Expeditie Robinson 2017 - #03: Scheur in Brace' achillespees én in kamp Zuid

23 September 2017 14:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Een gedwongen vertrek uit Expeditie Robinson om medische redenen: het is de nachtmerrie voor iedere deelnemer. Rapper Brace scheurde een achillespees en moest zijn survivalavontuur beëindigen.

Na wéér een nacht met hevige buien zijn de expeditieleden aan het begin van aflevering 3 al helemaal klaar met het regenseizoen op de Filipijnen. Het gekletter bezorgt ze slapeloze nachten en ’s ochtends is vuur maken haast onmogelijk, want het hout is ‘zo nat als een badmeester’, aldus Kaj. In kamp Noord lukt het alleen survivalexpert Niels ‘Rambo’ Gomperts om vuur te maken, in kamp Zuid krijgt Marieke dat na heel wat zwoegen (en een huilbui) eindelijk voor elkaar.

Afgezonderd kamp

Op het ‘eiland van de onbekenden’ leggen Carlos, Imke, Herold en Marlé vanaf het begin zorgvuldig hout droog voor hun vuurtjes – goed geregeld. Hier zijn er heel andere zorgen: zou er na musicalster Carolina Dijkhuizen nog een andere BN’er naar dit afgezonderde kamp komen? De vier inmiddels redelijk bekende ‘onbekenden’ lijken de VIPs steeds meer als een ander slag mensen zien. Je zou denken dat het tijdens het afzien op een onbewoond eiland niet uitmaakt of je bij de politie werkt of bij RTL Boulevard, maar niets is minder waar.

Echte wereldje

“Zij zijn gewend dat altijd alles voor hen verzorgd wordt”, denkt Marlé. “Waar ze moeten optreden, hoe ze gereden worden, wat voor eten er in de kleedkamer komt... Hier is het gewoon het echte wereldje.” In dat wereldje vormen Carlos, Imke, Herold en Marlé in ieder geval een blok – wat er ook gebeurt. Of zoals Carlos tegen Marlé zegt: “Er moeten wel heel gekke dingen gebeuren als wij elkaar gaan naaien.” Precies.

Afbeelding

Terwijl de onbekenden en Carolina maar blijven afwachten wat komen gaat, maken kamp Noord en kamp Zuid zich op voor de immuniteitsproef, die bepaalt welk team iemand naar huis moet sturen. De krachtmeting is deze keer een loodzwaar parcours met allerlei hindernissen, waarbij de teamgenoten aan elkaar vast worden gebonden. Daarbij moeten ze steeds een vlag meenemen. Het team dat daarmee als eerste het eind van het parcours bereikt, wint immuniteit en hoeft niet naar de eilandraad.

Claustrofobie

Om te beginnen nemen de teams vanaf een vlot een duik in het water, waarna ze onder een stellage van bamboebalken door moeten zwemmen. Bij kamp Noord gaat dat als een speer, maar kamp Zuid heeft er meer moeite mee: de claustrofobie van Soundos speelt op. “Ik raak gelijk in paniek”, vertelt de cabaretière. “Dat ik niet de controle heb over de situatie, is gewoon verschrikkelijk.” “Ik vind het heel erg voor haar,” zegt Kaj, die door Soundos flink moet afremmen, “maar op dat moment is het heel frustrerend.”

De hel

Als kamp Zuid aan land komt, is Noord is al bijna klaar met de volgende hindernis: een trap in elkaar zetten. Kaj en zijn teamgenoten zetten flink de vaart erin. Bij het volgende onderdeel halen ze Noord zowaar bijna in: de teams moeten weer onder zo’n bamboestellage door, maar nu gravend door het zand. Eén probleem: Soundos raakt opnieuw in paniek. “Ik wilde naar boven om lucht te happen, maar dat kon niet”, verklaart ze na afloop. “Zo’n proef is de hel.”

Brace valt

Maar de echte hel moet dan nog komen. Na het graven komen de teams bij een muur, waar iedereen één voor één overheen moet. Kamp Noord slaagt daar makkelijk in, maar bij kamp Zuid komen Brace en Soundos met moeite omhoog. “Brace kijkt me aan en zegt dat hij weer naar beneden wil springen”, aldus Soundos. “Ik zeg: ja man! Hij telt tot drie.” De twee laten zich vallen, maar dat wordt Brace fataal. “Nog nooit in m’n leven heb ik zo’n harde schreeuw gehoord”, zegt Danny. De medische staf van Expeditie Robinson snelt ernaar toe en voert Brace gewond af.

