Expeditie Robinson 2016 - #08: Slechte tijden voor trillende Bartho Braat

27 oktober 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Alle deelnemers van Expeditie Robinson smachten naar de samensmelting. Maar als het bijna zover is, zit er natuurlijk weer een addertje onder het gras... En ook op Afvallerseiland is het uit met de pret.

“We leven al drie dagen op kokos”, jammert Dio. “En dat begint z’n tol te eisen.” Oftewel: diarree. Kamp Zuid heeft geen voedselvoorraad meer over en wacht met smart op de samensmelting van de kampen. Daarbij hoort traditiegetrouw een diner en een verhuizing naar een ander eiland. Eindelijk weer eten dus. Dave kan niet wachten: “Als er vandaag nog steeds geen samensmelting is, blijf ik net zolang kokosnoten eten tot ze me in een Bounty-verpakking terug naar Nederland sturen.”

Diep gaan

Kamp Noord keert terug in het basiskamp na een eilandraad waarbij niemand het team hoefde te verlaten. Chloé had de meeste stemmen, maar kreeg een tweede kans. “Ik was vrij zeker dat ik naar huis zou gaan”, legt ze uit met haar kenmerkende stem. “Dus het was heel dubbel toen ik weer naar het eiland ging, omdat ik met m’n hoofd al weg was.” Chloé moet voor een plekje in de expeditie wel ‘heel diep gaan’, zei presentator Dennis Weening. Wat dat betekent, weet ze nog niet. “Ik laat het gewoon op me afkomen.”

Kippenvel

Al snel merkt Chloé dat ze een andere positie krijgt dan de overige negen kandidaten. Ze ontvangen namelijk een brief met de tekst: Pak al jullie spullen en stap op de boot. Op naar de samensmelting! Chloé neemt een andere boot. “Shit”, zucht Chloé. “Nu wordt het opeens heel spannend.” Ook voor de rest is het zenuwslopend: eindelijk die samensmelting! Dio krijgt ‘een nieuwe lading energie’, Koos krijgt ‘kippenvel’. Gaby vertrouwt iets niet: “Op naar de samensmelting. We zitten dus nog niet ín de samensmelting?” Jalou: “Er zit geheid nog ergens een addertje onder het gras.”

Acht plekken aan tafel

En inderdaad. De negen kandidaten gaan eerst naar een strandje waar alleen presentatrice Nicolette Kluijver staat te wachten. Niet helemaal waar ze op hoopten. “Daar aan de overkant zien jullie een eiland met een gedekte tafel”, vertelt Nicolette, wijzend naar een eiland waar Chloé is heen gevaren. “Aan tafel zijn alleen maar acht plekken.” De gezichten van de deelnemers betrekken. “Degene die geen kruk weet te bemachtigen, zal een duel aangaan met Chloé. Voor wie dat duel verliest, eindigt de expeditie.” Tum tum tum tuuuum.

Voor jezelf kiezen

De oversteek moeten ze maken met een boot: eerst peddelen, en dan keihard rennen voor de stoelendans op het strand. Kampleiders Jessie en Dave mogen de indeling van de boot bepalen. Om de beurt geven ze iemand een plekje. Jessie mag beginnen en zet zichzelf voorin. “Allemaal leuk en aardig, maar ik kies voor mezelf.” Dave gunt zijn diarree-maatje Dio het volgende bankje. Jessie plaatst vervolgens Anna (“Zij is gewoon een vriendin geworden”). Daarachter komt Dave zelf, dan Jalou en daarna Thomas en Koos. Gaby en Suzanne zitten helemaal achteraan.

Een van de acht

De deelnemers stappen in de boot en beginnen te peddelen. Heel langzaam, maar dan ook echt héél langzaam varen ze op hun samensmeltingsdiner af. “Iedereen wilde energie bewaren om op het strand een sprintje te trekken”, aldus Jalou. Hoe dichterbij ze komen, hoe stiller het wordt inde boot. Anna let goed op: “Je voelt dat iedereen aan het kijken is: kan ik er al af springen?” Vlakbij het strand is Dave de eerste die uit de boot duikt. Als een malle springen alle anderen in het water en rennen ze het strand op. Dave zit als eerste op een van de acht krukken en is dus als eerste zeker dat hij zich niet in een Bounty-verpakking naar Nederland hoeft laten sturen.

Struikelende Suzanne

Dan volgen Jalou, Dio, Jessie, Anna, Thomas en Koos. Er is nog één kruk vrij. Suzanne en Gaby, die achteraan zaten in de boot, komen ook als laatste uit het water. Suzanne ligt voor, maar de zangeres struikelt op het strand. “Normaal gesproken help ik iemand dan overeind,” lacht Gaby, “maar nu liet ik haar gewoon liggen.” De actrice bemachtigt de laatste kruk. En dus is het Suzanne die tegen Chloé moet strijden, haar maatje uit kamp Noord.

