Expeditie Robinson 2016 - #15: Boerin Bertie met 'gas op die lollie' naar finale

15 december 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

De eindfase is aangebroken in Expeditie Robinson. Geen eilandraden meer, geen gekonkel, geen complotjes… In de halve finale draait alles puur om een proef.

Na het vertrek van Jessie zijn er nog maar drie kandidaten over in het Basiskamp. Dio bemachtigde door zijn winst in de vorige aflevering al een finaleplek, maar Anna en Suzanne moeten daar nog voor strijden. Als de dames vertrekken uit het Basiskamp, denkt Dio te snappen hoe het zit: “Twee vrouwen gaan naar de halve finale, één van hen gaat terugkeren. Wie zal dat zijn?”

Bikkel

Maar wat Dio niet weet, is dat in de halve finale naast Anna en Suzanne ook nog twee deelnemers van Afvallerseiland zullen terugkeren. Daar wachten Bertie en Thomas op de komst van de laatste afvaller. “Het is Jessie!” roept Thomas verbaasd als de Miss Nederland komt aanvaren. Jessie is op haar beurt enorm verbaasd dat ze Bertie hier treft. “Ik heb hier 28 dagen gezeten”, grijnst de boerin. Jessie gelooft haar oren niet. “Wat ben jij een bikkel!”

Wip

Bertie, Thomas en Jessie kunnen niet alle drie naar de halve finale: eerst is er nog een duel. Thomas gaat de strijd aan tegen Jessie – en dat is weer het inmiddels bekende evenwichtsspelletje. Beide kandidaten hebben een eigen wip, waar ze één voet op moeten zetten, zodat ze het vaasje dat aan de andere kant van de wip staat in de lucht houden. Wie uit balans raakt en de vaas laat vallen, verliest het duel. Maar als de zandloper leeg is, mogen Thomas en Jessie ook proberen zandzakjes in de vaas te gooien. Wie daar als eerste in slaagt, wint het duel en maakt samen met Bertie een comeback in de halve finale.

Lang blijven staan

Opvallend is dat Thomas en Jessie allebei geen zandzakjes in hun vaasje proberen te gooien als de zandloper eenmaal leeg is. “Ik kan lang blijven staan,” zegt de ex-wielrenner tegen de Miss Nederland, “maar ik ben niet zo goed in gooien.” “Same here”, aldus Jessie. Even wankelt Thomas, waardoor zijn vaas bijna naar beneden kukelt. Maar hij hervindt zijn balans en begint zelfs zandzakjes te werpen. Jessie volgt. Nadat ze allebei twee keer mis hebben gegooid, is het opeens raak voor Thomas.

Maak Dio af!

“Kak!” roept Jessie, nu ze definitief uit het spel ligt. Maar meteen heeft ze ook een advies voor Thomas, die net als zij op de eilandraad slachtoffer was van de sluwe Dio. “Maak hem in, maak hem af! Echt doen!” Jessie neemt afscheid van Bertie en Thomas. Ze kijkt tevreden terug op haar expeditie. “Ik heb alles eruit weten te halen en ik ben altijd positief blijven denken. Dat geeft wel aan dat ik op m’n 21ste goed in elkaar zit.” (O ja, Jessie was pas 21!)

Klik

En zo is de line-up van de halve finale bekend. Anna en Suzanne krijgen concurrentie van Bertie en Thomas. Vooral de comeback van Bertie is heel bijzonder, omdat zij als eerste afviel en dus al vier weken (!) heeft doorgebracht op Afvallerseiland. “Kom maar op met die halve finale”, lacht Bertie, ook al mist ze wel haar maatje JayJay, die door Thomas werd verslagen in het duel. “Jay had hier moeten zijn. Niet Thomas, sorry hoor. Met Jay had ik meer gespreksstof, zelfs na al die dagen. We hadden echt een klik. En Thomas, nou, die kan goed lullen. Laten we het daar maar op houden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Karma

Als Bertie en Thomas met hun zelfgebouwde vlot naar de halve finale toe komen varen, staan Anna en Suzanne natuurlijk versteld. “BERTIE?!” roept Anna. Suzanne herkent de boerin zelfs helemaal niet. “Ik heb haar maar één keer gezien, bij de allereerste proef.” Tegelijkertjd zijn de dames ook blij dat Thomas terug is. “Ik dacht meteen: Dio, boontje komt om zijn loontje”, lacht Anna, die dit ziet als de ultieme wraak voor het complot van Dio. “Zo werken die dingen. Karma.”

Magisch touw

Goed, eens kijken of karma echt zo werkt – hoogste tijd voor de halve-finale-proef. Eerst moeten de kandidaten een moeilijke knoop uit een touw halen. “Begin er maar aan”, zucht Thomas. Bertie heeft er beduidend minder moeite mee en krijgt het touw als eerste los. Even later volgt Suzanne, terwijl Anna en Thomas er nog steeds geen touw aan vast kunnen knopen. “Wat een gênante vertoning”, jammert Anna. “Ik heb gewoon nul breincellen meer over.”

