Expeditie Robinson 2016 - #09: Verbijsterende eilandraad wordt Dave Roelvink fataal

3 november 2016 23:40 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Na de samensmelting speelt iedereen in Expeditie Robinson individueel. En dus gaat het spel er in aflevering 9 keihard aan toe. En dat loopt slecht af voor Dave Roelvink.

“Wakker worden op het samensmeltingseiland is wel even een dingetje”, lacht Dave aan het begin van de aflevering. De negen overgebleven expeditieleden uit de samengevoegde kampen Noord en Zuid hebben geslapen op het strand waar ze hun honger heerlijk hadden gestild met het samensmeltingsdiner. Maar als ze ontwaken in de regen lijkt de eensgezindheid van het feestmaal meteen weggespoeld. Er worden gelijk al complotjes gesmeed.

Zes tegen drie

Volgens Dave heeft het voormalige kamp Zuid het goed voor elkaar: naast hijzelf hebben ook Anna, Dio, Gaby en Thomas de samensmelting gehaald. Daartegenover staan Jalou, Koos, Suzanne en Jessie van kamp Noord. “En Anna heeft een heel goede band met Jessie”, weet Dave. “Zij kan Jessie naar ons toe trekken.” Dan zou het dus zes tegen drie zijn. Dio: “Als we slim en tactisch zijn, dan spelen we eerst Jalou weg. Zij is gewoon te sterk.”

Spagaat

Maar zover is het nog niet – eerst spelen de kandidaten een proef. Ze moeten ieder op een stellage gaan staan, met hun benen wijd uit elkaar. Dat begint nog relatief makkelijk, maar bij elk teken van presentatrice Nicolette Kluijver moeten ze een trede hoger stappen en dus met hun benen wijder uit elkaar gaan staan. Als de spagaat niet meer lukt, mogen de deelnemers ook hun armen gebruiken en een ‘bruggetje’ vormen, zolang ze maar beide kanten van hun stellage blijven aanraken. Wie dit het langst volhoudt, wint immuniteit op de eilandraad en kan dus niet naar huis worden gestemd. Wie als eerste af is, krijgt een zwarte stem.

Blond

Al snel is duidelijk wie die zwarte stem krijgt: nadat Nicolette heeft gezegd dat iedereen een trede omhoog moet, gaat Jessie (‘ik ben Miss Nederland, ik ben blond’) er toch weer eentje omlaag. En dan is Nicolette keihard: Jessie ligt uit de race. Bij het tweede stapje omhoog geven Koos en Gaby de spagaat al op en vormen ze een plank met hun lichaam. Dat is loodzwaar. Het derde stapje omhoog wordt Gaby dan ook fataal. Inmiddels is ook Dio gaan planken. “Dan begint toch de verzuring. En ik kreeg jeuk op de raarste plekken.” (Too much information, Dio.)

Buikspieren

Bij de vierde stap omhoog geeft iedereen de spagaat op. Koos en Dio stappen af, ook Anna en Dave houden de proef voor gezien. En ondanks haar yoga-skills moet Suzanne opgeven. Sporters Jalou en Thomas zijn nog over. “En dan merk ik wel dat ik gestopt ben met wielrennen”, zucht ex-prof Thomas. Hij moet Jalou de overwinning gunnen. De kitesurfster heeft volgens de wielrenner ‘veel sterkere buikspieren’.

Nieuw stemsysteem

Jalou is dolblij met haar immuniteit en de rest denkt meteen aan de eilandraad: daar gaat het plannetje om de sportvrouw uit het spel te knikkeren. Maar dan legt Nicolette het nieuwe stemsysteem uit: alle kandidaten krijgen een kokertje met zes stembriefjes voor de komende zes eilandraden. Die stemmen mogen ze naar eigen inzicht over de rondes verdelen. Dus wie een verrassingsaanval wil doen, kan in één keer alles inzetten. “Dat is wel een gamechanger”, vindt Thomas. Ook Koos staat versteld: “Dit maakt elke eilandraad heel onvoorspelbaar. Niemand weet straks wie wat heeft ingezet en hoeveel.”

Pus

Intussen is het ook op Afvallerseiland weer tijd voor een proef. Bij de evenwichtsstrijd die Bartho de das omdeed, waren JayJay en Lex de nummers twee en drie. Met een duel moeten de heren uitvechten wie er achter Bartho aan terug naar Nederland vliegt. Alleen is JayJay ziek. In een ontzettend schattig, moederlijk gesprekje legt boerin Bertie uit dat de ex-rugbyer een oorontsteking heeft. “Lekker rustig aan doen”, zegt ze als JayJay (iets minder schattig) pus uit z’n oor haalt die ‘stinkt als een malle’. “Het doet me goed dat ik bij haar niet dat haantje hoef te zijn”, glimt JayJay. “Dat ik zwakte mag tonen.”

BAM!

