Expeditie Robinson 2016 - #10: Jalou keihard belazerd als wraak voor Dave

10 november 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Na de heftige eilandraad van vorige week keert de rust absoluut nog niet terug in Expeditie Robinson. Ook in aflevering 10 tiert de strijd welig.

Precies op de dag dat het OM 240 uur taakstraf eist van Dave Roelvink vanwege een juwelenroof, zien we de realityster Expeditie Robinson definitief verlaten. Vorige week werd Dave al uit het spel geknikkerd op een verbijsterende eilandraad, maar hij kreeg vervolgens nog wel het vaste aanbod van presentator Dennis Weening: wil je het spel voortzetten op Afvallerseiland? “Ik ga terug naar Mokum”, horen we Dave nu antwoorden.

Knock-out

“Het spel is voor mij gespeeld”, aldus Dave, die een strijd om een plekje in de halve finale misloopt. “Met een joker terugkomen voelt toch minder goed dan gewoon de expeditie uitspelen. Dat is alsof je knock-out wordt geslagen in de ring en daarna weer door mag.” En dus komt er voor de Roelvink-telg een einde aan het tv-avontuur waarmee hij zijn imago een flinke boost gaf.

Gentlemen’s agreement

Intussen galmt het vertrek van Dave nog flink na bij de overgebleven zeven expeditieleden. Met z’n allen hadden ze afgesproken om bij de eilandraad op Gaby te stemmen, die zelf graag naar huis wilde. Maar het trio Jalou, Koos en Suzanne zette een streep door dat plannetje en vulde genoeg stembriefjes in om Dave weg te krijgen. De rest vindt dat dit complot te ver ging. “Voor mij is een gentlemen’s agreement nou eenmaal een gentlemen’s agreement”, sneert Anna.

Gabber

“Ik vind het heel vervelend dat wij nu afgeschilderd worden als een stel snitches”, klaagt Suzanne. De groep probeert het akkefietje uit te praten, maar Dio blijft boos. “Ze hebben m’n gabber naar huis gestuurd”, jammert de rapper. Hij neemt dit vooral Jalou kwalijk, omdat hij zo’n complotje nooit van haar had verwacht. “Ik ben nu helemaal klaar met Jalou. Eerst was het mijn ambitie om de finale te halen, nu is het een persoonlijk doel om Jalou weg te spelen.” Zo, die zit.

Mietje

Meteen geeft Dio ook nog maar een trap na aan Gaby, die vorige week vrijwillig het spel verliet. “Ik heb me echt in haar vergist.” Gaby blijkt Dio’s plannetjes te hebben doorgespeeld aan zijn ‘tegenstanders’ Jalou, Koos en Suzanne. “Gaby heeft zó weinig gedaan in het kamp. Telkens hebben we haar getroost, telkens namen we haar onder de vleugels. En dan op het einde zo’n naaistreek.” Toen ondanks Gaby’s stem-op-mij-verzoek Dave naar huis werd gestemd, zei Gaby als ‘vrouw van haar woord’ op te geven. Dio gelooft er niets van: “Je bent geen vrouw van je woord. Je bent gewoon een mietje, je wilde naar huis.” Zo, die zit ook.

Knuffel

“De sfeer is echt niet cool”, vindt Jalou. “Dio kijkt me amper aan. Het is zo pijnlijk, we hadden eerst best een klik.” Ze wil de ruzie uitpraten. “Moeten we nou zo afstandelijk naar elkaar doen?” zegt de kitesurfster tegen de rapper. Na wat gemor zegt Dio dat hij het de vete zal ‘proberen los te laten’. Jalou is opgelucht en geeft hem een knuffel. “Dat is beter voor de sfeer binnen het kamp”, zegt Dio later. “Maar dat is tactisch ook gewoon beter, want dan heeft ze het gevoel dat we geen vijanden meer van elkaar zijn.” Hij is nog steeds iets van plan…

Torentjes bouwen

Maar Dio moet eerst maar eens afwachten of Jalou niet weer immuniteit wint bij de proef. De kandidaten moeten met blokjes een toren bouwen, op een wiebelend platformpje dat ze zelf in balans houden met een touw. Wie als eerste een toren van vijf verdiepingen heeft, wint niet alleen immuniteit, maar mag ook naar Winnaarseiland en krijgt drie muntjes mee om daar voedsel te ‘kopen’. De nummers twee en drie krijgen ook muntjes, maar zij moeten nog maar afwachten of ze van de winnaar mee mogen naar Winnaarseiland. Degene die het torentje als laatst klaar heeft, krijgt een zwarte stem op de eilandraad.

Flashback

“Mijn eerste reactie bij de uitleg was: yes!” juicht Suzanne. “Aangezien ik in de kleine kinderen zit, weet ik hoe je het best een toren kan bouwen.” En inderdaad, Suzanne is goed met blokken. Maar ze is niet de enige: ook Anna, Jalou en Koos gaan hard. Anna en Jalou hebben als eerste vier verdiepingen met blokjes staan. Dio is meteen bang dat Jalou wéér immuniteit wint: “Ik krijg een soort flashback naar de vorige proef. Niet weer hè?”