Als een speer

Intussen hebben Bertie en Suzanne ieder zeven ringen losgespeeld. De ringen, die met koordjes aan elkaar zitten, moeten ze na een tochtje door de jungle bevestigen aan pinnen op een houten paneel. Vanwege de verschillende lengtes van de koordjes kan dat maar op één manier. Een hele puzzel dus. Of puzel, zoals Bertie zegt. Opnieuw gaat de boerin als een speer. Na alle proeven die ze heeft gemist door haar verblijf op Afvallerseiland, kan de Zeeuwse eindelijk laten zien wat ze in haar mars heeft.

Schatkaart

Als de ringen goed op het bord hangen, omcirkelen de rode exemplaren de drie juiste getallen. Een cijfercode, waarmee de kandidaten een kist kunnen openmaken. Bertie troeft Suzanne af en vindt in de kist als eerste haar schatkaart, waarmee het laatste deel van de proef begint. Intussen krijgen Thomas en Anna eindelijk hun touw uit de knoop. Thomas begint aan een inhaalslag en vliegt bij het ringenonderdeel Suzanne voorbij.

Dora the Explorer

Op de schatkaart staan drie bomen als herkenningspunten: de hoogste bananenboom, een oude boom bij de rivier en de hoogste boom op de heuvel. Het lijkt net Dora the Explorer. Bij alle drie de bomen liggen een koker én een dolk verstopt. Met de kokers moeten de kandidaten naar presentator Dennis Weening rennen voor een aanwijzing: hoeveel stappen ligt de dolk van de boom vandaan? Als ze vervolgens – terug bij de boom – de dolk vinden, moeten ze daarmee weer naar Dennis, want de eerste twee kandidaten die hem een dolk brengen, gaan naar de finale.

Takken

Zowel Bertie als Thomas gaat bij de hoogste boom op de heuvel op zoek naar een koker. Thomas klimt de boom in en breekt allerlei takken af. “Je maakt het zoeken zo niet makkelijker”, klaagt Bertie. Kort daarna grist de ex-wielrenner de koker weg, waardoor Berties kansen hier zijn verkeken. Ze moet een andere boom zien te vinden. Intussen hebben Suzanne en Anna via de ringen ook de juiste cijfercode gevonden en kunnen ze met de schatkaart hun innerlijke Dora naar boven laten komen.

Bertie

Thomas krijgt van Dennis te horen dat de dolk bij 'zijn' boom 44 stappen in noordoostelijke richting ligt. Eenmaal terug op de heuvel heeft hij echter de grootste moeite het wapen te vinden. “Ik had voor het eerst in m’n leven een kompas in handen!” Maar het is nog niet zo erg als bij Suzanne “Ik heb de bijnaam TomTommie!” Klemann. Zij kan de bomen van de schatkaart überhaupt niet vinden.

Gas op die lollie

Bertie heeft zich intussen gestort op de oude boom aan de rivier. Daar ontdekt ze vrij snel een koker, waarna ze bij Dennis hoort dat ze op 27 stappen zuid-zuidwest de dolk moet zoeken. Bertie snelt weer terug naar de rivier. En zomaar ineens valt haar oog op de dolk! Daarmee haast de boerin zich terug naar Dennis. “Gas op die lollie!” Nog vóór Thomas brengt ze de dolk naar de eindstreep. Bertie is (na Dio) de tweede finalist! Dat viert ze natuurlijk met haar Zeeuwse strijdkreet: “HOSTERNOKKE!”

Thomas vs. Anna

Terwijl Thomas nog steeds zijn dolk zoekt, is Anna met een inhaalslag bezig. Bij de derde boom, de bananenboom, vindt zij een koker en vervolgens de dolk. Maar ook Thomas heeft eindelijk zijn wapen te pakken. Beide rennen naar Dennis Weening om hun dolk naast die van Bertie in het blok hout te steken. Nét iets sneller is... Thomas. En zo zijn alle finalisten van Expeditie Robinson 2016 bekend.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Snacken

Na het afscheid van Anna en Suzanne varen Bertie en Thomas naar het Basiskamp. Ze krijgen een kistje mee met een fles wijn en ‘iets te snacken’, om Dio te verrassen. Maar de grootste verrassing voor Dio is toch wel dat niet Anna of Suzanne, maar de twee Afvallerseiland-overlevers het tegen hem gaan opnemen in de finale! Als Bertie en Thomas aanmeren, denkt de rapper eerst dat Thomas alleen is gekomen (en dat Bertie bij de crew hoort?). Dio heeft niet eens door dat Bertie ook een kandidaat was – zó lang is het geleden dat zij weg werd gestemd!

Revanche

“Mijn plan valt in duigen”, vertelt Dio aan de kijker. “Ik neem het niet meer op tegen – in mijn optiek – twee zwakkere vrouwen. Maar het heeft zo moeten zijn.” (Karma?) Thomas kan dus revanche nemen voor het verraad van zijn oud-bondgenoot Dio. De twee zijn elkaar al flink aan het uitdagen rond het kampvuur. Maar heren, wacht eens even, vlak Bertie zeker niet uit. “Ik ben nog altijd een Zeeuwse boer”, lacht de bikkel van Afvallerseiland. “Mij krijgen ze niet klein. De heren kunnen hun borst nat maken.”

Zoals Dora the Explorer altijd aan haar kijkers vraagt na een veelbewogen avontuur: WAT VONDEN JULLIE HET LEUKSTE VAN VANDAAG? Ons antwoord: dat Bertie de finale haalde natuurlijk.

Lees ook: Onze recap van aflevering 14

Meer over