Uitleg

Waarom is Even tot Hier zo'n enorm succes?

11 november 2023 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© BNNVARA

Niels van der Laan en Jeroen Woe beginnen aan het tiende seizoen van Even tot Hier. Nederland loopt weg met hun satirische blik op het nieuws. Wat is het geheim van dat succes?

Even tot Hier is zowel bij kijkers als tv-kenners een hit. Niels van der Laan en Jeroen Woe wonnen vorig jaar de Gouden Televizier-Ring en kregen ook nog eens van televisiejournalisten de Ere Zilveren Nipkowschijf toegekend.

Mediajournalist Ron Vergouwen maakte deel uit van de Nipkowjury en begrijpt waarom gemiddeld twee miljoen kijkers wekelijks afstemmen op Even tot Hier: “Niels en Jeroen bezitten eigenlijk alle kwaliteiten die nodig zijn voor satire op televisie: een hoge grapdichtheid en enorme muzikaliteit. Met die combinatie hebben ze iets heel anders gedaan met het genre dan Kopspijkers deed. De meeste andere satirische shows zijn toch minder geslaagde varianten op die formule.”

Even tot Hier

Cabaretier Andries Tunru schrijft mee aan de satirische radioshow Spijkers met Koppen. Hij kijkt met bewondering naar Even tot Hier. “De beste satire komt voort uit persoonlijke betrokkenheid en die merk je bij Niels en Jeroen. Ze zijn accuraat, trefzeker en hebben een instinct voor de juiste invalshoeken. Als kijker twijfel je er geen moment aan dat ze volledig achter hun boodschap staan. Dat zet de toon en zorgt ervoor dat je makkelijker met hun verhaal meegaat.”

Vergouwen benadrukt hoe knap dit is: “Het is misschien wel de grootste open deur, maar ‘jezelf zijn’ op televisie is verdraaid lastig. Vooral als je grappen van anderen moet vertellen. Natuurlijk schrijven komieken de teksten naar zichzelf toe, dat doet Arjen Lubach ook in De Avondshow. Het is de kunst om alles spontaan en overtuigend te brengen.”

Volgens Tunru is het succes een combinatie van factoren. “Het begint bij de teksten, maar daar komen ook nog eens de liedjes bij en de animaties die grappen vaak nog beter maken. Alles in het programma versterkt elkaar, zeker als op het eind aparte onderwerpen ineens samenkomen. Het is echt heel knap om week na week al die elementen bij elkaar te brengen.”

Niels van der Laan en Jeroen Woe

Het succes lijkt inmiddels vanzelfsprekend, maar Even tot Hier begon aarzelend, vertelt Vergouwen. “Ze moesten in het begin zoeken naar de juiste vorm. In het eerste seizoen was er nog een acteursensemble en voerden ze wekelijks een actuele minimusical op. Ze onderbraken die dan steeds met het zinnetje ‘even tot hier’. Dat was vermakelijk, maar het klopte toch nog niet helemaal.”

Tunru nuanceert: “Niels en Jeroen hebben vanaf de start al vaak genoeg raak geschoten. Het is eigenlijk niet terecht om Even tot Hier te vergelijken met programma’s uit het verleden. We herinneren ons van Kopspijkers en Van Kooten en De Bie alleen de absolute hoogtepunten, dat geeft een vertekend beeld. Ook zij hebben genoeg sketches gemaakt die niet uit de verf kwamen.”

BNNVARA gaf Van der Laan en Woe de tijd om te blijven sleutelen. Daardoor bleek dat ze de gave bezitten tegenslagen om te zetten in voordelen. Vergouwen: “Even tot Hier komt voort uit De Kwis, dat ze maakten met Joep van Deudekom en Rob Urgert. Toen zij na een aantal jaar besloten te stoppen, moesten Niels en Jeroen zichzelf opnieuw uitvinden als duo. Tijdens de coronacrisis stonden ze er echt helemaal alleen voor: geen band en geen mensen in de zaal. Een komisch programma maken met publiek dat thuis meekijkt… Niemand zou er vrijwillig voor kiezen, maar ze vonden een vorm die werkte. Dat is de kern van televisie maken: steeds experimenteren en vernieuwen.”

Nieuw seizoen

Bij de start van het tiende seizoen zijn de makers van Even tot Hier wat Vergouwen betreft op de toppen van hun kunnen: “Het wordt denk ik lastig om de formule nog verder te verbeteren, dus de uitdaging is aan de top blijven. Het mag niet sleets worden, ook om het voor jezelf als maker leuk te houden. In de huidige vorm zijn ze scherp genoeg om zeker nog een aantal seizoenen mee te gaan.”

Even tot Hier is vanaf zaterdag 11 november wekelijks om 21:25 uur te zien bij BNNVARA op NPO1.

Meer over