Evi Hanssen, Erica Terpstra, Derk Bolt

Evi, Erica en Derk geven einde van de vakantiedip-tips

17 augustus 2019 11:17 | amusement | Door Carlijn Schepers

© MAX
De vakantie vliegt voorbij. Ineens ben je weer thuis en liggen de dagelijkse beslommeringen op de loer. Vier reispresentatoren geven tips om het vakantiegevoel langer vast te houden en een dip te voorkomen

Evi Hanssen
“Kom je ’s avonds om elf uur thuis en zit je de volgende ochtend alweer op het werk, dan is je vakantiegevoel natuurlijk in één klap weg. Maar als je 24 of 48 uur eerder terugkomt van vakantie, dan kun je de overgang veel rustiger maken. Ik vind het fijn om die dag de was te doen, in de tuin te zitten of familie te bezoeken. Daar kun je je verhalen delen, foto’s laten zien en lijkt het net alsof de vakantie nog een beetje langer duurt. Wat ook erg helpt is met de auto op vakantie gaan. Dit kan natuurlijk niet altijd. Maar de lange terugreis vanuit Spanje of Frankrijk voelde vroeger altijd als een manier van afscheid nemen van de vakantie. Een soort overgangsritueel naar het normale leven. Dat voelt prettiger dan ’s ochtends nog op het strand liggen, het vliegtuig pakken en ’s avonds alweer thuis zijn.”

Kefah Allush
“Wat helpt – en dat geldt voor alles in het leven – zijn rituelen. Een van mijn rituelen is direct alle post bekijken als ik thuiskom van vakantie. Ooit lag er na een vakantie namelijk een keer een vervelende brief van de Belastingdienst. Sindsdien wil ik meteen weten wat me te wachten staat, anders word ik onrustig. Ook toen de kinderen nog thuis woonden hadden we zulke rituelen aan het einde van de vakantie. We gingen niet vaak naar McDonald’s, maar het was vaste prik op de terugweg van vakantie. Als we dan een beetje melancholisch waren omdat het weer voorbij was, hadden we altijd iets om ons op te verheugen. Dus verzin een ritueel dat je kan laten terugkomen. Mensen zijn gewoontedieren, hoe avontuurlijk ook. Zo’n ritueel is troostrijk en geeft je een positief gevoel.”

Erica Terpstra
“Het begint al met je erop instellen dat je bij terugkomst van vakantie geen dipje hebt. Je moet blij zijn dat je weer aan het werk kan. En vind je je werk niet leuk, zoek dan iets anders. Bovendien is vakantie vooral zo leuk omdat het een afwisseling is op het dagelijkse leven. Om het fijne gevoel na een reis zo lang mogelijk vast te houden helpt het om herinneringen op te halen. Ik doe dat met foto’s. Niet op mijn mobiel, maar door het maken van een fotoalbum. Voor de kaft kies ik een stralend kiekje dat kenmerkend was voor de vakantie. Dat boek leg ik vervolgens ergens neer waar ik vaak langsloop en telkens denk ik dan: yes, dat heb ik meegemaakt. Een andere tip is: hang je vakantiekleding na het wassen apart in de kast en in het zicht. Dat deed ik een keer per ongeluk en toen dacht ik telkens bij het zien van de kledingstukken aan de plekken waar ik ze had gedragen. Mochten al deze tips trouwens niet helpen, dan zit er maar een ding op: gauw weer op vakantie!”

Derk Bolt
“Zelf word ik altijd blij van het vooruitzicht van een nieuwe reis, maar meteen een volgende vakantie boeken is niet voor iedereen weggelegd. Wel kun je iets leuks en nieuws gaan doen. Ga voor die cursus samba-dansen! En anders kun je natuurlijk wel alvast dromen over je volgende reis. Voorpret is een goede remedie tegen een dipje na je vakantie. Wat ook goed helpt is realiseren hoe leuk het hier is. Dat heb ik wel geleerd van al mijn reizen: Nederland is zeker weten het mooiste land ter wereld. Als je dat vaker beseft, heb je ook minder last van die blues bij het terugkeren. Maar vakantieblues is ook iets wat je moet uitzingen. Het gaat vanzelf over en daarna komt de opwinding van een nieuwe vakantie weer.”

Meer over