Erica op Reis

Erica Terpstra: 'Het moet klikken tussen mij en een land'

28 februari 2020 11:05 | amusement | Door Irma Tomas

© MAX/Feije Riemersma

De grote schare kijkers zal er blij mee zijn: Erica Terpstra is terug met een nieuwe reeks van Erica op reis, waarin ze vier landen bezoekt. Drie vragen aan de enthousiaste reizigster.

Tekst: Rebekka van Rij

Hoe selecteren jullie de landen die jullie gaan bezoeken?
“Dat gaat altijd volgens hetzelfde ritueel. De redactie en ik beginnen met een longlist van landen die we heel graag willen bezoeken. Daarna bepalen we welke zes landen op de shortlist komen. Ik heb daar een heel belangrijke rol in, want het moet wel klikken tussen mij en zo’n land, dat is een voorwaarde voor mij om dit programma te kunnen maken. Naar die zes landen doen we heel intensief research. Daarna bepalen we welke vier het uiteindelijk worden. Die voorbereiding is héérlijk om te doen, het is een soort snoepwinkeltje waar je in rondloopt.”

Waar ging de eerste reis naartoe?
“Naar een schitterend land: Peru. We reizen door het Andesgebergte en gaan op zoek naar de sporen van het oude Incarijk. We bezoeken de magische Incastad Machu Picchu en zien een indrukwekkende Incaceremonie. Aan zo’n ceremonie doe ik echt mee; ik wil geen toeschouwer zijn, maar deelnemer.”

Raakt u niet verzadigd na zoveel mooie reizen?
“Er is geen moment dat dat gebeurt, het is iedere keer zó bijzonder. Er wordt me ook weleens gevraagd welk land de meeste indruk op me heeft gemaakt. Dat is hetzelfde als een moeder vragen wie van haar kinderen haar het liefst is. Dat kan niet! Er treedt nooit een verzadiging op, want geen reis is hetzelfde. Juist omdat je er niet staat als toeschouwer maar als deelnemer, met mensen contact maakt en probeert met ze te praten. Dat is mijn manier van reizen en met mensen omgaan. Iedere keer is het weer een cadeautje om te mogen doen.”

Erica op reis | NPO 1 | Omroep MAX | 21.30 uur

Meer over