Op een rijtje

Eurovisie Songfestival 2022: Deze tv-uitzendingen mag je niet missen

6 mei 2022 15:54 | amusement | Door Judith Regeling

© AVROTROS
Leg al je werkzaamheden neer en zeg je plannen af, want komende week staat volledig in het teken van het Eurovisie Songfestival. Benieuwd wat je niet mag missen? Wij hebben de belangrijkste tv-uitzendingen en online momenten voor je op een rijtje gezet.

Zaterdag 7 mei 

22:00 - 23:10 uur - Op Weg naar het Songfestival (NPO3)

NPO3 trapt aanstaande zaterdag de Songfestival-week af met Op Weg naar het Songfestival. In dit programma laten enkele BN'ers als Hugo Kennis, Sharon Doorson en Richard Groenendijk alvast hun licht schijnen over de inzendingen van dit jaar. Welke landen moeten we echt in de gaten houden en bij welke acts kunnen we beter wat drinken halen? Met bijna veertig nieuwe liedjes valt er heel wat opmerkelijks te zien en te horen.

23:10 - 00:00 uur - Dit Is S10 (NPO3)

Na de vooruitblik op alle kandidaten is het tijd om onze Nederlandse inzending beter te leren kennen. In de speciale documentaire getiteld Dit Is S10 vertelt Stien den Hollander, zoals S10 echt heet, alles over haar leven en de muzikale inspiraties die hebben geleid tot het nummer De Diepte, waarmee ze hoopt heel de wereld aan zich te binden. 

Mocht je zaterdag geen tijd hebben voor Dit Is S10, is er goed nieuws. De documentaire wordt zondag om 22:06 uur herhaald op NPO1. 

Zondag 8 mei

Tijdstip nog onbekend - Openingsceremonie Eurovisie Songfestival (YouTube)

Op zondag 8 mei is het op tv rustig wat betreft het Eurovisie Songfestival, maar dat betekent niet dat je er helemaal omheen kan. Vanaf 16:00 uur 's middags staat namelijk - geheel traditiegetrouw - de openingsceremonie op de planning. De 40 acts van dit jaar lopen een voor een over de meters lange turquoise loper door Turijn en beantwoorden vragen van de aanwezige pers. Niets missen van alle glitter en de glamour? Houd dan de livestream hieronder goed in de gaten.

Maandag 9 mei 

21:00 uur - 23:10 uur - Doorloop en juryfinale (Online)

Maandag breekt het allereerste spannende moment aan voor S10: de juryfinale. Tijdens dit evenement - dat enkel via livestreams van de pers via YouTube te zien is - bepalen de vakjuryleden van alle landen die deelnemen aan de eerste halve finale én Big Five-landen Frankrijk en Italië aan welke acts ze hun punten geven. Hiermee wordt dus voor 50% bepaald welke landen de finale halen.

Dinsdag 10 mei

20:30 - 21:00 uur - Eurovisie Songfestival - De voorbeschouwing (NPO1)

Vlak voor de eerste halve finale losbarst, blikt Rik van de Westelaken dinsdag samen met een gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Samen bespreken ze welke landen die avond gaan optreden en schakelen ze live met Cornald Maas in Turijn. Aan Hila Noorzai de taak om de kijker mee te nemen in de sfeer rondom het grootste muziekevenement, dat dit jaar in Italië plaatsvindt.

21:00 - 23:10 uur - Eurovisie Songfestival Eerste Halve Finale (NPO1)

Daarna breekt eindelijk het grote moment aan: de eerste halve finale van het Songfestival. En daar staat er één belangrijke vraag centraal: krijgt S10 met De Diepte genoeg stemmen om door te stoten naar de grote finale? Volgens de bookmakers maakt de 21-jarige zangeres een goede kans op een van de tien startbewijzen. Ook het feit dat ze als achtste act aan de beurt is zou volgens Songfestival-kenners in haar voordeel werken. 

Goed om te weten: Nederland kan tijdens deze eerste halve finale stemmen, behalve natuurlijk op onze eigen inzending S10.

Woensdag 11 mei

16:17 - 17:00 uur - Meer dan 35 Jaar Songfestival (NPO1)

Woensdag een rustdag? Echt niet. Vandaag strijden niet alleen de landen uit de tweede halve finale tegen elkaar in de juryfinale (vanaf 21:00 uur), ook op tv blijven we nog even in de sfeer. Aan het einde van de middag zie je namelijk Meer dan 35 jaar Songfestival, een tweedelige documentaire waarin alle hoogtepunten van dit festijn aan bod komen. Met in deze eerste aflevering: de periode 1956 - 1972.

