Expeditie Robinson 2016 - #11: Huilende Jalou verlaat Afvallerseiland

17 november 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Kitesurfster Jalou Langeree krijgt deze week nog één kans in Expeditie Robinson: op Afvallerseiland vecht ze een duel uit met JayJay Boske.

“Nee!” schrikt JayJay als hij ziet wie er met het bootje naar Afvallerseiland komt varen. “Dat is Jalou!” De kitesurfster, die vorige week keihard werd 'genaaid' op de eilandraad, koos ervoor om haar expeditie op dit geheime eiland voort te zetten. Bertie en JayJay hadden absoluut niet verwacht dat deze potentiële Robinson-winnaar hen zou komen vergezellen. Jalou is op haar beurt verbaasd dat ze dit olijke duo treft. “Ik dacht dat Dave hier zou zitten!”

Rouwdouwer

Bertie, die weken geleden als eerste uit het spel werd geknikkerd, had nog helemaal geen kennisgemaakt met Jalou. Gelukkig blijkt het te klikken tussen de twee. De kitesurfster waardeert het vooral dat de boerin van aanpakken weet. “De zon is nog geen twee seconden op en Bertie sprint al met een noodgang dat cassaveveld in. Echt zo’n rouwdouwer. Gewoon doen.” Jalou heeft zo’n vrouw gemist in de expeditie. “Suzanne was ook wel een beuker, maar Bertie doet daar nog een schepje bovenop.”

Wip

De gezelligheid met z’n drieën duurt helaas niet lang: nieuwkomer Jalou moet een duel aangaan met Bertie of JayJay en alleen de winnaar mag op Afvallerseiland blijven. JayJay kondigde al eerder aan zich graag op te offeren (‘wat moet ik hier zonder Bertie?’) en dus wordt het een wedstrijdje tussen de kitesurfster en de ex-rugbyer. Beide moeten ze met één voet op een wip een vaasje in de lucht houden dat aan de andere kant van de wip staat. Wie met de wip de grond raakt óf het vaasje laat vallen, ligt definitief uit het spel.

Zenuwslopend

JayJay streed met ditzelfde duel al eens tegen Lex en heeft dus voordeel. Maar Jalou is een taaie en blijft goed in balans. Als de tijd om is, begint fase twee van het duel: JayJay en Jalou moeten een zandzakje proberen in hun vaas te gooien. Wie daar als eerste in slaagt, wint de proef. Zenuwslopend natuurlijk! JayJay gooit mis, Jalou gooit mis. En dan belandt er een zandzakje in de vaas: JayJay is de gelukkige. “LEKKER!” schreeuwt hij.

Toppers

En daarmee is het nu écht einde expeditie voor Jalou. Ze barst in tranen uit. “Ik heb het heel lang emotieloos gespeeld. Nu lijkt het er allemaal uit te komen, alles wat ik heb opgespaard.” Bertie en JayJay steunen haar. “Kom hier, toppers”, lacht Jalou bij haar afscheid. “Dat jullie het hier nog maar lang mogen volhouden.” En zo blijven JayJay en Bertie weer met z’n tweeën achter op Afvallerseiland. Jut en Jul.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Bui

Even verderop hebben de overgebleven expeditieleden in het Basiskamp geen idee wat er op Afvallerseiland allemaal gebeurt. Maar deze zes hebben zo hun eigen beslommeringen. Koos en Suzanne staan na de eliminatie van Jalou nog maar met z’n tweeën tegenover het complotje van Dio, Thomas, Anna en Jessie. Dat viertal heeft alweer een nieuw slachtoffer gekozen. Wanneer Koos en Suzanne even uit de buurt zijn, spreken Dio en co af eerst Koos weg te stemmen, omdat die fysiek sterker is.

Open boek

Als Koos vraagt of er een vooropgezet plan is, ontkent Anna dit. “Volgens haar kan het nog alle kanten op,” zucht Koos, “maar Anna laat nooit haar ware gezicht zien. Ik vraag me af of Anna zelf weet wie ze is.” Au! Intussen geeft Thomas wel toe dat Koos de volgende is op hun lijstje. “Thomas is heel eerlijk, hij zegt gewoon dat ik er slecht voor sta”, aldus Koos. “Ik vind Thomas echt een open boek.” (Jazeker, Thomas doet graag een boekje open.)

Noodgreep

Hoezeer Koos ook gevaar loopt, hij kan nog even rustig ademhalen. Wat namelijk al vaststaat, is dat er deze aflevering niemand naar huis hoeft. Er is wel een eilandraad, maar de stemmen blijven geheim en worden opgeteld bij die van de volgende eilandraad. Wie in totaal de meeste stemmen krijgt, ligt volgende week uit het spel. Tja, waarschijnlijk een noodgreep om na de vrijwillige exits van Alex en Gaby het deelnemerspeil nog wat hoger te houden.

