Vooruitblikken maar

Emma de Thouars en Alain Caron ontdekken Zuid-Korea in vierdelige serie Temple Food: 'Een bijzondere ervaring'

8 mei 2023 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© KRO-NCRV

Kookboekenschrijfster Emma de Thouars is verzot op de Aziatische keuken. In de vierdelige documentaireserie Temple Food ontdekt ze samen met Alain Caron de boeddhistische keuken van Zuid-Korea.

Wat gaan we zien in ‘Temple food’?

“Iedere aflevering bezoek ik samen met chef-kok Alain Caron een andere tempel in Zuid-Korea. Daar spreken we met de ‘sunims’, monniken die meesters zijn in de Koreaanse keuken. Mooie gesprekken over eten koppelen we telkens aan een ander thema: geboorte, ouderdom, ziekte en dood. De reis was een bijzondere ervaring. We werkten met een volledig Koreaanse crew, waardoor je de cultuur echt van binnenuit leert kennen. En wat een stad is Seoel. Aan de ene kant zo modern met al dat neonlicht, maar je hebt er ook nog dat hele authentieke. In een eettentje op een plastic kruk zitten met een menukaart die je niet kunt lezen. Heerlijk.”

Wat is er zo bijzonder aan de boeddhistische keuken?

“Het boeddhisme kent een interessante voedingsleer die draait om het vinden van balans en innerlijke rust. Er is een aantal ingrediënten dat je niet mag gebruiken, zoals ui en knoflook, omdat die onrust geven. En alle gerechten zijn veganistisch, omdat boeddhisten geloven dat niets hoeft te lijden voor ons eten. Wat me vooral aanspreekt, is hoe de monniken voedsel benaderen. Ze gooien niets weg en de bereiding is superzorgvuldig. Ik hou van grootse smaken, de boeddhistische keuken is een stuk minder heftig, maar ik zou het er toch lang op vol kunnen houden.”

Welk gerecht heeft je hart gestolen?

“Koude noedels! Ze serveren dunne noedels in een soort ijsbouillon, zo lekker, dat maak ik nu thuis ook regelmatig. En ze eten overal zeewier bij, gim, dat zijn van die velletjes die ze in stukken knippen en over rijst of noedels strooien. Als ik dat eet, of iets met sesamolie, dan ben ik weer even terug in Zuid-Korea.”

De Boeddhistische Blik: Temple Food is vanaf maandag 8 mei om 19.55 dagelijks te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer over