Expeditie Robinson 2016 - #01: Alle kandidaten hebben nu al een geheim

Wie treedt in de voetsporen van Amara Onwuka, Kay Nambiar en Edith Bosch? De survivalstrijd op RTL 5 is weer losgebarsten. In Expeditie Robinson 2016 hebben alle deelnemende BN'ers vanaf het begin een geheimpje.

Bij elke reeks weet Expeditie Robinson wel weer wat nieuwe twists te verzinnen. Dit jaar blijken de rivaliserende teams Kamp Noord en Kamp Zuid op hetzelfde eiland te zitten. Alleen moeten ze daar zelf achter zien te komen. Omdat het strand met de rode vlag (Noord) en het strand met de blauwe vlag (Zuid) zowat tegen elkaar aan liggen, is het logisch dat het niet lang duurt voordat de teams elkaar tegenkomen.

Handen schudden

Nét op het moment dat Miss Nederland Jessie Jazz Vuijk met een paar teamgenoten van Kamp Noord een tros bananen heeft gevonden, hoort ze achter de bomen plotseling andere Nederlandse stemmen. Opschudding alom natuurlijk, want opeens staan ze oog in oog met Kamp Zuid. De zestien BN’ers schudden elkaar de handen. Shownieuws-presentator Koos van Plateringen, die toch aardig ingevoerd is in het entertainmentwereldje, herkent van Kamp Noord opvallend genoeg alleen oud-GTST’er Bartho Braat.

Bananen claimen?

Terwijl de kampen kennis met elkaar maken, stelt Jessie aan haar teamgenoot Anna Nooshin voor om weg te sneaken en alvast die tros bananen te ‘claimen’. Nu blijkt dat het andere team op hetzelfde eiland zit, is de zoektocht naar voedsel direct een heuse concurrentiestrijd geworden. Anna remt Jessie af: ze wil zich niet nu al afzonderen van de rest. “Dan laten we meteen zo’n ambitieuze sfeer achter.” Die bananen komen later wel.

Emotioneel

Maar wanneer Koos, actrice Chloé Leenheer, kitesurfster Jalou Langeree en zangeres Suzanne Klemann van Kamp Zuid weer terugkeren naar hun deel van het eiland, ziet Suzanne de inmiddels veelbesproken bananen hangen. Snel hakken de fanatiekelingen de vruchten van de boom. Niet veel later komt Kamp Noord erachter dat de tros weg is. Jessie lijkt haast emotioneel te worden om de verloren bananen: “Ik ben onwijs teleurgesteld. Ik zei het toch: we hadden ze gelijk moeten halen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Bertie op wacht

Kamp Noord laat er geen gras over groeien. “Het is echt oorlog”, briest Bartho. Anna oppert om voortaan twee ‘wachters’ neer te zetten bij de voedselvoorraad, want diefstal moeten ze absoluut voorkomen. Boerin Bertie Steur biedt aan om bij de kist te blijven, terwijl de rest op zoek gaat naar meer eten. Daarbij ontpopt Bartho zich tot ‘kokosnotenheld’, omdat hij drie kokosnoten uit een boom weet te stoten. Hij is blij dat hij met zijn 65 jaar meteen kan laten zien wat hij in zijn mars heeft, want: “Er is geen groep in Nederland die zo gediscrimineerd wordt als ouderen.”

Agrarische sector

Ook Bertie voelt zich anders dan de rest van de groep. “Ik ben natuurlijk een heel ander type”, lacht ze. “Ik kom niet uit de media, ik kom uit de agrarische sector.” Of zoals Anna het zegt: “Ze is gewoon een boerin, letterlijk!” Bertie denkt dat ze de expeditie anders ingaat, bijvoorbeeld meer observerend. Maar dat is meteen een voordeel, want op die manier ziet Bertie zowaar een nieuwe tros bananen! Bij de bananen minnende Jessie kan de boerin dus niet meer stuk.

Haantjes

Intussen is Kamp Zuid ook volop op zoek naar voedsel. Twee mannen nemen het voortouw. “In elke groep zijn er wel haantjes”, analyseert Jalou. “In ons kamp is dat sowieso Dave… Maar wie toch wel de kroon spant, is JayJay.” Model/dj Dave Roelvink en presentator JayJay Boske sloven zich uit met een kokosnotenjacht en blijken allebei goed in vuur maken. Intussen geniet Dave ook van de rust op het eiland. Heel anders dan in Nederland, vindt hij: “Geen Boulevard in m’n nek, geen Shownieuws.” Laten we de aanwezigheid van Shownieuws-Koos maar even vergeten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Eilandraad

Goed, beide kampen zijn dus een voedselvoorraad aan het opbouwen, en verder gebeurt er niet zoveel. Wat is het leven in Expeditie Robinson soms toch overzichtelijk. Maar dan opeens gaan we terug in de tijd. Voordat de teams met hun vlotten op dit eiland arriveerden, blijken ze al een ‘eilandraad’ te hebben meegemaakt. Geen eilandraad zoals we die kennen, waarbij er iemand wordt weggestemd, maar een eilandraad waarbij iedereen een soort joker mag uitzoeken.

Eetbon

Alle kandidaten kregen drie opties. Optie 1: twee extra stemmen om in te zetten op een eilandraad vóór de samensmelting. Optie 2: een ‘immuniteitsstem’ om in te zetten na de samensmelting en dan dus gegarandeerd een ronde verder te komen. Optie 3: een ‘eetbon’ om in te zetten wanneer je maar wilt, voor een heerlijke maaltijd. De deelnemers kiezen ieder voor zich, dus iedereen heeft nu al een geheim.

Overleven

Dave denkt dat elke optie bij een bepaald type speler hoort: “Het eten is voor de zwakken, de extra stemmen voor de middenmootjes en de immuniteit voor mensen die denken de samensmelting te halen.” Zelf lijkt hij voor die immuniteit te gaan, net als JayJay en Chloé. De meeste anderen lijken twee extra stemmen te kiezen, omdat ze eerst maar eens de eerste ronde willen zien te overleven. We zien alleen Bertie een eetbon kiezen. Misschien komt dat toch door haar praktische instelling. Honger? Eten! Ze is immers een boerin, letterlijk.

Geheim

Na deze zogenaamde eilandraden zit de eerste aflevering Expeditie Robinson 2016 er alweer op. Er zijn nog geen proeven geweest, er zijn nog geen echte ruzies, er is nog niemand naar huis. Maar hé, het was tenminste niet zo’n langgerekt voorstelrondje zoals de aftrap van de vorige seizoenen. En: nog voor de Expeditie goed en wel begonnen is, dragen alle deelnemers een geheim met zich mee.

Lees ook:
Wie is wie? Alle kandidaten van Expeditie Robinson 2016 

Reageren