Expeditie Robinson 2016 - #14: Dio bedondert zelfs zijn partner in crime Jessie

8 december 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Dio speelt Expeditie Robinson sluwer dan sluw. Na een pact met Jessie om zijn maatje Thomas uit het spel te knikkeren, gooit de rapper het nu weer over een andere boeg: Jessie is zijn volgende slachtoffer.

What the fuck happened?” roept Bertie verbouwereerd als Thomas naar Afvallerseiland komt varen. “Ik heb wel een verhaal te vertellen, ja”, reageert de ex-wielrenner. Hij legt eerdere afvallers Bertie en JayJay uit hoe hij bij de vorige eilandraad keihard werd ‘genaaid’ door Dio en Jessie. Nog steeds snapt Thomas niet hoe zijn voormalige bondgenoten hem zo konden laten vallen. “JayJay, jij steekt toch ook niet zomaar een mes in Berties rug?” “Ik heb het een paar keer geprobeerd,” grapt JayJay, “maar het mes komt er niet doorheen.”

Soft

Thomas heeft al snel door hoe erg Bertie en JayJay hebben moeten afzien op dit kleine strandje, waar ze al wekenlang vertoeven. “Ik heb echt bewondering voor jullie”, zegt de ex-sportman. “Als ik dit zo zie, hebben wij een hele softe expeditie gehad.” Na een aantal dagen zonder nieuwe afvallers wordt het nu weer spannend voor Bertie en JayJay: een van hen moet het in een duel opnemen tegen Thomas om te bepalen wie er mag blijven.

Geen veren

JayJay is vastbesloten: hij gaat het duel aan, omdat hij de boerin veilig wil stellen. “Ik hoef daar geen veren voor in m’n reet te krijgen. Bertie verdient een plek in de halve finale. En als ik haar zo daarheen kan slepen, dan wil ik dat.” De ex-rugbyer hoopt dat Bertie, die al vanaf het begin op Afvallerseiland zit, geen duels hoeft te doen: “Mocht Thomas nu winnen, dan is het heel simpel: hij moet tegen de volgende afvaller. Punt.”

Vaasje

Het duel is weer dezelfde proef die JayJay al tegen Lex en Jalou speelde: de deelnemers moeten één voet op een wip zetten en aan de andere kant staat een vaas, die niet op de grond mag vallen. Wie zijn balans verliest, ligt uit het spel. JayJay en Thomas krijgen allebei tien zandzakjes die ze in de vaas mogen mikken; wie daarin slaagt, wint direct. Maar de heren gooien alles mis. De winnaar is degene die het langst blijft staan. En dat is Thomas.

Honderd procent

Zo worden de onverwachte, maar o zo schattige maatjes Bertie en JayJay bruut uit elkaar gerukt. JayJay moet zijn plekje aan Thomas afstaan. “Ik ga JayJay wel missen”, zucht Bertie. “We waren een geoliede machine. Ik had heel graag met hem naar de halve finale gevaren.” Voor zijn afscheid wil JayJay nog iets van Thomas horen. “Je moet me met je hand op je hart beloven dat Bertie doorgaat.” “Daar ga ik honderd procent voor zorgen”, verzekert Thomas hem. En zo vertrekt JayJay ‘met opgeheven hoofd zu Hause’.

Lees ook: JayJay Boske geraakt door positieve reacties na zijn exit

Koek en ei

Intussen dreunt de vorige eilandraad nog na in het Basiskamp. Anna voelt zich verraden door Dio en haar vriendin Jessie: door die twee viel haar steun-en-toeverlaat Thomas af. “Het voelt alsof ik Anna kwijt ben”, jammert Jessie. “Dat vind ik echt heel zwaar.” Als de twee dames even later bij elkaar zitten op het strand, lijkt alles weer koek en ei. “M’n shirt stinkt echt hoor,” fluistert Anna, “het is heel vies.” Maar dat maakt Jessie niet uit. Ze geven elkaar een knuffel.

Ouwe luis

Door het plotselinge vertrek van Thomas kroop Suzanne door het oog van de naald. Zij dacht dat haar laatste uur op het eiland al had geslagen. Maar hé, ze is er gewoon nog. Suzanne noemt zichzelf een ouwe luis (?!) of een kokosnoot (?!) – want ze is niet kapot te krijgen. “Dat ben ik, that’s me”, lacht de kokosnoot. “Misschien ga ik zelfs de halve finale halen.”

Stroopwafels

Maar vóór die halve finale moeten de overgebleven kandidaten eerst nog één andere proef doen. Presentator Dennis Weening heeft een verrassing: de winnaar daarvan krijgt niet alleen immuniteit op de eilandraad, maar mag ook de halve finale overslaan en is daarmee de eerste finalist van Expeditie Robinson 2016! Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt de winnaar ook nog eens stroopwafels, een visschotel én een douche op Winnaarseiland.

Moer losdraaien

Met andere woorden: er staat héél veel op het spel. De proef is voor Robinson-begrippen redelijk overzichtelijk: de deelnemers moeten eerst bamboekokers met zeewater vullen, daarmee een ladder opklimmen en dat water bovenaan in een emmer gooien. Als de emmer vol genoeg is, spelen ze een moer vrij met een touw eraan vast. Die moer moeten ze losdraaien en in een stellage gooien, zodat ze met het touw op een platform kunnen klimmen. Wie daar als eerste in slaagt, wint de proef. De langzaamste deelnemer krijgt een zwarte stem op de eilandraad.

