Expeditie Robinson 2016 - #04: Pijnlijke gymles-taferelen bij nieuwe kampindeling

29 september 2016 22:45 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Al in aflevering 4 van Expeditie Robinson werden kamp Noord en kamp Zuid volledig opnieuw ingedeeld. Om beurten mochten de teamleiders iemand kiezen - alsof het zo'n gênante gymles op de middelbare school was.

“Welkom op eiland Kleffe Hap!” roept Bertie, die Elle ziet aanmeren bij Afvallerseiland. “Gezellig!” Na een paar dagen in haar eentje heeft de boerin weer gezelschap: kamp Noord stuurde Elle weg op de tweede eilandraad en de scenarioschrijfster koos ervoor om haar expeditie voort te zetten op het geheime strand. Ze is onder de indruk van het ‘kampement’ dat Bertie heeft gebouwd: “Ik had het niet beter kunnen treffen. We hadden haar nooit moeten laten gaan in Kamp Noord! Ze is een survivor.”

Wél heel knap

Intussen krijgt het uitgedunde kamp Noord een brief. Lex hoopt op een epistel van zijn moeder, maar nee, het is een mysterieuze boodschap van de crew: “Kies degene die jullie het hardst nodig hebben bij de proeven en stap op de boot.” De eerste ingeving is om Alex (Kraantje Pappie) te kiezen, maar zelf vermoedt hij een addertje onder het gras. De rapper stelt voor om Jessie aan te wijzen. “Niet de sterkste, maar wel sterk”, omschrijft hij de Miss Nederland. “Niet de slimste, maar wel slim. Alles nét niet, behalve heel knap.” Jessie besluit ‘het avontuur aan te gaan’.

Dave of JayJay?

Ook Kamp Zuid heeft de post ontvangen. Het tot nu toe ijzersterke team realiseert zich dat dit vast niet zomaar een keuze is. Dave: “Hier hangt een consequentie aan. Daar word je bang van.” Dio draagt meteen zijn bondgenootje JayJay voor, omdat die tot nu toe de grootste bijdrage zou hebben geleverd in de proeven. Shownieuws-Koos, die een hekel heeft aan het stoere-jongens-gedrag van JayJay, wil absoluut niet dat de rugbyer wordt uitgekozen en stelt dan maar Dave voor. Hij krijgt iedereen mee.

Kampen herindelen

Als de deelnemers worden meegenomen op bootjes en arriveren op een strand zonder proef maar mét Dennis Weening, is duidelijk: hier gaat iets bijzonders gebeuren. En ja hoor, de kampen worden opnieuw ingedeeld. Uitverkorenen Jessie en Dave mogen – gymles van de middelbare school all over again – om beurten iemand kiezen. Jessie stelt het nieuwe kamp Noord samen en kiest daarbij vooral veel voormalige tegenstanders: eerst ‘die kitesurfster, ik ben je naam even vergeten’ (Jalou dus), en later nog JayJay, Koos, Suzanne en Chloé. Uit het ‘oude’ kamp Noord selecteert ze alleen Alex.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Matties

Intussen vormt Dave het nieuwe kamp Zuid. Hij behoudt Dio en Gaby en kiest verder Anna, Thomas, Bartho en als laatste Lex. Zo op het eerste gezicht lijkt dit een minder sterk team, maar Dave had een duidelijk doel. Omdat hij weet dat Alex buiten het spel al dikke matties is met JayJay, wilde de Roelvink-telg beide heren niet in zijn kamp hebben. Zo houdt hij een gegarandeerd pact buiten boord. Jessie, die overduidelijk alleen voor de fysieke kracht heeft gekozen, wist niets van de vriendschap tussen Alex en JayJay. Tot ongenoegen van haar nieuwe teamgenoot Jalou, die wel even behoefte had aan een ‘JayJay-free’ kamp.

De proef

Nog voordat iedereen goed en wel van de schrik is bekomen, is het al tijd voor de immuniteitsproef. De kakelverse teams moeten ballen over een parcours brengen en in een basket zien te gooien, maar mogen die ballen niet met hun handen aanraken. Het vervoeren van de ballen gaat dus met veel gedoe, bijvoorbeeld tussen twee touwtjes of balancerend op een bord. Het team dat als eerste drie ballen over het parcours krijgt én via een lange bamboestok in de basket gooit, wint immuniteit en hoeft niet naar de eilandraad.

