Expeditie Robinson 2016 - #02: Bazige JayJay blij met kokende vrouwen

15 september 2016 22:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

In Expeditie Robinson beginnen de karakters van de kandidaten duidelijk te worden. JayJay is lekker aan het commanderen in kamp Zuid, terwijl Bertie zichzelf wegcijfert in kamp Noord...

Nadat we er vorige week nog een beetje in konden komen, barst in aflevering 2 de strijd echt los bij Expeditie Robinson. De eerste proef, de eerste echte eilandraad, en ook de eerste afvaller...

Verdeling

Dat Kamp Noord en Kamp Zuid dit jaar op hetzelfde eiland zitten, houdt de kandidaten nog steeds flink bezig. De teams blijven op hun eigen strand en voegen zich niet bij elkaar. “Ook al zit er maar twintig meter tussen, er is toch een verdeling”, zegt JayJay uit kamp Zuid. Zijn teamgenoot Chloé moet er eigenlijk wel om lachen: “Iedereen blijft heel braaf in z’n eigen kamp.”

Bertie is belangrijk

Op dat ene eiland zijn beide teams volop eten aan het zoeken: alles om de concurrentie voor te zijn. In kamp Noord is vooral Bertie goed bezig. Anna is diep onder de indruk: “In korte tijd is Bertie al heel belangrijk geworden voor de groep.” De boerin is op haar beurt blij met haar kampgenoten. “Mijn team is toch wat rustiger dan dat andere, we denken meer na. In kamp Zuid zitten meer types die zich echt laten gelden.”

Gevaarlijke haantjes

De haantjes van Zuid zijn vooral Dave, Dio en JayJay. Hun teamgenoot Koos maakt zich nu al zorgen over deze drie heren: “Ik voel dat er binnen ons kamp een groepje ontstaat.” Dat zou gevaarlijk voor hem kunnen zijn op de eilandraad. Koos is van plan om zodra het kan – met de extra stemmen die hij heeft vergaard – Dave, Dio of JayJay eruit te stemmen. “Dan is er wat meer lucht.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Bange Dave

Een vertrek van Dave is echter nog niet aan de orde. De veelbesproken dj/realityster treedt zeer op de voorgrond in kamp Zuid. Zeker tijdens een kokosnotenjacht. “Ik ben niet zo bang aangelegd, in principe”, zegt Dave eerst nog. Maar als er een slang tevoorschijn kronkelt, weet de Roelvink-telg niet hoe snel hij weg moet komen. “Slangen zijn mijn grootste angst. Ik houd daar gewoon niet van.” Als de tegenstanders in kamp Noord vooruitblikken op de proef, vat Alex (Kraantje Pappie) de situatie samen: “Ons sterke punt is dat wij Dave Roelvink niet hebben.”

De proef

Beide teams worden opgehaald van het eiland en maken zich klaar voor de eerste proef van dit jaar. Er staat natuurlijk veel op het spel: de winnaars krijgen immuniteit, de verliezers moeten naar de eilandraad en daar afscheid nemen van een kamplid. Presentator Dennis Weening legt uit hoe de krachtmeting werkt: de kandidaten moeten een bankoverval plegen, maar dan draait het niet om geld, maar om kokosnoten.

Rugby-achtergrond

Om te beginnen moeten de teams een stormram uit het zand graven. Kamp Zuid is daar het snelste mee, vooral door de kracht van JayJay, die zijn achtergrond als rugbyspeler handig kan inzetten in deze proef. De volgende stap: de stormram door een wirwar van touwen zien te krijgen. Daar komt Zuid klem te zitten. Intussen krijgt kamp Noord de stormram los en probeert dit team de tegenstanders in de halen. Bertie ziet kansen: “Ik denk dat wij qua teamwork toch sterker zijn.”

Kluis

Kamp Noord en Zuid komen kort na elkaar aan bij de ‘kluis’ van deze bankoverval en krijgen die al vrij snel open. Nu is het zaak om de kokosnoten tevoorschijn te halen, daarmee naar de korven te rennen en de kokosnoten erin te gooien. Het team dat als eerste een volle korf heeft, wint de proef. Van kamp Noord blinkt met name Bertie uit. Tegenstander Dio staat versteld: “Is zij opeens professioneel basketballer in haar vrije tijd?” Maar de rapper heeft niets te klagen: ook zijn teamgenoten Koos en Jalou doen het goed. Dankzij een laatste rake worp van Jalou wint kamp Zuid de proef!

Commanderen

En dus hoeft Zuid nog niet direct na te denken over een eilandraad. Maar het is en blijft Expeditie Robinson, dus de bondjes en het geroddel komen vanzelf. JayJay denkt dat hij met Dio en Dave ‘heel ver kan komen’. De rest van het team ergert zich intussen groen en geel aan de rugby-kleerkast. “JayJay kan heel goed commanderen”, zucht Jalou. “Dat trek ik zo slecht.” Zelf heeft JayJay het over ‘duidelijke rollen’. “De vrouwen koken gewoon. Ik heb zelf twee linkerhanden, dus ik stuur het een beetje aan. In de hoop dat ze niet doorkrijgen dat ik helemaal niets kan.” Eh, oké.

Mesje gestolen

Naast de ergernissen over de bazige houding van JayJay is er nog meer reuring in kamp Zuid. De concurrentie komt namelijk even buurten. En als dat team weer terug is naar kamp Noord, is er opeens een mesje verdwenen. In een mum van tijd heeft Dave besloten om wraak te nemen: “Vanavond, als zij naar de eilandraad gaan, gaan wij op jacht.” Wacht, diefstal en Dave Roelvink, kennen we dat niet ergens van? Helaas voor Dave verstoppen de tegenstanders in Kamp Noord hun kist met voedsel in de bosjes voordat ze naar de eilandraad vertrekken.

Niet streberig

Die eilandraad heeft eigenlijk geen echte verrassing in petto. Boerin Bertie had van tevoren aangegeven dat het haar niet zoveel uitmaakt als ze naar huis zou worden gestemd. Of beter gezegd: het zou haar minder uitmaken dan de rest. “Ik ben misschien wat relaxter,” legt de Zeeuwse uit, “ik ben wat minder streberig. Ik ben boer.” Geen speld tussen te krijgen. Maar wel heel jammer dat de oud-BZV-kandidate zichzelf zo wegcijfert. Hoewel Anna en Bartho nog hun best doen om Bertie te verdedigen als belangrijke schakel in hun team, stemt uiteindelijk iedereen op de boerin.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

En dus nemen Bertie – en haar eetbon! – afscheid van de rest van de groep. Hoe jammer is dit?! Ze vertrekt voordat de tropische stormen op de Filipijnen hebben kunnen losbarsten, ze heeft haar beroemde oranje jas niet aan hoeven trekken. Ze maakt zich op om terug te gaan naar Zeeland, terug naar haar grote liefde Esther.

Maar dan… heeft Dennis Weening opeens nog een onderonsje met Bertie. MAG ZE TOCH BLIJVEN? We horen niet wat er wordt bespreken, natuurlijk niet, dit is dé cliffhanger van de week. Misschien vraagt Dennis gewoon die eetbon terug. Maar wij hopen dat Bertie haar expeditie mag voortzetten op een Afvallerseiland. Of in een grot. Of beter nog: op een Filipijnse boerderij.

 

Lees ook:
Onze recap van Expeditie Robinson 2016 aflevering 1

Meer over