Huilen

Maar Jalou laat haar toren instorten. Anna blijft uiterst geconcentreerd en maakt de vijfde verdieping compleet. “Ik kon wel huilen van geluk!” straalt ze na afloop. “Ik had nooit gedacht dat ik een proef zou winnen.” Suzanne wordt nummer twee, Jalou nummer drie. Jessie wordt net als vorige week laatste en krijgt dus wéér een zwarte stem. Ze baalt. “Het komt over alsof ik niks kan, alsof ik zomaar in de samensmelting ben gerold.” De Miss Nederland zegt dat ze vroeger nooit met blokken heeft gespeeld.

Wokschotel

Een troost: Jessie mag met Anna mee naar Winnaarseiland. De winnares van de proef mag namelijk twee mensen uitkiezen en selecteert Jessie en Suzanne. Samen met Suzanne heeft Anna genoeg muntjes om een lekkere maaltijd te kopen. Uit de lange menukaart kiest ze (toevallig?) de wokschotel, met ongetwijfeld heerlijke woksauzen van sponsor Go-Tan. De drie dames genieten van het eten en hoeven op Winnaarseiland eindelijk eens niet op de grond te slapen: er staan hangmatten klaar.

Geen gevaar

In het basiskamp smeden Dio en Thomas intussen een plannetje. Samen met hun bondgenoten Anna en Jessie willen de heren Jalou naar huis sturen, maar ze vinden het zonde om daar in één keer al hun stemmen voor in te zetten. Als Jalou en haar maatje Koos denken dat ze geen gevaar lopen, zullen ze zelf weinig stemmen inzetten. Dan zijn een paar stembriefjes genoeg voor een exit van Jalou. En daarmee wraak voor Dave.

Slap in the face

De mannen faken daarom tegenover Jalou en Koos dat ze op Jessie gaan stemmen. En Jalou en Koos trappen daar met open ogen in. “Het loopt opeens vanzelf allemaal”, lacht Koos. “Ik merk dat Thomas en Dio geen verborgen agenda hebben en dat is heel prettig.” Naïef! Ook Jalou belooft dat ze écht niet op Dio zal stemmen. “Honderd procent. Als ik het toch doe, moet je me echt een slap in the face geven.”

Jalou

Wat een vertrouwen opeens! Op de eilandraad komen de Winnaarseiland-girls weer bij de rest van de groep en is het tijd voor de stemming. Jalou en Koos vullen de naam van Jessie in, compleet in de veronderstelling dat Dio en Thomas dat ook doen. Maar nee, de heren bepalen samen met Anna en Jessie dat Jalou naar huis moet. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

'Genaaid'

“Dat komt rauw op m’n dak”, reageert Jalou. “Heel rauw. Ergens zat het nog wel in m’n achterhoofd. Het was té mooi geweest als wat we hadden besproken, zou werken. Maar ik ben keihard genaaid.” Au. Koos baalt dat hij zijn bondgenootje kwijt is. “Toen ik Jalou voor het eerst zag, dacht ik meteen: hier staat volgens mij de winnaar van Expeditie Robinson.”

Bertie

Maar stiekem hopen wij dat die winnaar dit jaar uiteindelijk gewoon Bertie blijkt te zijn. Good old Bertie. Na al die weken op Afvallerseiland zou de boerin immers in de halve finale weer kunnen instromen. Ze denkt nog steeds niet aan opgeven. Maar nu Dave 'terug naar Mokum' wilde en er dus niemand aanschoof op Afvallerseiland, vindt Bertie het wel erg lang duren. “Aan de ene kant is het heel idyllsich en lekker rustig, maar na al die tijd is het wel héél stil.” Oké, als zelfs Bertie het stil vindt, dan is het wel héél stil.

Topvent

Maar gelukkig heeft de boerin JayJay nog. “Het is een topvent”, vertrouwt ze de kijker toe. “Wat is er in die groep in vredesnaam gebeurd dat ze hem eruit hebben gestemd?” JayJay is ook nog steeds heel blij met Bertie: “Ik denk dat niemand in Nederland had gedacht: die Bertie en JayJay, dat is een goede combi. Dat zag niemand aankomen.” De twee genieten samen van een visje.

Moeilijk

“Uiteindelijk moet ik wel met Bertie gaan battlen”, zucht JayJay. “En ik denk dat dat wel een pijnlijk moment wordt. Want ik zou het heel moeilijk vinden als ik haar zou uitschakelen. En ik zou het ook niet tof vinden als ze mij zou uitschakelen.” Eerst moet een van hen het wel nog opnemen tegen Jalou, want zij gaat na de eilandraad in op het aanbod van Dennis Weening om naar Afvallerseiland te gaan. “Zeker, ik ben er nog niet klaar mee.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Pispaaltje

Maar voor die tijd hebben Bertie en JayJay nog een goed gesprek. Beide blijken vaak het pispaaltje van een groep te zijn geweest. “Ik werd vroeger Ethiopiër genoemd”, vertelt Bertie. “Ik was zó dun. Dat ken je denk ik wel, dat je buiten het gemiddelde valt.” Ex-rugbyer JayJay weet inderdaad hoe de boerin zich gevoeld moet hebben.

Story of my life

“Ik begon met rugbyen en iedereen zei: dat kan toch niet, daar ben je te klein voor. En daarom ging ik heel erg voorop lopen om me te bewijzen.” Hé, die bewijsdrang herkennen we. “Ik ging juist altijd naar de achtergrond”, lacht Bertie. “Dus het is wel the story of my life dat ik hier zo in afzondering zit.”

Ja ja, Expeditie Robinson, het is net het echte leven. Alleen dan zonder juwelen om te roven.


Lees ook:
Onze recap van aflevering 9

Meer over