Worsten

Zonder exit lijkt de spanning ver te zoeken in deze aflevering, maar dan is er opeens… de worstenproef. De kandidaten moeten een ladder in elkaar zetten en daarmee naar een rookworst klimmen die aan een touwtje klaar hangt – alsof het koekhappen is. Van die worst moeten ze precies 160 gram op een schaaltje proberen te leggen. Zonder handen, maar met hun mond – een flinke oefening in zelfbeheersing voor de uitgehongerde kandidaten.

Klemann, nee!

Het eerste deel van de proef: de treden van de ladder zoeken. Wie dit bouwwerk als laatste af heeft, mag niet meer meedoen met de rest van de proef en krijgt een zwarte stem op de eilandraad. Deze verliezer lijkt snel duidelijk: als iedereen al bezig is de treden op de goede manier in de ladder te wurmen, dwaalt Suzanne nog steeds rond, op zoek naar haar pakketje hout. “Oh my god, Klemann, nee!” Maar dan ziet de zangeres eindelijk haar stokken liggen.

Zwarte stem

Koos is als eerste klaar met zijn ladder en mag aan de slag met de worst. “Ik heb ooit in een supermarkt gewerkt, dus ik weet dat zo’n worst ongeveer 250 gram is”, vertelt het Shownieuws-gezicht. Zo hoopt hij precies te weten hoeveel hij kan opeten. Ook Dio en Thomas voltooien hun ladder snel en beginnen met hun mond stukjes vlees op het schaaltje te leggen. Suzanne maakt een inhaalslag en laat Anna en Jessie achter zich. Gelukkig voor Jessie blijft een derde nederlaag haar bespaard: Anna heeft de ladder als laatste klaar en ontvangt een zwarte stem.

163 gram

Voor de andere vijf is het spannend als presentatrice Nicolette Kluijver de schaaltjes gaat wegen. Wie zit het dichtst bij de 160 gram? Jessie, Thomas en Suzanne blijken rond de 130 gram worst te hebben neergelegd, Koos zit al dichterbij met 180 gram. Maar de winnaar is Dio, met 163 gram. Hij krijgt immuniteit, plus een plekje op Winnaarseiland én drie munten om daar voedsel te kopen. Koos krijgt twee muntjes, Suzanne één. Maar Dio mag bepalen wie er mee gaat naar Winnaarseiland en dat zijn z’n bondgenootjes Thomas en Anna. Jammer van de muntjes, maar Dio gaat ‘toch liever voor een leuke sfeer’.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Nobelprijs

Op Winnaarseiland geniet Dio van een hangmat. “Mensen die dat hebben uitgevonden, zouden een Nobelprijs moeten krijgen.” Van de muntjes koopt hij een wokmaaltijd, die ‘toevallig’ vorige week ook al werd uitgekozen (*kuch* sponsormomentje van Go-Tan *kuch*). Hij deelt hem natuurlijk met Anna en Thomas, want 'you never wok alone'.

Vertrouwen

Naast alle gezelligheid voelen Dio en Thomas toch Anna nog even aan de tand: is zij wel echt te vertrouwen? Jazeker, zegt Anna. Ze gaat nu al lekker veel stemmen op Koos inzetten, zodat hij sowieso naar huis moet. Dio en Thomas zal ze nooit verraden – en Jessie doet dat ook niet, denkt Anna.

Nieuw complot

Maar in het Basiskamp smeedt Jessie intussen een nieuw complotje met Koos en Suzanne. Ze is namelijk bang dat Dio, Thomas en Anna met z’n drieën in de finale willen komen en haar vlak daarvoor eruit kieperen. “Ik ga het niet heel fair lopen spelen als ik alleen maar word gebruikt om stemmen in te zetten”, zegt de Miss Nederland vastbesloten. Stiekem gaat ze geen stemmen inzetten op Koos.

Smart thinking

Dat Koos naar huis gaat, is helaas niet meer te vermijden, berekent Jessie. Maar Suzanne is volgens haar nog te redden: als de dames stembriefjes bewaren en samenwerken om Dio en Thomas weg te stemmen, kunnen ze met z’n drieën de finale halen. “Drie powervrouwen die alle mannen hebben weggewerkt. Dat zou heel gaaf zijn.” Kortom: Jessie, die tot nu toe vooral achter Anna aanliep, verzint opeens een enorme plottwist. “Smart thinking,” lacht Suzanne, “goed bedacht, schat!”

Veganist

We zien op de eilandraad dus dat Jessie – tegen haar eerdere afspraak met Dio, Thomas en Anna in – geen stemmen voor Koos invult. Ook Suzanne bewaart haar stembriefjes, omdat ze Koos toch al heeft opgegeven en hoopt straks met Jessie en Anna samen te werken. De uitslag van deze stemming komt pas komende week, opgeteld bij de volgende stemming. En zo is de grootste onthulling op deze eilandraad dat Dio in de proef rookworst heeft gegeten terwijl hij veganist is. “Hier eet ik gewoon alles. Ik zou zelfs m’n moeder opeten.”

Lees ook: Onze recap van aflevering 10

Meer over