Gelijkmakers

Kamp Zuid heeft als eerste de kist met de ballen open en bouwt zodoende een voorsprong op. Dio en Dave nemen al snel de touwtjes in handen (letterlijk!), maar het parcours gaat ze niet makkelijk af. Kamp Noord kan inmiddels ook beginnen aan het parcours en daar nemen Alex en JayJay het voortouw. Het gaat als een speer en de vrienden scoren 1-0. Kamp Zuid slaat terug met de 1-1, vervolgens wordt het 2-1 voor Noord, maar wéér maken Dio en Dave gelijk.

Immuniteit

Bij kamp Noord mag nu Jessie een poging wagen, samen met ‘die kitesurfster’ wier naam ze even was vergeten. Jalou – die helaas niet haar vurig gewenste ‘JayJay-free’ kamp heeft – krijgt steeds aanwijzingen van JayJay, maar is daar niet van gediend: “Je moet je met je eigen zaken bemoeien!” Samen met Jessie werpt ze de derde bal in de basket. Kamp Noord heeft immuniteit! Jessie is blij met haar nieuwe samenstelling: “Holy shit. Ik had het team bij elkaar gezet, het móést werken. En dat deed het.”

Bamboefittie

De kampen keren terug naar hun gezamenlijke eiland, waar een groot vraagstuk wacht: wat te doen met de spullen? Laten staan of per persoon verplaatsen? Jalou lijkt helemaal los en besluit haar bamboestokken gewoon te verslepen van het zuidelijke naar het noordelijke strand. HEFTIG! Gaby, die wél in kamp Zuid blijft, vindt de bamboeverhuizing he-le-maal geen goed idee. Maar Jalou wil gewoon haar ‘hemelbedje’ maken in haar nieuwe kamp. Na de bananenfittie uit aflevering 1 is de bamboefittie nu een feit.

Afvallerseiland

“Een paar zeemijl verderop is alles pais en vree”, horen we Dennis Weening zeggen bij een schakeling naar Afvallerseiland. Yes, we krijgen weer een stukje Bertie! Elle blijft de boerin de hemel in prijzen: ‘een bikkel’, ‘heel inventief’, ‘ze weet zó veel van de natuur’ en zo gaat het nog even door. Maar er is geen woord van gelogen. De dames hebben het gezellig en het lijkt wel alsof Bertie in één dag met Elle al meer heeft gepraat dan in de hele Boer Zoekt Vrouw-logeerweek.

Herenverbond

Kamp Zuid staat een eilandraad te wachten en dus barst het gekonkel los op het strand. Lex, die nog steeds baalt dat hij als laatste werd gekozen bij de herindeling van de kampen, wil BarthoDave, Dio en Thomas overhalen tot een ‘herenverbond’. Gezamenlijk wil Lex Anna of Gaby eruit stemmen – en dan het liefst Anna, want hij vindt deze social-media-expert niet zo sociaal. Wat Lex niet weet, is dat behalve die goeie ouwe Bartho het hele team al heeft besloten om op hém te gaan stemmen.

Afbeelding

 

Jef en Sacha 

En dus volgt er een tragische eilandraad: Lex zet vol overtuiging in op Anna en vertrouwt de kijker toe ‘dat we met de mannen op één vrouw moesten stemmen’. Het herenverbond bestond echter maar uit één persoon, want voor de rest vult iedereen de naam van Lex in op z’n stembriefje – behalve iemand die opeens Gaby eruit wilde hebben. (Haar oud-GTST-collega Bartho?! HEEFT JEF SACHA VERRADEN?)

Confrontatie 

Maar goed, kamp Zuid heeft gestemd voor een Lexit. “Die zag je niet aankomen hè?” vraagt presentator Dennis Weening na afloop. Nee, Lex had nog wel even door willen gaan. Mooi bruggetje voor Dennis: hij gooit zijn inmiddels welbekende Afvallerseiland-aanbod er weer in. Na even twijfelen gaat Lex akkoord. Volgende week zien we dus De Confrontatie met Elle, die genadeloos werd verraden door Lex. Maar misschien kan Bertie wel bemiddelen. Want Bertie kan alles.

Afbeelding

 

Lees ook:
Onze recap van aflevering 3 

Meer over