EO komt met stilteprogramma Face to face

25 juni 2016 14:56 | amusement | Door Televizier

© EO

Bert van Leeuwen gaat in het nieuwe EO-programma Face to face conflicten oplossen zonder er ook maar één woord aan vuil te maken.

Bij Het familiediner moet Van Leeuwen vaak praten als Brugman om kemphanen weer aan tafel te krijgen. In Face to face draait het juist om stilte. Een stel met relatieproblemen worden in een ruimte gezet met de opdracht tien minuten elkaar zwijgend diep in de ogen te kijken. Volgens de EO is dit dé methode om diepgewortelde conflicten te doorbreken.

Psychologisch verantwoord

De theorie is volgens de omroep psychologisch verantwoord en bewezen. Wetenschappers hebben aangetoond dat bij langdurend, dwingend oogcontact stoffen in de hersenen worden aangemaakt die normaal gesproken alleen bij verliefdheid ontstaan. Op die manier is het mogelijk voor de strijdende partijen om elkaar weer op een open manier te benaderen. Een psycholoog staat de kandidaten tijdens de sessies bij om de zaak in goede banen te leiden.

Ontroerend

Bert van Leeuwen liet aan de Telegraaf weten ontroerd te zijn geraakt tijdens de opnames: "Vanuit Het familiediner ben ik echt wel wat gewend, maar het is ontroerend om te zien wat er gebeurt als mensen stoppen met praten en elkaar écht gaan aankijken. dacht eerst: hoe ga ik dat doen, een programma maken met mensen die niks mogen zeggen? Maar het is heel bijzonder om te zien hoe iets kan openbreken en mensen kan verder helpen."

Familiediner

Face to face is aangekondigd voor het najaar. Daarnaast blijft Bert uiteraard ook het razendpopulaire Familiediner maken voor de Evangelische Omroep. De eerste aflevering van het smakelijke verzoenprogramma is weer te zien op maandag 22 augustus op NPO 1.

Meer over