Eric Smit wint Slimste Mens wintereditie 2016

22 januari 2016 21:00 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Journalist Eric Smit mag zich de eerste winnaar van de slimste mens 2016 noemen. In de finale won hij dankzij een fikse eindsprint van sterrenkundige Govert Schilling. 

De strijd begon redelijk gelijk, terugkerend finalist Ernst Daniël Smid nam plaats naast Govert en Eric. Na de eerste ronde had Govert 20 punten gesprokkeld, terwijl Smid en Smit het met elk 10 punten moesten doen.

Govert op kop

Govert bleek Jeroen Krabbé, Inez Weski en wijlen Armand mochten in de ronde Open Deur de laatste vragen van het seizoen stellen. Govert op kop met 174 seconden, Ernst Daniël een verre derde met 92. Ook na de derde ronde stond Govert op kop, maar Eric naderde hem op 5 seconden. Ernst Daniël bleef steken op 128 seconden en wist die achterstand maar met moeite bij te werken.

Exit Ernst Daniël

De vierde en vijfde rondes eindigden wederom in het voordeel van Govert, die ruim over de 240 seconden de finale in ging.  Eric was met zo'n 200 seconden een goede tweede, waardoor duidelijk was dat Ernst Daniël Smid het spel moest verlaten. Hij verliet met opgeheven hoofd het slagveld.

Afbeelding

Finale Slimste Mens

De eindstrijd bleek stuivertje wisselen: de heren snoepten steeds ongeveer evenveel seconden van elkaar af tot ze ver onder de 100 punten zaten. Smit kreeg de beurt en een vraag over de verongelukte coureur Ayrton Senna. Toevalligerwijs wist hij maar liefst vier goede antwoorden te geven, waardoor Govert binnen enkele seconden was weggespeeld.

Geheim van de Smit

Eric kreeg de wisselbokaal uit handen van de vorige winnaar, komiek Diederik Smit (geen familie). De boomlange Eric hield de prijs vol trots boven zijn hoofd. Hij werd gefeliciteerd door de verliezend finalisten en zijn dochters die het kleinood maar wat graag vast wilde houden. Tijdens de aftiteling waren de laatste woorden voor Ernst Daniël: "De bitterballen kunnen door".

Afbeelding

Het zomerseizoen van De Slimste Mens start in juli. 

Meer over