EO komt met natuurserie Life Story

De natuurserie Life Story onthult welke capriolen wilde dieren moeten uithalen om in leven te blijven, van het nest tot het graf. De opnamen waren ook een huzarenstukje.

Hoe krijg je stokstaartjes in de woestijn zo gek zich van dichtbij te laten filmen terwijl ze met vereende krachten een cobra verdrijven? Wat moet er gebeuren om een kolonie weefmieren met een camera te bespieden bij het bouwen van een ingenieus bladernest in de jungle? Hoe leg je een roedel Afrikaanse jachthonden vast die in volle vaart achter een kudde gnoes zit? 

Onthullende opnamen

De cameraploeg moest voor de BBC-serie Life Story - die de EO op NPO 1 uitzendt - alles uit de kast halen om onthullende opnamen te maken van de overlevingsstrijd van wilde dieren. Geduld was daarbij een schone, maar uiterst tijdrovende zaak. Om piepjonge Canadese ganzen van een hoge rots te zien stuiteren, moeten de cameramannen twee dagen op scherp staan. De dodensprong van de kuikens, nodig om niet te verhongeren, stelt hun incasseringsvermogen op de proef: kort na de landing gaat een vosje er met enkele hevig tegenspartelende kuikens vandoor. „Zij moet haar jongen ook voeden”, stelt presentator David Attenborough nuchter vast. „Ook dat is de natuur.” 

Vechten voor je leven

Life story vertelt het survivalverhaal van de dieren aan de hand van de verschillende fasen die ze doorlopen. Van de geboorte en het opgroeien tot het vinden van een partner, het bouwen van een nest, het ouderschap en ten slotte (als ze niet eerder zijn gesneuveld) de dood. Steeds moeten de hoofdrolspelers op hun hoede zijn, aan eten zien te komen en in noodgevallen vechten voor hun leven. Het lukte de makers niet altijd om die intieme momenten op puur natuurlijke wijze te vereeuwigen. Soms riepen ze de hulp van natuurwetenschappers in om een situatie in scène te zetten, zoals bij de stokstaartjes en de slang. Om de schuttersvis op heterdaad te betrappen bij het vangen van een insect met een straal water, brachten ze twee weken in het laboratorium van een Duitse bioloog door. 

Tussen de haaien

Aan het resultaat zijn deze ‘kunstgrepen’ niet af te zien. U waant zich zes afleveringen lang in de wildernis, tussen de haaien, bonobo’s, olifanten, tijgers, leeuwen, kangoeroes, schildpadden, stokstaartjes en jachthonden in alle stadia van hun heftige en relatief korte bestaan. Er is vier jaar aan de zesdelige natuurserie gewerkt. De filmers legden drie miljoen kilometer af en sprokkelden wereldwijd in 29 landen 1800 uur beeldmateriaal bij elkaar.

Reageren