Expeditie Robinson 2017 - #11: 'Leugenaar' Roeland neemt bikkelhard wraak

Hij zweerde op zijn moeder dat hij haar niet zou belazeren, maar hij deed het toch: Roeland knikkerde Imke keihard uit het spel in Expeditie Robinson.

“Dat is schrikken”, stamelt Roeland na de eilandraad. Zijn bondgenootje Anouk zit door een list van Danny, Carlos en Imke terug in het vliegtuig naar Nederland. Het trio stemde de oud-voetbalster weg omdat ze een te grote concurrent zou zijn. En dat terwijl vooral Imke steeds benadrukte dat ze met de sterkste spelers naar de finale wilde. “Op de een of andere manier nam ik Danny niets kwalijk,” zegt Roeland, “maar richtte ik alles op Imke. Zij probeert zichzelf boven de groep te plaatsen als een soort heilige maagd Maria.” Daar heeft de acteur genoeg van. “Ik ga Imke stukmaken. Imke goes down.”

Hypocriet of niet?

“Ik heb best wel een slechte nacht gehad”, baalt Imke de volgende ochtend, terug op eiland Catanawan. “Ik heb veel nagedacht over de discussie, of ik echt hypocriet ben.” Ze denkt terug aan de tip die ze kreeg van haar moeder, die in 2006 de finale van Expeditie Robinson haalde: zorg bij elke beslissing dat je gevoel goed is. Maar om verder te komen, moet Imke soms toch echt tegen haar gevoel ingaan. “Dat is de tweestrijd die ik nu heb. Dat is heel moeilijk.”

Excuses

Imke vertelt aan Roeland hoe lastig ze de ruzie na de eilandraad vond. De acteur krabbelt wat terug van zijn stevige woorden: “Ik wil m’n excuses aanbieden dat je ons allemaal tegenover je kreeg. Dat hadden we veel beter moeten doen.” Hij belooft Imke dat hij haar niet meer zal ‘besodemieteren’. Echt niet.

Rad

Net nu Imke en Roeland weten dat ze elkaar geen rad meer voor de ogen draaien, zien ze opeens een mega-rad voor hun ogen draaien: het is tijd voor de proef. De kandidaten moeten op de draaiende balk in het midden van een rad zitten en zich vasthouden aan de stang daarboven. Het rad draait compleet om zijn as, dus iedereen wordt ondersteboven geslingerd. Wie het langst blijft zitten, wint de proef en mag naar finalisteneiland.

Gênant voor Soundos

Danny begint met tegenzin aan de proef: hij heeft last van een slijmbeursontsteking in zijn linkerarm, dus dat doet continu pijn. Toch valt hij niet als eerste van het rad af: dat zijn Soundos en Shelly. Vooral Soundos komt op een heel knullige manier in het water terecht. “Gênant”, lacht ze. “Ik ben de meest gênante deelnemer ooit. Als je een kind van vijf laat meedoen, denk ik serieus dat die het beter doet.” Daarna houdt Danny het nog een poosje vol, maar moet hij zich toch laten vallen.

Super-Robinsons

En zo bungelt van de BN’ers alleen Roeland nog in het rad, tussen de ‘onbekende Nederlanders’ Carlos, Imke en Herold. “Ik blijf over met de super-Robinsons”, meent Roeland. En ondanks enkele knappe manoeuvres op de draaiende balk moet de acteur toch zijn meerdere erkennen in deze survivalhelden. Carlos, Imke en Herold blijven dan nóg een hele tijd hangen. Dat duurt presentator Dennis Weening te lang: de overgebleven spelers mogen nu niet meer op de balk in het midden zitten, maar alleen aan de stang hangen.

Beest

Imke valt en kijkt daarna toe hoe haar maatje Carlos alleen nog strijdt tegen Herold. Even lijkt de oud-militair stiekem op de balk te rusten, maar dan roept Imke hem streng toe: “Je mag niet zitten, Herold!” Ze hoopt natuurlijk dat Carlos wint. En dat doet hij ook, want Herold valt: Carlos krijgt een plekje op finalisteneiland! “Wat een beest”, roept Shelly. “Ik vind het jammer dat hij weggaat”, aldus Imke, die het straks op Catanawan zonder haar maatje moet stellen, “maar ik gun het hem van harte.”