Winnen zonder juichen

Terwijl Soundos zich enorm schuldig voelt – door haar moest Brace ook naar beneden springen – wordt de proef hervat. Kamp Zuid begint weer bij de muur, kamp Noord daarna. De achterstand is niet meer in te halen: Noord hoeft alleen nog maar drie poorten open te krijgen via puzzels en daar is Niels supersnel mee. Kamp Noord wint immuniteit en hoeft niet naar de eilandraad. “Maar ja, je bent niet echt blij”, legt Richard uit. “Een van de spelers is met heftige pijn uitgevallen. Dus we hadden besloten om niet te juichen en niet te vrolijk te doen.”

Afbeelding

Vanzelfsprekend is de stemming in kamp Zuid bedrukt. Kaj baalt enorm voor Brace, maar ook voor zijn eigen kansen, nu zijn maatje uit het spel ligt. “Het interesseert me echt geen fuck dat we verloren hebben, maar dat we hém verloren hebben, dat vind ik echt kut.” De volgende dag komt het definitieve bericht dat Brace de expeditie moet verlaten. Maar dat betekent niet dat er nu niemand weggestemd hoeft te worden: de teamgenoten moeten gewoon naar de eilandraad.

Vorkheftruck

Na de proef is het eigenlijk al snel duidelijk: Kaj, Danny, Marieke en Shelly hebben het op Soundos gemunt. Vooral Danny snapt niet dat iemand met claustrofobie meedoet aan Expeditie Robinson. “Je wéét dat er zo’n proef gaat komen.” Kaj ergert zich er met name aan dat Soundos weinig bijdraagt in het kamp. “Ze denkt dat ze in Alanya zit, lekker in een all-inclusive-resortje. Daar winnen we de oorlog niet mee.” Het viertal spreekt af om als blok op Soundos te stemmen. “Het is dadelijk gewoon een vorkheftruck”, lacht Kaj. “Die tilt haar op, zo het eiland af. Toedeledokie!”

Genegeerd

Soundos voelt zich alleen op het eiland. “’s Nachts heb ik me ook wel eens eenzaam gevoeld, maar als je je eenzaam voelt met mensen om je heen, is dat echt een verschrikkelijk gevoel.” De comedian wordt compleet genegeerd door haar teamgenoten. “De ware aard van mensen komt nu naar boven. Ze doen gewoon alsof ik er niet ben. ” Toch waagt Soundos nog een laatste poging: ze probeert Marieke en Shelly over te halen om als vrouwen gezamenlijk Kaj of Danny uit het spel te knikkeren. “Want zij gaan ons er één voor één uitwerken. Wij kunnen als schaapjes naar het slachthuis lopen – of we pakken ze.”

Verrassing

Marieke en Shelly doen wel alsof ze op Soundos’ voorstel ingaan, maar stiekem blijven ze bij hun bondje met Kaj en Danny. De stemming op de eilandraad (vier stemmen voor Soundos) komt dan ook als een totale verrassing voor de cabaretière. “Daar schrik ik heel erg van. Ik dacht echt dat Shelly en Marieke m’n rug hadden.” De excuses van de dames kunnen Soundos niets schelen. “Van Boeiestijn.”

Aanbod voor Soundos

Maar dan komt Brace opeens tevoorschijn. Op krukken en met pijnstillers, maar wel fris gedoucht, vertelt hij dat zijn achillespees gescheurd is. Omdat Brace naar huis gaat, krijgt Soundos plots het aanbod om in de expeditie te blijven, met alleen één zwarte stem op de komende eilandraad. “Zodat ze me er de volgende keer uit kunnen tyfen?”, zegt ze geërgerd. “Ik ga toch niet terug naar een eiland met vier mensen die me negeren? Ik kan dat niet.” Toch waagt Brace nog een poging: “Doe het voor mij! Ik kan hier niet meer zijn.”

Afbeelding

Soundos gaat op Brace’ smeekbede in en keert dus met haar teamgenoten terug naar hun eiland. Daar beloven in de komende aflevering nog wat bommetjes te gaan barsten...  En zo zorgt Brace na de scheur in zijn achillespees dus ook voor een scheur in kamp Zuid.

Lees ook:
Onze recap van aflevering 2

Meer over