Expeditie Robinson 2016 - #13: Thomas snoeihard “genaaid” door Dio en Jessie

1 december 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Een simpele invuloefening leek het te worden in Expeditie Robinson: het machtige verbondje van vier zou de enig overgebleven ‘tegenstander’ Suzanne wel even uit het spel kieperen. Maar dat liep net even anders…

Al wekenlang heeft het viertal Dio, Thomas, Anna en Jessie een complotje. De ene na de andere tegenstander werkten ze eruit: eerst Jalou, toen Koos… En nu is Suzanne nog de enige opponent van de vier maatjes. “Als Suus immuniteit wint bij de proef, hebben we een probleem”, zucht Thomas. “Een van ons vier móét de proef winnen.” Jessie is zelfverzekerd: “Dat gaat echt wel lukken hoor.”

In het ootje

Wat Thomas niet weet, is dat Jessie stiekem een ander plannetje heeft met Suzanne. De dames hebben stembriefjes bewaard om – als het mogelijk is – tegen alle verwachtingen in Dio naar huis te sturen op de eilandraad. Ook Anna is op de hoogte. Vanwege haar goede band met Thomas wil zij absoluut met hem naar de finale; het lot van Dio maakt haar niet zoveel uit. De heren hebben intussen niet door dat Jessie hen in het ootje neemt.

Vrouw van haar woord

Vlak voor het vertrek naar de proef fluistert de Miss Nederland tegen Suzanne: “Wij blijven gewoon bij ons plan hè?” Als de twee straks van elkaar gescheiden worden, moeten ze wel zeker weten hoe ze gaan stemmen. “Beloofd is beloofd”, reageert Suzanne. “Ik ben – net zoals Gaby – een vrouw van m’n woord.” Jessie vindt het razend spannend: als Dio geen immuniteit wint, kan ze haar sluwe idee gaan uitvoeren.

Twee keer immuniteit

Maar bij de proef heeft presentatrice Nicolette Kluijver een verrassing voor de kandidaten: deze keer winnen twee van hen immuniteit! Ze moeten op hun buik op een schommel gaan liggen en daarmee zo hoog mogelijk zien te komen in een halfpipe. Op die manier moeten ze in acht minuten zo veel mogelijk kokosnoten uit de stellage tikken. De beste man én de beste vrouw krijgen immuniteit op de eilandraad en een plekje op Winnaarseiland. Er zijn ook twee zwarte stemmen: voor de slechtste man en de slechtste vrouw.

Superzwaar

Eenmaal vastgeketend op de schommel doen de kandidaten hun uiterste best. “Ik kom er al snel achter dat het superzwaar is”, zegt Jessie. Net als de andere dames heeft ze de grootste moeite om überhaupt aan het schommelen te komen. Dio en Thomas tikken intussen de ene na de andere kokosnoot uit de stellage – de rapper doet het nog beter dan de oud-wielrenner. Al snel is duidelijk dat Dio niet meer ingehaald kan worden. Voor de derde keer op rij wint hij immuniteit! “Is dit ooit gebeurd in Robinson?” glundert hij.

Zwarte stem

Bij de dames is het tot het einde spannend. Anna, Jessie en Suzanne hebben ieder één kokosnoot weten weg te tikken. Nicolette telt af naar het slot van de proef (“10, 9, 8, 7, 6…”) en precies dan raakt Jessie een tweede kokosnoot. Ze wint immuniteit! Anna en Suzanne doen vervolgens een shoot-out om te bepalen wie – naast Thomas – een zwarte stem krijgt. Dat wordt Suzanne. Nu Dio immuniteit heeft, lijkt haar lot bezegeld.

Totale rust

Met een gek gevoel keert Suzanne terug naar het Basiskamp: ze begint al afscheid te nemen van het eiland. “Ik voel dat er een totale rust in me is ontstaan.” Hoewel Thomas blij is dat zijn complot ‘heeft gewerkt’, vindt hij het wel een lastige situatie voor Suzanne: “Ze wéét dat ze naar huis gaat.” Anna en Thomas hebben met Dio en Jessie afgesproken dat ze al hun resterende stemmen nu gaan inzetten op Suzanne, die daar met haar drie stemmen niet tegenop kan. Als alle stemmen op zijn, wordt de volgende afvaller in de proef bepaald: via de zwarte stem.