Slow down

Dio, Jessie en Anna gaan fanatiek van start. Alleen Suzanne doet het rustig aan: “Ik weet dat het einde van een proef vaak ook nog zwaar is, dus ging ik slow-down-en.” Maar met deze tactiek komt de zangeres wel op een achterstand: Dio heeft als eerste zijn emmer vol, dan Jessie, dan Anna, en Suzanne bungelt er achteraan. Het volgende onderdeel: de moer losdraaien. Dio doet dat razend snel en hij gooit zo goed als direct raak in de stellage, waardoor hij met het touw omhoog kan klimmen. De rapper wint immuniteit, stroopwafels én een finaleplek!

Spaghettisliertjes

“Het lijkt wel alsof ik de eerste man op de maan ben”, glundert Dio. “Ik zit gewoon in de finale.” Terwijl Jessie, Anna en Suzanne nog druk in de weer zijn met hun moeren, lacht de finalist: “Het kan me geen moer schelen wie die zwarte stem haalt.” Daar denken de dames anders over. Jessie is ontzettend blij dat ze ondanks haar ‘spaghettisliertjes’-armen raak gooit en omhoog kan klimmen. Suzanne haalt vervolgens haar achterstand in en wordt derde. Zo komt de zwarte stem bij Anna terecht.

Zielig?

Een troost voor Anna: Dio kiest haar wel uit om mee te gaan naar Winnaarseiland. Ook nog als goedmakertje voor het hoogverraad bij de vorige stemronde. “Nou is het opeens zielig voor Anna”, briest Suzanne, die nog maar één keer naar Winnaarseiland is geweest. “Ik heb verdomme al weken niks behoorlijks gegeten. En ik ben twee keer zo oud als de meeste mensen! Ik ben er helemaal klaar mee.”

Karma

Maar Anna is natuurlijk helemaal in de gloria omdat Dio haar mee laat genieten van de stroopwafels, de visschotel en de douche. “Karma, dankjewel”, straalt ze. “Dank je dat dit de beloning is voor eerlijk omgaan met het pact dat we eerder hadden.” Ja, ja, we weten inmiddels wel dat ze ‘zichzelf nog in de spiegel kan aankijken’. Maar intussen zit ze wel bij Dio te hinten dat het ‘vanuit zijn manier denkend’ tactisch zou zijn om haar goede vriendin Jessie weg te stemmen op de eilandraad. Wat voor karmapunten zou ze daarvoor krijgen?

Stembriefjes

Dio laat nog even in het midden wat hij met zijn twee overgebleven stembriefjes gaat doen. Omdat Jessie maar één stembriefje heeft en Anna en Suzanne helemaal geen meer, kan de rapper in zijn eentje de doorslag geven. Blijft hij zijn partner in crime Jessie trouw? Surprise, surprise: nee! Nadat hij haar heeft gebruikt om Thomas weg te krijgen, knikkert Dio de Miss Nederland uit het spel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Ziek gelogen

“Kut”, reageert Jessie, hoewel ze het ergens wel had verwacht van de altijd sluwe Dio. “Ik weet hoe je het speelt.” Toch is ze emotioneel: “Al die dingen die je tegen mij hebt gezegd, dat wij tweetjes al in de halve finale stonden… Dat heb je allemaal ziek gelogen.” Anna stamelt dat ze niets meer kon doen om Jessie te helpen. “Je had hem kunnen ompraten,” sneert Suzanne, “en mij eruit laten stemmen.” Anna blijft erbij: “Als je Dio kent, weet je dat je hem niet kán ompraten.”

Verraad

Na dit nieuwe Dio-verraad neemt Jessie afscheid van de groep. Presentator Dennis Weening vertelt aan Anna en Suzanne dat zij de volgende dag worden opgehaald ‘om te beslissen wie er doorgaat naar de finale’. Ze zijn een beetje verbaasd: staat dan alleen Dio plus één van hen in de eindstrijd? Wat ze niet weten, is dat er ook nog twee halve-finalisten van Afvallerseiland komen. Ook Jessie krijgt nu het geheime aanbod om daarheen te gaan. En dat grijpt ze met beide handen aan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Beetje raar

Op Afvallerseiland zal Jessie een duel aangaan om te bepalen wie er in de halve finale komt. Wordt dat een strijd tegen Bertie of tegen Thomas? Ondanks zijn belofte aan JayJay om de boerin naar de halve finale te loodsen, krabbelt de oud-sportman nu terug. “Voor mij zou het een beetje raar en moeilijk zijn om tegen die meiden op te nemen”, zegt Thomas. Je weet wel, die Thomas die vorige week zo teleurgesteld was dat Dio en Jessie een belofte verbraken.

Vrede

“Honderd procent, zei je”, reageert Bertie even later. “Je hebt het JayJay beloofd. Ik ben heel makkelijk over te halen, maar nu houd ik mijn poot stijf. Dat heb ik van JayJay geleerd.” (Aaaawh!) Gelukkig trekt Thomas bij. “Dan ga ik het duel maar aan, om de lieve vrede op dit eiland te bewaren.” Mooi zo. Een mes in Berties rug steken - dat lukt echt niemand.

Lees ook: Onze recap van aflevering 13

Meer over