Expeditie Robinson 2016 - #12: Pleegt Jessie Jazz hoogverraad?

24 november 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

De bondgenootschappen leken duidelijk afgetekend in Expeditie Robinson. Maar Jessie Jazz Vuijk laat haar maatjes plotseling in de steek. Gaat de Miss Nederland echt Dio uit het spel kicken?

Eerst maar eens naar Afvallerseiland. Omdat er vorige week geen exit was op de eilandraad, krijgen Bertie en JayJay geen nieuw gezelschap. Een duel blijft ze dus bespaard, maar er is wel een andere uitdaging. “Vanochtend spoelden we bijna weg”, zucht Bertie. “We zaten in het staartje van een tyfoon.” Hun hut is gelukkig blijven staan, alleen het dak is kapot. Bertie maakt natuurlijk direct een plan om het te repareren – want zo is Bertie. Als ze druk in de weer is met bananenbladeren, zegt JayJay: “Hé Bert, ik denk dat het zo goed is.” (Hoe schattig is het dat hij haar ‘Bert’ noemt?!)

Boer met kiespijn

Na nog een slechte nacht zit Bertie er flink doorheen. “Alle uitdagingen hier zijn weg. Ik heb alles gedaan wat er te doen valt, alles gezien wat er te zien valt. Dit is mentaal het zwaarste wat ik ooit gedaan heb.” JayJay merkt dat de boerin het moeilijk heeft: “Ik heb jou voor het eerst zien lachen als een boer met kiespijn. Voor het eerst zag ik een klein barstje.” Bertie haakt in: “Nou, geen barstje, echt een scheur. Deze dag krijg je met een dubbele dosis prozac nog niet weggeslikt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Death row

Na deze opbeurende boodschap op Afvallerseiland gaan we over naar het Basiskamp. Daar zijn nog steeds zes deelnemers over, want op de eilandraad van de vorige aflevering zijn alle ingevulde stembriefjes ‘in de urn gebleven’. Die stemmen tellen mee bij de eilandraad van deze week. Koos weet dat Dio, Thomas en Anna al erg veel stemmen op hem hebben ingezet en denkt al zeker te zijn van een exit. “Maar dat schuift dan allemaal weer een eilandraad op.” Zijn maatje Suzanne vergelijkt het met ‘mensen die op de death row zitten’. Wat een vrolijk programma is het toch hè?

Het goede in de mens

Dio, Thomas en Anna gaan ervan uit dat ze ook Jessie aan hun zijde hebben in de strijd tegen Koos. “We hebben een ijzersterk plan uitgevoerd”, grijnst Dio. “Thomas vertrouw ik honderd procent en ook de dames wil ik vertrouwen. Ik ga uit van het goede in de mens.” Maar dat blijkt iets te voorbarig, want toen Dio met Thomas en Anna op Winnaarseiland zat, heeft Jessie met Suzanne en Koos een nieuw plan gesmeed.

Verraad

Het vertrek van Koos is volgens Jessie niet meer te voorkomen, maar als zij en Suzanne wat stemmen bewaren, kunnen ze daarna Dio uit het spel knikkeren. Jessie biecht dit verraad nu op aan haar goede vriendin Anna, die al vanaf dag één maatjes is met Thomas. Anna zou het lastig vinden om zelf op Thomas’ compagnon Dio te stemmen, maar ze adviseert Jessie om ‘onder de radar’ met Suzanne in zee te gaan. Het eens zo sterke verbondje wordt flink op de proef gesteld.

Eetproef

Over proeven gesproken... Presentator Dennis Weening staat bij een gedekte tafel, waar de kandidaten arriveren. Koos is meteen enthousiast: “Wat leuk, misschien krijgen we wel een verrassingslunch.” Helaas voor Koos, maar het is toch echt de eetproef. De deelnemers krijgen een vijf-gangen-menu met de meest ranzige ‘lokale delicatessen’. Bij elke gang valt de langzaamste eter af. Wie als laatst overblijft, krijgt immuniteit en mag naar Winnaarseiland.

Bericht van thuis

Deze keer staat er extra veel op het spel, want de winnaar ontvangt maar liefst vijf muntjes om uit te geven op Winnaarseiland. En tussen alle mogelijke aankopen, die Dennis alvast aankondigt, staat een bijzondere nieuwe optie: een bericht van thuis. Plotseling horen de kandidaten alvast een stukje van die boodschap. Jessie schiet vol bij de woorden van haar moeder en ook anderen houden het niet droog.

Kippenkoppen

Koos is geraakt als hij de stem van zijn man hoort. “Op dat moment ben ik meteen de kluts kwijt: emoties, een brok in m’n keel… Dat is lastig eten.” Maar Expeditie Robinson is onverbiddelijk: de eetproef gaat van start. Als ‘aperitiefje’ krijgen de kandidaten kippenkoppen voorgeschoteld. Met de botjes en ogen er nog in. Suzanne krijgt de hoofdjes niet weg en valt als eerste af: “Ik zie mezelf tot veel in staat, maar dit was voor mij beyond.”