All bets are off

Anna besluit dat ze zélfs haar immuniteitsbriefje nu gaat inleveren, zodat de strijd na een exit van Suzanne helemaal gelijk is. “All bets are off. Ik ga het gewoon inzetten, ik houd me aan m’n afspraak.” Thomas: “Afspraak is afspraak, daar ben ik wel van overtuigd. M’n gevoel is dat Dio en Jessie ook wel al hun stemmen gaan inzetten.”

Panpizza

Dio en Jessie smikkelen intussen op Winnaarseiland van een panpizza. “Ik zit gewoon wéér op Winnaarseiland”, lacht Dio. “Met Jessie, Miss Nederland. Het leven is zo slecht nog niet.” Jessie is blij dat ze na twee keer een zwarte stem nu eindelijk een keer de immuniteitsketting om haar nek heeft. “Wij zitten nu bij de laatste vier,” zegt ze tegen Dio, “en Suus gaat eruit. Normaal gesproken is dan al de halve finale.” “Maar meestal is er nog een ander eiland met afvallers”, analyseert Dio. “Dan komt daarvan iemand terug. Alleen heb ik nu het gevoel dat er niet zo’n eiland is.”

Steeds hetzelfde riedeltje

Jawel hoor, Dio! Op Afvallerseiland zit nog steeds het schattige koppeltje Bertie en JayJay. Maar ze beginnen wel een beetje in een sleur te raken. “Ik heb geen verhalen te vertellen over spannende avonturen, want het is steeds hetzelfde riedeltje”, vertrouwt Bertie de kijker toe. “Nu is het toch wel tijd dat hier een eind aan begint te komen.” De boerin wordt op haar wenken bediend: JayJay vindt op het strand een envelop en een hele berg materiaal om een vlot te bouwen. “Holy shit!”

Spanning en sensatie

Nadat de ex-rugbyer Bertie erbij heeft geroepen (“Spanning en sensatie!” ~ Bertie), leest hij de boodschap van de crew voor: “Het einde is in zicht. Met het materiaal dat hier ligt moeten jullie een zeewaardig vlot bouwen om naar de halve finale te varen. Voor het zover is, kunnen hier nog twee afvallers komen om jullie plek in te nemen.” De belangrijkste conclusie: als Bertie en JayJay de duels overleven, kunnen ze met z’n tweeën terug in de race komen.

Ons eiland

“Dat is héél vet”, glundert Bertie. “Ik zie het wel zitten, samen met JayJay naar de halve finale.” JayJay is ook in zijn nopjes: “Dit is het beste nieuws dat we in weken hebben gehad.” Hoe schattig dat deze twee elkaar zoveel gunnen! Ze beginnen meteen het vlot in elkaar te zetten. JayJay moet er niet aan denken dat er uiteindelijk anderen op dat vlot varen: “Dit is ons eiland. En iedereen die hier komt, gaat dat voelen.”

Scheet

Even leek de scheet van JayJay (“Die ging door de geluidsbarrière!” ~ Bertie) het spannendste moment uit de hele aflevering te worden, maar dan… blijkt meesterbrein Dio opeens een nieuw masterplan te verzinnen om de strijd naar zijn hand te zetten. “Ik ga gewoon alle scenario’s af. En weet je, ik zou ook op Thomas kunnen stemmen.” Wát? Verstonden we dat goed? “Als hij naar huis gaat, ga ik met drie meisjes door naar de volgende ronde.” Serieus, gaat Dio echt zijn maatje-door-dik-en-dun Thomas uit het spel kicken?

Man van z’n woord?

