Investigation Discovery

Ellie Lust over haar nieuwe programma Bizarre Zaken

13 november 2018 11:40 | amusement | Door Irma Tomas

© Frits de Beer

Ellie Lust is weg bij de politie, maar volop aan de slag met haar tweede carrière, als tv-presentatrice. Vanaf vanavond presenteert ze Bizarre zaken.

Wat gaan we zien?
„Het is een programma met een Nederlands tintje, ik vergelijk bekende zaken met Nederlandse zaken. 'The golden state killer' heeft 45 verkrachtingen gepleegd en 12 moorden. Goddank hebben we zo’n zaak niet in Nederland gehad, maar als je kijkt naar de gemeenschap die hij jaren in zijn greep had, dan is dat wel vergelijkbaar met de Utrechtse serieverkrachter die Utrechtse studenten de stuipen op het lijf joeg. Ook werden beide mannen jaren later door DNA gepakt.”

Wat nog meer?
„De ID-documentaire He lied about everything gaat over een man die jarenlang deed of hij een chirurg was. Als je dan naar een variant dichter bij huis kijkt, kom je uit bij de Belgische oplichter Piet van Haut, een beetje sullig iemand om te zien. Hij stotterde ook alleen als hij de waarheid vertelde. Grappig hè? Van Hout hield mensen voor dat hij procureur generaal was, of de zoon van koning Albert. Hij regelde zelfs een helikoptervlucht bij de politie voor een zogenaamde inspectie. Hoe is het mogelijk dat mensen daar intrappen?
En de zaak van actrice Nathalie Wood die verdronk toen ze van een jacht viel. Jarenlang werd haar dood als een ongeluk beschouwd, tot ineens de schipper van het jacht een heel ander verhaal vertelde”

Waarom dit programma?
„Het voelt als een uitstapje van Avrotros, de omroep waarvoor ik al verschillende programma’s maakte. Dit onderwerp past goed bij me, ik werd meteen enthousiast.”

Ben je zelf ook gek op zogenaamd 'moordporno', zoals dat op ID te zien is?
„Ik noem het zelf niet zo, ik beschouw het als informatieve documentaires omdat ze alle kanten van een zaak laten zien. En natuurlijk wil je zien hoe het afloopt. Het is mij wel eens overkomen dat ik een kwartier langer op de loopband in de sportschool stond omdat ik wilde weten hoe een zaak eindigde. Het is geen entertainment, maar wel entertaining.”

Voorlopig zijn er zes afleveringen gemaakt. Zou je meer willen doen bij ID?
„Mij maak je hier heel blij mee dus ik wil wel door. Er zijn ook zoveel zaken die we nog kunnen behandelen. Niet dat dat het doel is van dit programma, maar wie weet komt er –net als bij Natalie Wood- toch nog iemand naar voren met informatie. Laat dit een verholen oproep zijn aan mensen die iets weten: 'Het gaat je hart verlichten maar is ook helend voor de achterblijvers.'”

Ellie Lust: bizarre zaken, vanaf woensdag 14 november • 22.00 uur, ID

Meer over