Ewout Genemans begrijpt niets van petitie

9 september 2014 14:50 | amusement | Door Televizier

Ewout Genemans vindt het vreemd dat er een petitie is gestart tegen het uitzenden van een aflevering over een olifantenjager in zijn nieuwe programma 5Extreem.

Ewout Genemans volgt in het nieuwe RTL 5-programma 5Extreem een aantal Nederlanders met een opzienbarende levensstijl, passie of opvatting. In een van de afleveringen wordt er een olifantenjager gevolgd tijdens zijn zogenaamde trofeereis. Tegenstanders vinden het walgelijk en zijn een petitie gestart om de uitzending te schrappen. Ewout Genemans laat in een reactie weten dat hij het onderwerp juist aan de kaak wil stellen. 

Ewout Genemans

“Ik ben onderzoek gaan doen naar het onderwerp omdat er de laatste tijd op internet steeds meer gruwelijke foto's verschijnen van jagers met net geschoten groot wild. Koning Juan Carlos en de WK-Babe Axelle zijn daar bekende voorbeelden van’’, vertelt Ewout Genemans. ‘’Het is schokkend dat dit soort jachtreizen legaal zijn en dat er zelfs reisbureaus bestaan waar men een compleet georganiseerde reis kan boeken om op een olifant te schieten.” 

5Extreem

Ewout Genemans reist met de Nederlandse hobbyjager mee, omdat hij zich wil verdiepen in deze afschuwelijke praktijken. “Wie zijn de mensen die dit doen? En hoe kun je voor de lol een olifant doden terwijl de rest van de wereld er met afschuw naar kijkt?’’, vertelt de presentator. ‘’We spreken ook met de lokale bevolking en horen een tegengeluid van dierenorganisatie IFAW, die zich ook fel uitspreekt tegen de trofeeënjacht. Zij vinden het een goede zaak dat dit onderwerp nu eens aandacht op televisie krijgt”. 

RTL 5

Ook de programmadirecteur van RTL 5, Paul Cormont, laat van zich horen. “Het is begrijpelijk dat dit onderwerp gevoelig ligt en dat mensen hun bezorgdheid laten blijken middels een petitie. Helaas is de hobbyjacht realiteit en wij vinden het goed om dit onderwerp aan de kaak te stellen. Het is bizar dat aan de ene kant wordt gezegd dat de olifant in 2050 is uitgestorven en dat er aan de andere kant legaal jacht gemaakt kan worden op olifanten. Dat verdient uitleg”, aldus Cormont. 

Dierenwelzijnsorganisaties

De uitzending van 5Extreem over de olifantenjacht is opgenomen in samenwerking met diverse dierenwelzijnsorganisaties. Rikkert Reijnen van het IFAW laat weten dat het juist goed is dat alles een keer in goed beeld wordt gebracht. “Dit soort verschrikkelijke dingen gebeuren blijkbaar, veel mensen weten het niet. Dus het is heel goed dat de camera daar een keer op staat zodat de mensen eens te zien krijgen wat het eigenlijk inhoudt”, aldus Reijnen. 

Ewout Genemans maakt 5Extreem onder meer omdat hij altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen. De krullenbol zal ook na dit programma weer op zoek gaan naar een nieuwe presentatieklus. Ewout heeft al door laten schemeren dat hij graag het Gouden Televizier-Ring Gala wil presenteren.

Meer over