Thomas heeft al één zwarte stem doordat hij de proef verloor. En Suzanne zal drie stemmen op hem inzetten, weet Dio. “Als ik er daar één bij doe, dan heeft hij vijf stemmen.” De rapper weet ook dat de rest maar drie stemmen over heeft om op Suzanne in te zetten. “Ik heb een té goede positie”, stelt Dio, die liever in de finale staat tegen twee dames dan tegenover een sterke man. “Het zou bijna dom zijn als ik daar geen gebruik van maak. Toch ben ik ook een man van m’n woord. Maar geldt dat in dit spel?”

Doldwaze eilandraad

Nee, dat geldt niet, merken we even later. Bij een doldwaze eilandraad zetten Thomas en Anna vol vertrouwen de twee stemmen die ze nog over hadden in op Suzanne. En Anna verspilt ook nog eens haar immuniteitsbriefje. Suzanne denkt tevergeefs drie keer op Thomas te stemmen: ze weet zeker dat de rest daar wel overheen komt. Maar vervolgens zien we dat Jessie en Dio (nieuw complot!) niets inzetten. En zo is de eindstand 4-3: de oud-wielrenner heeft één stem meer dan Suzanne. Thomas ligt eruit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Genaaid

“Even serieus guys?” zegt Anna verbijsterd. Ze heeft meteen door dat Dio Thomas heeft verraden door zijn stemmen te bewaren. “Dit vind ik echt de lelijkste streek die je had kunnen doen.” “Ik begrijp dat het rot is”, reageert Dio. “Maar ons plan had echt teveel risico’s. Deze kans deed zich voor. En ik vond het tactisch de slimste zet.” “Ik vind het vies hoe je in de finale wilt komen”, sneert Anna. Thomas is flink teleurgesteld in Dio: “Je kan het links- of rechtsom lullen, maar je hebt mij gewoon genaaid.”

‘Fucking leugenaars’

Thomas en Anna gaan ook tekeer tegen Jessie, die net als Dio haar stembriefje heeft bewaard. Anna begrijpt er niets van: “Ik zet nu toch ook mijn immuniteitsstem zomaar in, omdat ik jullie, twee fucking leugenaars, vertrouw?” “Ik kon niet anders”, stamelt de Miss Nederland, die een stem bewaren als de enige kans zag om een finaleplek voor haarzelf dichterbij te brengen. “Jess, het is goed met je”, bitst Anna.

In de spiegel

Anna is zelfs in tranen over het vertrek van Thomas. “Het is zó kut dat hij weggaat. Ik ben zó genaaid door Dio en Jessie. Maar ik kan mezelf wel in de spiegel aankijken en ik weet dat ik het volgens m’n eigen principes heb gespeeld.” Dio reageert fel: “Het is een spel! Begin niet over principes! Jullie hadden het spel gewoon slimmer moeten spelen.” Thomas: “Jij hebt het blijkbaar nodig om het zó te spelen.” Suzanne weet niet wat haar overkomt en toont de meest verbaasde blik die we tijdens de hele Expeditie hebben gezien.

Afvallerseiland

Thomas neemt afscheid van de groep. Hoe pijnlijk was dit gesprek?! De rest kibbelt nog even verder over principes, waarbij Suzanne het opneemt voor Jessie. “Ik snap heel goed dat je voor jezelf kiest”, zegt ze als een soort moeder tegen het model. “Hoe moeilijk het ook voor je is om Anna en Thomas te verloochenen – ik vind het heel knap en stoer van jou dat je eindelijk voor jezelf hebt gekozen.” Shout out to Suzanne.

Revanche

Intussen krijgt Thomas het welbekende aanbod van Dennis Weening om zijn expeditie voort te zetten op Afvallerseiland. Daar zou hij dan tegen JayJay moeten duelleren – en zo zou hij toch nog kans maken op een plekje in de halve finale. “Ik doe het”, besluit Thomas. Hij gaat voor revanche. Wraak op Dio en Jessie.

“Spanning en sensatie”, zou Bertie zeggen. Nou en of.

Afbeelding

 

Lees ook: Onze recap van aflevering 12 

Meer over