Wormensmurrie

Het tweede gerecht: gefrituurde pad. “Het smaakt naar fried chicken”, glundert Dio, die zijn mond razendsnel leeg heeft. “Dit is de beste pad die ik ooit heb bewandeld.” Voor Koos is het helaas een doodlopend pad: hij eet het langzaamst. Geluk bij een ongeluk: hij mag gang drie aan zich voorbij laten gaan – de kokoswormen, waarvan de kandidaten eerst het kopje eraf moeten bijten. Anders bijt de worm terug, dreigt Dennis. Nadat er heel wat zwarte smurrie uit de wormen is gespoten, blijkt Anna bij dit gerecht de traagste eter.

Stierenballen

“Zou ik nu even mogen overgeven?” zegt Thomas even tussendoor. Heel soepel kotst hij in het gras en daarna schuift hij gewoon weer aan. “Ready.” Jessie is compleet van de wijs gebracht. “Ik heb iets tegen overgeven: ik kan heel slecht tegen het geluid en de geur.” Bij het vierde gerecht, stierenballen, krijgt Jessie dan ook zelf kokhalsneigingen, die het eten voor haar verstieren. En zo gaat de finale van deze proef tussen Dio en Thomas. Het walgelijke ei met embryo is als eerste weggewerkt door… Dio! Hij wint voor de tweede week op rij immuniteit.

Homie

Dio mag kiezen welke twee deelnemers meegaan naar Winnaarseiland. Hij neemt natuurlijk z’n homie Thomas mee, maar kiest ook Koos uit, omdat die dat eiland nog nooit heeft gezien. De heren hebben samen maar liefst twaalf muntjes en zouden daarmee de berichten van het thuisfront kunnen bekijken. Toch hebben ze liever veel eten. Thomas: “Wij kiezen niet voor vrienden of persoonlijke hygiëne, wij eten gewoon. Dat zijn wij.”

Panpizza

Dio, Thomas en Koos kopen een panpizza, brood met omelet, en fruit als toetje. (Shocking: géén wokschotel! Wat zou sponsor Go-Tan hiervan vinden?!) Vooral de pizza valt in de smaak. De mannen mogen die zelf beleggen met allerlei ingrediënten. “Ik ben een beetje het vrouwtje hier”, grinnikt Koos. “Ik kruip meteen achter het kookstel.” De pizza lijkt helemaal zwart aan de onderkant, maar dat mag de pret niet drukken. Dio: “Drie mannen, één doel: die pizza helemaal verorberen.”

Stoere man

Hoe gezellig het ook is, de situatie is dubbel voor Koos. “Een rare dag, omdat ik weet dat het mijn laatste is.” Toch treurt de Shownieuws-presentator niet. De reden waarom Dio en co op hem stemmen, maakt hem trots: “Ze beschouwen mij als een sterke speler. En ja, ik ben toch gay en word niet vaak als een stoere man gezien.” Koos is heel tevreden met zijn avontuur. “Ik ben blij dat de expeditie bij mij hoort als persoon, want het heeft mij heel veel opgeleverd.”

Vrouwendingen

Bij de eilandraad worden de heren herenigd met Anna, Jessie en Suzanne, die in het Basiskamp ‘allemaal vrouwendingen’ hebben gedaan (?). Na een gesprekje met presentatoren Dennis en Nicolette stoppen de kandidaten weer stembriefjes in de urn. Opvallend: we zien Jessie opeens wél een stem op Koos inzetten. Bewaart ze toch geen stembriefjes voor haar plannetje met Suzanne? Of is dit slechts een afleidingsmanoeuvre om Dio en Thomas aan het lijntje te houden? Wij denken dat laatste.

Voorzorg

Hoe dan ook, de uitslag was eigenlijk al duidelijk. Koos heeft in totaal maar liefst acht stemmen en ligt uit het spel. “We deden dit uit voorzorg”, legt Dio uit. “Je bent op heel veel punten een sterke tegenstander.” De rapper heeft nog meer lieve woorden voor de showbizz-man: “Ik vind je een mooie, bijzondere persoon. Je bent in deze expeditie dicht bij jezelf gebleven.” Koos neemt de complimentjes graag in ontvangst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Afgerond verhaal

Na het afscheid van de groep krijgt Koos het inmiddels bekende aanbod van Dennis Weening: “Ik heb je nu een aantal keren horen roepen dat je zo graag naar de finale wilt en dat je hoopt dat er een Afvallerseiland is. Ik kan je vertellen dat dat zo is.” Maar Koos heeft het Expeditie Robinson-boek al dichtgedaan. “Voor mij is de expeditie een afgerond verhaal. Het is voor mij nu klaar. Met opgeheven hoofd ga ik naar huis.”

 

Lees ook: Onze recap van aflevering 11 

Meer over