Adriaanse, kledingstylist Fred van Leer, royaltyverslaggever Marc van der Linden, Tweede Kamerlid Martijn van Dam en Ymke, de tv-wederhelft van Britt, doen mee.  Zij zullen hun hersens kraken over lastige zinsconstructies en woorden waar (bijna) niemand van gehoord heeft.

België

De Vlaamse beroemdheden die ons buurland vertegenwoordigen zijn onder anderen VRT-journaliste Danira Boukhriss, kinderboekenschrijver Marc de Bel, zanger Helmut Lotti en schrijver Erik Vlaminck.

Selectie

Naast bekende Nederlanders en Belgen zijn bovendien een aantal taalwonderen geselecteerd via De Volkskrant en het Belgische De Morgen.

Het Groot Dictee

De jaarlijks terugkerende spellingswedstrijd wordt vanavond alweer voor de 24ste keer uitgezonden. De eerste editie was in 1990, toen met alleen maar Nederlanders. Een jaar later kwam er stevige concurrentie van de Vlamingen.

Schrijf mee!

Pak de pen ter hand en doe mee aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, vanavond om 21.30 uur op Nederland 1.

Reageren