Robinson Recap #12

Expeditie Robinson 2018: Eten of gegeten worden

22 november 2018 21:21 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
“Het waren wel een berg stemmen”: met die woorden blikt Robin terug op de massale executie van Stijn vorige week. Maar ook deze twaalfde aflevering van Expeditie Robinson 2018 lijkt weer een waar slagveld te worden.
Het groepje onbekenden voelt zich namelijk aan het begin van de aflevering weer als vanouds, aldus Laurie. Nienke is minder over de gang van zaken te spreken en neemt vooral Steven zijn arrogantie kwalijk en maakt hem door het uitdagen van Robin indirect verantwoordelijk voor het verdwijnen van haar Robinson-vriendinnetje Stijn.Op Finalisteneiland weten Loiza en Steven het eigenlijk wel zeker: het is Stijn die de expeditie verlaten heeft. “Ik hoef maar dat eiland op te stappen en het is als vlooien op een hond”, vertelt Loiza aan Steven over haar voorspelling als ze terug naar de andere finalisten moet. Daarnaast heeft ze nog steeds geen vertrouwen in Steven, die volgens haar is opgestapt naar het andere kamp, iets waar ze natuurlijk hartstikke gelijk in heeft. Loiza steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat ze Steven het liefst ziet vertrekken, zodat ze zelf veilig op het Finalisteneiland kan blijven.


Laurie en Dominque broeden intussen op een nieuw wegstemplan voor de komende ronde: Nienke lijkt daarbij geslachtofferd te worden. Samen met Gregory zit ze bij de onbekenden overduidelijk op de schopstoel. Zowel voor Gregory en Nienke is het dan ook essentieel om de immuniteitsproef te winnen. Op Gregory hoeft Nienke overigens óók niet te rekenen, die heeft een dealtje gesloten met Laurie om bij winst van de proef alsnog op Nienke te stemmen, ondanks de nodige twijfels.

Afvalrace

De proefbouwers van Expeditie Robinson hebben een goede dag: een gigantisch parcours is opgetrokken voor de kandidaten. De zes overgebleven deelnemers gaan dan ook een onstabiele afvalrace met elkaar aan. Stabiliteit en evenwicht zijn de sleutel, maar dat gaat Laurie en Nienke niet echt lekker af. Als laatste twee blijven ze behoorlijk lang bezig om de eerste balk over te balanceren. Nienke verliest de horde en valt als eerste af. Daarmee hebben de onbekenden eigenlijk al hun zin: de weg naar het wegstemmen van Nienke ligt nu al open.

Immuniteit

Robin, Gregory en Dominque overleven de afvalrace en strijden met z’n drietjes voor een plek in de volgende ronde. Robin haalt de eindstreep niet, Dominique en Gregory leggen het parcours nóg een keertje af. Daarin slaagt Dominique uiteindelijk met vlag en simpel: ze sleept voor de tweede keer dit seizoen immuniteit binnen. Samen met een portie verse krabben vertrekt ze naar Finalisteneiland. Daar wil ze Loiza uitdagen, verslaan en terug naar het andere eiland sturen.


Op het Finalisteneiland pakken Steven en Dominique hun liefdesdans weer op en vertellen -als Loiza even niet kijkt- hoe erg ze elkaar gemist hebben. Backstabber Steven heeft er dan ook geen enkele moeite mee dat Dominique op het eiland is gekomen om Loiza te slachtofferen.

Nienke geeft ondertussen niet op en probeert Gregory, die zijn hart stiekem al aan Laurie gegeven heeft, over te halen om op Robin te stemmen. Hij geeft Nienke haar woord, dus dat heeft ie nu aan twee vrouwen tegelijk gegeven. Laurie ergert zich op dat zelfde moment intens aan Nienke, die als een soort emotioneel kippetje over het eiland loopt. Maar: dat blijkt één grote act te zijn, ze wil juist iedereen laten denken dat ze het niet meer ziet zitten.

Eetproef

Voor Loiza en Dominique staat de befaamde Eetproef op het menu. En dat betekent niet alleen rekenen en puzzelen voor de twee, maar ook lokale lekkernijen, zoals rattenkoppen en varkenshersenen, verorberen om verder te komen in het spel. Na een bloedstollende race waar zowel de deelnemers als de kijkers thuis moeite hebben om niet te overgeven, weet Dominique uiteindelijk de code als eerste te kraken.

Plannetje

“Ik voel me geniaal, maar wel slecht”, zegt een uitgekookte Nienke. Samen met Gregory doet Nienke alsof ze graag naar huis wil en vraagt de groep om op háár te stemmen. Stiekem wil ze met die actie juist zorgen dat iedereen maar één stem op haar zet en ze zelf Robin met meerdere stemmen naar huis kan sturen.

Maar zo makkelijk gaat dat niet, Laurie lijkt haar vlak voor de start van Eilandraad door te hebben. En ook Gregory weet nog niet zeker of hij met de snode plannen van Nienke mee gaat werken. Om het geheel nog spannender te maken keert Loiza tijdens de Eilandraad terug, waar ze ook haar stemmen in mag zetten.

Stemmen

De eerste drie stemmen zijn al direct voor Nienke, waarna de vierde en vijfde stem voor Robin zijn, evenals de zesde, waarmee het 3-3 staat. Nienke krijgt ook stem zeven, acht, negen en tien voor haar kiezen. En daarmee is haar Expeditie-avontuur (na twee keer een glorieuze comeback gemaakt te hebben) nu echt officieel voorbij.

Niet alleen Nienke heeft het daar moeilijk mee, ook Loiza is zichtbaar aangeslagen door het vertrek. Ook al doet het pijn, de heimwee van Nienke was niet geacteerd, dus héél erg om naar huis te gaan is het ook niet. Maar met het vertrek van Nienke staat de strijd tussen Loiza en de overige deelnemers voor volgende week nog meer op scherp.

Meer over