Een kijkje op de set bij Koefnoen presenteert

23 mei 2015 12:00 | amusement | Door Televizier

© Nico Kroon

Paul Groot, Owen Schumacher en Jeremy Baker mochten samen met hun Koefnoen-collega’s zes afleveringen van 25 minuten comedy maken. Televizier was bij de opnames van aflevering 2.

Amsterdam. De eerste warme dag van het jaar. Mensen zitten op een terras in het zonnetje. Binnen in de Desmet studio’s, om de hoek van dierentuin Artis, zijn Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker, Sanne Wallis de Vries en een cameraploeg bezig met de opnames van een scène voor de nieuwe reeks Koefnoen ­presenteert.

Hiermee gaat een grote wens van Paul, Owen en Jeremy in vervulling: geen sketches over de actualiteit, maar een comedy van bijna een half uur, waarin nog wel een link zit met de tijdgeest. Alle drie nemen ze twee afleveringen voor hun rekening, die compleet verschillend zijn.

Aflevering 1, die afgelopen vrijdag werd uitgezonden, Stessen, was van Paul. Hij pikte een verhaallijntje uit zijn toneelstuk Stessen (uit 2005) en bewerkte dat voor televisie. De aflevering die komende vrijdag te zien is bij Avrotros is van Owen. En wij nemen een kijkje op de set.

Een etmaal met...

Paul, Sanne en Jeremy zijn in een regiekamer. Ze turen naar de schermen voor hun neus. Daarop zijn beelden te zien van de studio van Een etmaal met… (de commerciële versie van 24 uur met...) waarin een gijzeling plaatsvindt. We zien comedian Steef (een rol van Owen) die met een handboei vast zit aan de gijzelnemer (een rol van Achmed Akkabi), die met een pistool zwaait en in de camera schreeuwt.

De beelden worden continu herhaald, want de cameraploeg filmt nu de reacties van Paul, Sanne en Jeremy. Paul speelt Ton, de gehaaide producent van het programma en manager van Steef. Jeremy is Bob, regisseur van Een etmaal met..., en Sanne Wallis de Vries zijn enigszins ordinaire regie-assistente Marga. Dan beent een nieuw figuur de regie­kamer binnen. We herkennen acteur Raymond Thiry ­(Oorlogswinter, Penoza). 

Bekende van de politie

Raymond: "Ik weet wie het is." Sanne (als Marga): "Dat is fijn, maar wie ben jij?" Raymond: "Van Raalte, ­recherche." Hij geeft iedereen een hand. Met een blik naar Ton: "Hij heeft meegedaan aan een datingshow van je. Driss El Kaddouri. Hollandse moeder, Marokkaanse vader. We houden hem al een tijdje in de peiling. Een bekende van de politie." Ton, geïrriteerd: "Kunnen jullie ook eens iemand oppakken in plaats van achteraf te consta­teren dat het een bekende van de politie was?"

Rechercheur: "Het is nep. Dat wapen, dat zie je al op een ­kilometer afstand." Marga, smalend: "Niet echt? Op tv? Waar zie je dat aan?" Rechercheur: "Ik loop al een tijd mee, Miep. 1 euro bij de Action." Marga, vinnig: "Nou die handboeien zijn ook niet echt. Die komen uit de collectie van 50 Tinten grijs. Kijk, dat weet ik dan weer." 

Snelkookpan

Owen Schumacher regisseert vandaag niet – dat doet vaste kracht Ben van der Meijden – maar hij bedacht en schreef het verhaal wel. Vanmiddag speelt hij ook een rol; nu is hij vooral een vraagbaak voor de acteurs. Hij ziet immers de scènes voor zich. Terwijl de cameravrouw, geluidsman, regisseur en een aantal andere crewleden naar de andere kant van de set lopen om de hoofdpersonen van de achterkant te filmen, vertelt Owen meer over deze aflevering.

"Ik liep al een tijdje met het idee om iets te maken over een grappenmaker die te ver was gegaan en wordt gegijzeld in de studio van 24 uur met... Maar dat kon ik niet kwijt in Koefnoen, dat speel je niet in een paar minuten. Toen kwamen Charlie Hebdo en die gijzeling bij de NOS, en dan komt de ­uitdaging: hoe maak je van dat zware gegeven toch nog iets grappigs?"

Zonder te veel te verklappen: Owen vond de oplossing door de rollen in Een etmaal met... langzaam om te draaien. "24 uur met... is een soort snelkookpan. De mensen die erin zitten hebben er belang bij dat het leuk blijft. Het leek mij grappig om te kijken wat er gebeurt als er druk op komt."

De scène wordt nog een keer of vijf opgenomen, zodat er genoeg materiaal is om te monteren. Nu tovert visa­giste Carolina Leenders van Head Affairs Owen weer om tot Steef voor een scène later op de dag. De typetjes komen meestal in over­leg met haar tot stand. "Owen wilde een kruising tussen Jack Spijkerman, Youp van ’t Hek en Woody Allen. Aardig gelukt toch, met dat vlassige haar?"

Koefnoen ­presenteert is vrijdagavond om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Koefnoen gaat het anders doen.

Meer over