Ananas

Carlos vaart direct naar finalisteneiland en treft daar Niels en Kaj, die er allebei al een poosje vertoeven. Vlak voor de aankomst van de judoka hebben de heren nog even een ananas weggebikt en een kokosnoot verstopt, want dat eten willen ze zo min mogelijk delen met de nieuwkomer. Maar hé, wat zijn ze blij met de ananas die Carlos meebrengt! Na wat geroddel over de eilandraden is het tijd voor een duel: Carlos moet een van de twee finalisteneiland-veteranen uitdagen.

Duel

Hij kiest ervoor om te strijden tegen Niels. Best verrassend, want die wordt beschouwd als de sterkste speler. “Iedereen op het andere kamp ziet jou als een God”, legt Carlos zijn keuze uit. “Maar als ik verlies, wil ik strijdvaardig ten onder gaan.” De proef is een echte krachtmeting: Carlos en Niels moeten met gestrekte armen een ijzeren pin tussen twee scharnieren klemmen. Wie de pin als eerste laat vallen, moet afscheid nemen van dit elite-eiland. En dat is... Niels! Carlos mag met Kaj op finalisteneiland blijven. Hij glundert: “Ik heb een proef gewonnen van de koning!”

Afbeelding

Na drie afleveringen veilig op finalisteneiland te hebben gezeten, voegt Niels zich weer bij de rest van de groep op de eilandraad. Maar op Catanawan is intussen wel het nodige gebeurd. Vanwege Danny’s blessure was het even de vraag of hij zou opgeven. “Het is alsof er steeds een mes in je elleboog steekt,” zo omschrijft de zanger zijn slijmbeursontsteking, “maar dan de hele dag door.” Toch wil Danny absoluut niet naar huis. “We gaan er nog steeds wat van maken.”

Aangeschoten wild

Dus leek het erop dat iedereen massaal op Herold ging stemmen. Hij is al een poosje aangeschoten wild, doordat hij ál z’n stembriefjes al kwijt is. Nu de oud-militair steeds goed presteert bij de proeven, willen veel spelers deze concurrent uitschakelen. Zelfs Imke gaat overstag en wil haar mede-onbekende-Nederlander eruit werken. Dat vertelt ze hem wel eerlijk – met tranen in haar ogen. Hoewel Herold het een ‘broeder-zuster-moord’ noemt, reageert hij verder heel lief: “Als mens kan ik het je niet aanrekenen. Daarvoor hebben we teveel mooie gesprekken gehad.”

Masterplan

Terwijl Herold in gedachten al afscheid neemt van de expeditie, komt Roeland opeens bij Soundos met een nieuw masterplan: Carlos is er nu niet, dit is dé kans om zijn bondgenootje Imke weg te sturen! Zeker omdat iedereen denkt dat Herold weggaat. “Nu kunnen we het pact van de super-Robinsons breken!” Roeland en Soundos hebben allebei nog behoorlijk wat extra stembriefjes en besluiten om die bij deze eilandraad in te zetten. Soundos is razend enthousiast over het idee: “Als dit lukt, is het echt perfect!”

Gezworen

En dus belandt Niels, net terug van finalisteneiland, op een dramatische eilandraad. Hij stemt op Herold, net als Shelly, Danny en Imke dat doen. Maar met een lading aan extra stemmen weten Roeland en Soundos Imke uit het spel te knikkeren. “Hij zwoor op z’n moeder dat mij niet weg zou stemmen”, reageert Imke. “Dat vind ik dan best een linke uitspraak.”

Afbeelding

“Anouk heeft mij gevraagd om haar te wreken”, legt Roeland zijn plannetje uit. “Daar is dit een onderdeel van.” Imke gelooft er niets van. “Toneel! Hij is een goede acteur en een goede leugenaar. Dat brengt hem ver in het spel, maar het is niet mijn manier.” Via Dennis Weening mag ze nog een boodschap aan Carlos geven: “Hij moet winnen!” Ongetwijfeld is de judoka er nu op gebrand om op zijn beurt wraak te nemen. Het wordt steeds gezelliger daar in de Filipijnen! 

Lees ook:
Onze recap van aflevering 10

Meer over:

Reageren