Opslaan als

Eva Crutzen schittert in nieuwe comedyreeks

We kennen Eva Crutzen van Klikbeet en Promenade. De komende drie weken is ze te zien in Opslaan als. En dat is een programma zoals we nooit eerder zagen op de Nederlandse televisie.

Wat gaan we zien in Opslaan als?
“Het is een registratie van mijn theaterprogramma maar dan verfilmd op allerlei verschillende manieren. Er zitten monologen in, sketches, videoclips en allerlei locaties. Het is heel vernieuwend.”

Waarom heb je voor deze vorm gekozen?
“Het was zoeken. Theater werkt vaak niet zo goed op tv. Het is het vaak net niet, dus ik besloot om het anders te zoen. Uiteindelijk heb ik m’n theaterprogramma als uitgangspunt genomen en daarna bedacht hoe het er verder uit zou moeten zien. Daar zijn uiteindelijk 3 x 25 minuten televisie uitgekomen.”

En de rode draad is herinneringen hè?
“Het gaat erover waarom je het één wel opslaat en het ander niet. Al die nummers uit de jaren negentig, van de Spice girls tot Ruth Jacott, ik ken ze allemaal uit m’n hoofd. Aan de andere kant lijkt de herinnering aan m’n moeder, die overleed toen ik 11 was, steeds meer te vervagen. Ik probeer uit te zoeken hoe dat komt.”

Dat is ingewikkelde materie. Ben je eruit gekomen?
“Ik heb er veel over gelezen, ben er echt ingedoken. Maar hoe het werkt en op welke manier de hersenen herinneringen opslaan, daar zijn de wetenschappers nog niet achter.”

Opslaan als is inderdaad vernieuwend, denk je dat Nederland er klaar voor is?
“Ik denk dat de thematiek heel herkenbaar is. En het programma verveelt niet snel omdat het zo afwisselend is. We hebben de hele tijd gedacht: hoe gaan we dit uit het theater vertalen voor iemand die thuis op de bank zit? Ik denk dat dat gelukt is.”

Je schitterde tot vorige maand ook nog in de satirische show Promenade. Die werd door de ene helft van het publiek de hemel in geprezen terwijl de andere helft het niks vond. Hoe vond je het zelf?
“Fantastisch. Het is een talkshow over talkshows en dat was heerlijk om te maken. We hopen heel erg dat er een tweede seizoen komt.” 

Opslaan als, zondag, NPO 3, 22.40 uur 

Meer over:

Reageren