Als een varken aan het spit

Aan het hoofd van de gedekte tafel hangt een varken aan het spit. Daarnaast staan twee balken, waar Suzanne en Chloé als zo’n varken aan moeten gaan hangen. Wie als eerste valt, moet naar huis. Extra cru: de rest van de groep mag onder de ogen van Suzanne en Chloé direct gaan eten. Of eigenlijk: schransen. Om te beginnen een heerlijke wokmaaltijd (lees: een ‘subtiel’ sponsormomentje van Go-Tan). En intussen bungelen Suzanne en Chloé maar aan hun balken. Jalou: “Het lijkt wel de Middeleeuwen dit. Alsof je zit te kijken naar zo’n show.”

Flauwvallen

De hele situatie lijkt precies op die in Expeditie Robinson 2013: toen begon het samensmeltingsdiner al terwijl deelnemers Paulien Huizinga en Sanne Vogel hangend aan een soort kruis moesten vechten om het laatste plekje. Uiteindelijk riep Sanne: “Jongens, ik ga flauwvallen!” Paulien, een stuk ouder dan Sanne, haalde daardoor op het nippertje de samensmelting.

Tintelen

Drie jaar later zijn de parallellen groot. De iets oudere Suzanne en de jonge actrice Chloé worden flink op de proef gesteld. Na een tijdje begint Suzannes hele lijf te ‘tintelen’, maar omdat ze aan haar dochtertje denkt, houdt ze het vol. En dan, na een half uur hangen wordt Chloé te duizelig. Ze laat zich vallen. “Toen knapte ik wel even”, vertelt Suzanne, die het pittig vindt om haar maatje vaarwel te zeggen. Onder een luid applaus neemt Chloé afscheid – vooralsnog lijkt ze geen aanbod te krijgen om naar Afvallerseiland te gaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

Slechte tijden

Over Afvallerseiland gesproken: daar zitten Bertie, Bartho, Lex en JayJay het liedje van Goede tijden, slechte tijden te zingen. Wat een gezelligheid. Maar na deze goede tijden komen toch echt de slechte: voor het eerst is er een proef op dit eiland. De vier deelnemers moeten in het water op een paaltje gaan staan. Dat paaltje moeten ze elke vijf minuten kleiner maken door een blok los te maken en in het water te gooien. Wie als eerste van het paaltje valt, moet definitief naar huis. Nummer twee en drie gaan de dag daarna een duel aan, waarbij opnieuw iemand afvalt. Alleen wie nu het langst blijft staan, is voorlopig veilig.

Trillen

En dus is het opeens over met de rust op Afvallerseiland. Bertie, Bartho, Lex en JayJay nemen plaats op de paaltjes. Lange tijd blijven ze alle vier staan, maar Bartho begint soms wel een beetje te trillen. Hoe meer blokken van het paaltje ze in het water moeten gooien, hoe lastiger ze steeds hun balans weer terugvinden. Bij het verwijderen van het laatste blokje verliest iedereen flink zijn evenwicht. Alle vier vallen ze van hun paaltje – maar het is Bartho die als eerste in het water ligt. Die goeie, ouwe Bartho. Nee, het leven spaart je niet. Hij voelde zich nog in zijn ‘volle kracht’, zegt hij, maar het avontuur is voorbij. En nu gaat hij pizza eten. Soms geluk en soms verdriet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

Kapot

Na Bartho raakten JayJay en Lex te water, nét iets eerder dan Bertie. En dus is de boerin sowieso nog even in de race! JayJay en Lex moeten het in de volgende aflevering tegen elkaar opnemen in een nog mysterieuze proef. Hoewel hij Bartho mist, wil Lex ontzettend graag verder: “Ik maak je morgen helemaal kapot, JayJay.”

Zielig hoopje

Goed, die bikkelharde strijd zien we dus volgende week. Voor nu willen we nog afsluiten met een wijze les van Jalou bij het samensmeltingsdiner. Terwijl iedereen van het toetje aan het genieten is, ligt de kitesurfster 'als een zielig hoopje' in een hoekje. “Ik had alles gegeten wat los en vast zit”, geeft ze toe. “Zo zie je maar hoe slecht suiker voor je lijf is.” Misschien moet ze het de volgende keer bij die héérlijke wokmaaltijden van Go-Tan houden. Verrukkelijk, die woksauzen van Go-Tan. Was Go-Tan nou al genoemd?

Lees ook:
Onze recap van aflevering 7 

Lees ook:
De TV van Gisteren: Expeditie Robinson aflevering 8 goed voor een mooie 1,1 miljoen kijkers

Meer over