Een half jaar Utopia: wat is er gebeurd?

15 Nederlanders begonnen op 31 december 2013 aan een groots tv-experiment: Utopia. We zijn inmiddels een half jaar verder: wat is er allemaal in Utopia gebeurd?

4500 mensen meldden zich aan na de oproep van SBS 6 aan voor een plek in Utopia. Zij wilden voor het oog van de camera best pionieren. De laatste 40 kandidaten werden door John de Mol persoonlijk aan de tand gevoeld. Hij wilde mensen met uitgesproken ideeën en plannen in de realitysoap. En de groep was zeer gevarieerd. Een oliebollenbakker, dierenartsassistente, kunstenares, professioneel worstelaar, huisvrouw, telefoonverkoper, student en zelfs een zwerver die op blote voeten het huis betrad. Zij moesten de nieuwe samenleving gaan vormgeven.

Halverwege

Halverwege is nog bijna de helft van de originele bezetting over. De rest werd weggestemd of vertrok vanwege heimwee of ziekte. Giorgio, Charlotte, Ruud, Billy, Aike, Rienk, Vanessa en Isabella zijn de enigen die het jaar nog kunnen volmaken. De opvallendste bewoners waren Andrea, een christelijke kunstenares die in april het veld moest ruimen, Billy, de­hysterische levenskunstenares die haar dagen vooral huilend rondbrengt en Paul, de man met de gouden handjes die Utopia ziek verliet. 

Niets - en wat hulp

‘’Er komen twee draadjes uit de muur, die geschikt zijn voor elektriciteit. En er is water. Voor de rest is er niks, alles moet gecreëerd worden.” John de Mol vond dat de 15 Utopianen flink aan de bak moesten als ze het brakke terrein, met niet meer dan een kale loods, zouden betreden. Maar in de praktijk kregen de pioniers flink wat hulp. Een paar koeien, kippen, geld en een handige aannemer (Paul) die binnen de kortste keren een wc, douche en bedden in elkaar timmerde. Wat nou afzien? Dit leek meer op een hotel. Zelfs de warme winter van 2013/2014 hielp de bewoners een handje. 

Wat een drama!

Aan drama geen gebrek binnen de muren van de loods. Vanaf het begin had Utopia niets weg van een ideale samenleving. Worstelaar Emil deed te veel tonijnsalade op zijn brood en kreeg een scheldkanonnade van aannemer Paul over zich heen. En het werd alleen maar erger. De bewoners maken elkaar non-stop uit voor rotte vis. Het bontst maakte kunstenares Andrea het. Ze stal kleren van een goed doel en gaf haar medebewoners valium zonder dat ze dat wisten. Billy en Ruud zorgden voor een rel door seks te hebben op de bedden die voor de verhuur waren bedoeld. Een reeks afzeggingen volgde. 

John de Mol

De meest serieuze kwestie was de vraag of Utopia wel echt is. Het had er alle schijn van dat de regie per se wilde dat Andrea in Utopia zou blijven, omdat ze voor lekker veel commotie zorgde. En daarom kreeg bewoonster Robin de opdracht om niet háár maar Jimmy weg te stemmen. John de Mol zweert bij hoog en laag dat niets in Utopia wordt gemanipuleerd. ‘’Ik kan met mijn hand op mijn hart, met twee vingers in de lucht, op de gezondheid van mijn zoon zeggen dat dit niet zo is. Er is ook niks gescript. We hebben het al eerder gezien bij reality: als je een groep mensen isoleert, gebeuren er rare dingen.” Voorlopig krijgt de Emmy-kandidaat John de Mol het voordeel van de twijfel. 

Commercie

Het is niet alleen maar rellen en drama in Utopia. De bewoners organiseren en bouwen van alles. Het grootste doel is geld verdienen. Ze geven feestjes waar BN’ers acte de presence geven, houden biomarkten, hebben merchandising en bouwen aan een earth ship, een duurzaam huis dat zelfvoorzienend is. Geldgebrek hebben de Utopianen allang niet meer. De euro’s stromen aan alle kanten binnen.

Liefde in Utopia

Waar je mensen bij elkaar zet, ontstaan liefdesrelaties. De meest langdurige is die tussen kunstenares Billy en telefoonverkoper Ruud. Volgens veel kijkers verdient Ruud onderhand een Willemsorde vanwege zijn eeuwige geduld met de hoogblonde hysterica die het elke week drie keer uitmaakt. Maar voorlopig houdt de verkering stand. Zwerver Rienk en freelance filosofe Nicoline doen het soms wel en soms niet met elkaar en Joey en Laura doen het met iedereen. Maar voor de eerste Utopia-baby is de looptijd van het programma waarschijnlijk nét te kort. Een huwelijk daarentegen wel.

Meer over:

Reageren