Donderdag 12 mei

16:17 - 17:00 uur - Meer dan 35 Jaar Songfestival (NPO1)

Donderdag wordt een behoorlijk drukke dag voor de Songfestival-liefhebbers, en die dag begint al om 16:15 uur met het tweede deel van de documentaire Meer dan 35 Jaar Songfestival. Deze tweede én tevens laatste aflevering beslaat de jaren 1973 tot 1991.

20:30 - 21:00 uur - Eurovisie Songfestival - De Voorbeschouwing (NPO1)

Daarna krijg je heel even de tijd om te eten en je klaar te maken, want om 20:30 uur staat alweer het volgende programma voor de deur: de voorbeschouwing van de tweede halve finale. Ook op deze donderdag blikt Rik van de Westelaken samen met een gast vooruit op de acts die komen gaan, waaronder op het optreden van ons buurland België. Zij sturen dit jaar de 21-jarige Jérémie Makiese, die vorig jaar de negende editie van The Voice Vlaanderen won. 

21:00 - 23:10 uur - Eurovisie Songfestival Tweede Halve Finale (NPO1)

Het is geen verrassing: daarna volgt dan ook daadwerkelijk de tweede halve finale. Dit keer strijden landen Australië, België, Cyprus, Ierland, Polen, Zweden en Finland om een plek in de grote finale van zaterdag. Mocht S10 het dus halen, worden hier haar concurrenten bepaald. Ook Big Five-landen Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk mogen nu hun stem uitbrengen.

Vrijdag 13 mei

15:42 - 16:39 uur - NOS de grote finale van het Eurovisie Songfestival (NPO1)

Hoewel we deze week met ons hoofd in de Italiaanse stad Turijn zijn, was dat vorig jaar anders. Toen vond het Songfestival namelijk in Rotterdam plaats, en shineden onze Nederlandse presentatoren Jan Smit, Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager op het podium. Hoe hebben ze dit beleefd? En wat zagen de kijkers niet? In deze unieke en feestelijke terugblik, die eind 2021 al eens is uitgezonden, blikken de sterspelers van toen samen met de eindredacteur, regisseur en enkele mensen op de vloer terug op het hele gebeuren.

21:00 - 00:00 uur - Juryfinale Eurovisie Songfestival (Online)

Het is erop of eronder voor de finalisten van het Eurovisie Songfestival. Op deze vrijdagavond vindt namelijk al de juryfinale plaats. Net als op maandag- en woensdagavond krijgen de vakjury's van alle landen alle acts te zien en te horen en mogen zij hun felbegeerde punten uitdelen. Aan wie blijft nog even de vraag. Dit wordt zaterdag door alle spokespersons - in Nederland door Jeangu Macrooy - onthuld.

22:25 - 23:17 uur - Op Weg naar het Songfestival (NPO3)

Net als zaterdagvond blikken ook nu weer bekende artiesten vooruit op de optredens van de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Onder anderen Carolien Borgers, Meau, Blanks, Richard Groenendijk en Jeroen Kijk in de Vegte doen alvast een voorspelling, want: welk land mag zich aanstaande zaterdag kronen tot winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022?

23:17 - 00:57 uur - Het Grote Songfestivalfeest (NPO3)

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar mocht je dan nog steeds geen Songfestival-kriebels hebben, moet je toch echt blijven hangen. Daarna volgt namelijk een tv-registratie van Het Grote Songfestivalfeest 2019 met onder meer optredens van de beste artiesten uit vijftig jaar Songfestival: Lenny Kuhr, Edsilia Rombley, Ruth Jacott, Dana International en ook Loreen kan niet ontbreken. 

Zaterdag 14 mei

20:30 - 21:00 uur - Eurovisie Songfestival - De Voorbeschouwing (NPO1)

Net als dinsdag en donderdag wordt ook de grote finale van het Eurovisie Songfestival afgetrapt door Rik van de Westelaken en zijn gast, Jan Smit en Cornald Maas en Hila Noorzai. Ook deze aflevering zullen zij vooruitkijken naar de acts die het podium mogen betreden en zullen ze alvast wat op de zaken vooruitlopen: wie zijn nu daadwerkelijk de kanshebbers en welke acts doen er stiekem voor spek en bonen mee?

21:00 - 01:06 uur - Eurovisie Songfestival 2022

Zoals je wel ziet in dit overzicht is er de hele week al genoeg gezegd en geschreven, maar op zaterdag moet het dan echt gebeuren: de grote finale van het Eurovisie Songfestival. Van 21:00 uur tot ongeveer 01:06 zie je de beste én slechtste optredens, diverse Italiaanse supportacts en de ellenlange puntentelling. 

Wil je de komende weken niets missen van het Eurovisie Songfestival? Houd dan deze pagina goed in de gaten

Meer over