Maar in het duel met Lex moet JayJay de zwakte toch even wegstoppen. De mannen krijgen allebei een wip met een vaas erop. Met één voet op de wip moeten ze de vaas in de lucht houden. Wie de vaas laat vallen, moet Expeditie Robinson definitief verlaten. JayJay heeft met zijn oorontsteking ook evenwichtsproblemen, maar toch blijkt de strijd niet echt spannend: Lex begint al snel te wankelen en zijn vaas klettert op de grond. Even lijkt het haantje in JayJay weer terug, als hij “BAM! Lekker!” schreeuwt. Maar bij het afscheid van Lex is hij rustig. Bertie vat de situatie kernachtig samen: “Nou, Jay, toen waren er nog maar twee.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Een nieuw plan

Nog twee expeditieleden over op Afvallerseiland, tegenover negen op een nieuw eiland: het Basiskamp. Nu Jalou immuniteit heeft, kiezen de zes bondgenoten (Anna, Jessie, Dave, Dio, Thomas en Gaby) een nieuw slachtoffer: Koos. Maar dan… blijkt Gaby opeens hele andere plannen te hebben. Ze voelt zich buitengesloten, zeker omdat Dave haar een ongunstige plek gaf bij de kano-proef vóór de samensmelting. “Ik dacht dat Dave met mij en Dio een drie-eenheid vormde. Maar hij koos Thomas boven mij en dat voelde niet helemaal goed.”

In de aanval

Gaby vindt dat ze nu haar eigen spel moet gaan spelen. “Ik kan natuurlijk zitten afwachten, maar ik kan ook wat bedenken.” Haar plannetje: Koos, Jalou en Suzanne meekrijgen om Dave eruit te stemmen. Ze overlegt eerst met Koos en geeft toe dat ze het wel moeilijk vindt om haar eerdere verbondje te verbreken. “Zij gooien jou er straks ook uit hè?” oppert Koos. “Ik zeg: volop in de aanval.” Als Gaby, Jalou, Suzanne en hij ieder twee stemmen op Dave inzetten, is die aanval een succes.

Wéér een nieuw plan

Maar de volgende ochtend besluit Gaby toch weer anders. “Ik kan niet meer”, vertelt ze aan de groep. Ze wil graag dat iedereen op haar stemt bij de eilandraad. “Ik voel dat jullie allemaal nog graag door willen en dat ik die strijd niet kan leveren.” Dave stelt voor dat iedereen één stem inzet op Gaby. Dio: “Eigenlijk zou ik tactisch moeten zijn en tegen haar moeten zeggen: blijf hier, want jouw stemmen kunnen we heel goed gebruiken. Maar als je niet lekker in je vel zit, is elke dag op dit eiland een dag te veel, een dag te zwaar.”

Lichtpuntje

Makkelijk opgelost, zou je zeggen: allemaal op Gaby stemmen en dan is de rest een ronde verder. Maar zo werkt het niet in Expeditie Robinson. Koos vindt Gaby’s voorstel absoluut geen goed idee. “Mevrouw bepaalt gewoon even wat wij allemaal moeten doen. Ik laat niet met me sollen - ik laat niet een huilende Gaby beslissen dat ik mijn stem inlever.” Hij komt samen met Jalou, die dit inzicht van Koos een ‘lichtpuntje’ vindt. Ze smeden een plan…

Eilandraad

En dus volgt een bloedstollend spannende eilandraad. Jessie, Anna, Thomas, Dio en Dave stemmen zoals afgesproken op Gaby. Maar het trio Koos, Jalou en Suzanne wil Dave een loer draaien. Omdat iedereen zelf mag kiezen hoeveel stemmen hij of zij inzet, is de grote vraag: zet het trio genoeg stemmen in om hun plannetje te doen slagen? Presentator Dennis Weening haalt de (netjes gesorteerde) stembriefjes één voor één uit de urn.

Verbijsterd

Eerst de zwarte stem van Jessie, dan vijf stemmen op Gaby. Lachend ziet de GTST-actrice het aan. Maar dan staat op het volgende briefje opeens Dave. Gaby kijkt verbijsterd om zich heen. Nog een keer Dave. (Anna: “Wat gebeurt er?”) En nog eens, en nog eens, en nog eens, en nog eens. Met in totaal zes stemmen is niet Gaby, maar Dave uit het spel gegooid.

Opgeven

De realityster had dit absoluut niet verwacht: “In het stadium waarin Gaby zit, vind ik het een heel egoïstische keuze om zo’n vies spelletje te spelen.” Gaby slaat haar handen voor haar gezicht. Koos zegt vilein dat ze - buiten de stemming om - kan opgeven, terwijl Dave haar juist aanspoort om verder te gaan en wraak te nemen. “Ik ga”, besluit Gaby. “Ik weet dat ik heel ongelukkig zou worden als ik blijf. Het spijt me.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Duel

Gaby en Dave nemen afscheid van de groep. Omdat Gaby zelf heeft opgegeven, krijgt ze geen aanbod om haar expeditie stiekem voort te zetten. Maar Dave krijgt dat wel. “Je kunt nu de boot nemen naar Afvallerseiland”, vertelt Dennis. “Daar zitten nog twee andere kandidaten. Je zult het in een duel moeten opnemen tegen een van hen. Als je wint, blijf je daar.” Of Dave op dit voorstel ingaat, zien we pas volgende week.

Schattig

Als Dave het duel accepteert, zal hij in elk geval strijden tegen JayJay. Op Afvallerseiland was er namelijk post. “Jullie beslissen onderling wie er gaat duelleren tegen de eerstvolgende die hier komt”, leest Bertie voor. “Ik ga wel”, zegt JayJay meteen. “Zonder jou ben ik niks op dit eiland.” (Hoe schattig!) “Dan hoop ik dat jij wint”, glimlacht Bertie. (Aaaaach!) De fanatieke rugby-kleerkast en de introverte boerin hebben elkaar helemaal gevonden. En dat aandoenlijke tafereeltje maakt al het tactische gekonkel op dat andere eiland weer een beetje goed.

Lees ook:
Onze recap van aflevering 8 

Meer over