Het drukke gezinsleven op de plaat

Familie Buddenbruck over Een huis vol: 'Prachtig document voor later'

16 augustus 2021 06:05 | amusement | Door Redactie Televizier

© Stijn Ghijsen

Het nieuwe seizoen van Een huis vol gaat van start. Van alle gezinnen draait de familie Buddenbruck het langst mee. Hoe is dat? Moeder Thaila: ‘De filmcrew is familie geworden.’

In 2017 was de familie Buddenbruck voor het eerst te zien in het KRO-NCRV-programma Een huis vol. Thaila herinnert zich dat zij en haar man Rob er goed over na moesten denken of ze de camera’s in hun gezin wilden toelaten. Rob: “Willen we onszelf wel zien op tv?” Thaila: “We besloten het één seizoen te doen om te kijken of het beviel. De kinderen wilden het graag, dat gaf de doorslag. Daarna ging het supersnel, want ik ging bijna bevallen van ons tiende kind Shaëlle en dat wilden ze natuurlijk vastleggen.”

Hechte band met filmcrew

Dat hele eerste seizoen was wennen, zegt Thaila. “Het was zo vreemd om de hele tijd een camera op je gericht te hebben. We kregen ook veel reacties, zeker als Rob er weer eens iets had uitgeflapt. Maar ach, wij zijn wie we zijn, je kunt het nooit voor iedereen goed doen.” In hun tweede jaar was de onwennigheid weg. Thaila: “Sindsdien merken we de camera’s eigenlijk niet meer op.” De ploeg gaat ook volledig op in het gekrakeel van haar drukke gezin, zegt Thaila. “Waar wij lopen, lopen zij. We maken nooit afspraken over wat wel of niet gefilmd mag worden. Soms, als een van ons geen zin heeft om in beeld te zijn, dan zeggen we dat en dan houden ze er rekening mee.” Inmiddels hebben ze een hechte band met de filmcrew. “We zitten met z’n allen in een groepsapp. Als ze merken dat er iets is, weten de meiden van de redactie dat er altijd uit te pikken. Het is meer dan vriendschap, wij zien ze als familie.”

Zomereditie Een huis vol

Voor een zomereditie komt de ploeg ongeveer tien volle dagen langs, voor een wintereditie heeft de familie de crew ongeveer twintig dagen over de vloer. Nieuwe kleren, nog even snel naar de kapper of extra aandacht voor haar make-up voor een opnamedag? Niets van dat alles, zegt Thaila. “Wij vinden het niet nodig om ons mooier voor te doen. De kinderen zijn er ook niet mee bezig.” Ze lacht: “Behalve de pubers misschien. Hun haar moet natuurlijk wel goed zitten. Voor een opnamedag gaat er even wat extra gel in. En als we de uitzending terugkijken dan kunnen ze wel balen: ‘Wat zit mijn haar stom’, of ‘Moest je nou echt die broek aan?’”

Moeite met de camera's

Ze merkt wel dat de jongere kinderen soms net iets drukker worden. “We hebben een jongenshuishouden, ze sloven zich graag uit als de camera er is. Soms even de grens opzoeken, dollen of op en neer springen, gekke dingen doen.” De enige in het gezin die moeite heeft met de camera’s is Rob, zegt hij eerlijk. “Ik vind het gewoon lastig om mezelf te zien en mijn eigen stem te horen. Ik kijk ook zelden in de camera. Het is geen acteerwerk, dus ik blijf mezelf, wat je ziet is allemaal echt. Dat is zoals reality-tv hoort te zijn.” Thaila lacht: “Hij roept al vanaf het eerste seizoen, volgend jaar doen we niet meer mee. Maar dan is het weer zo leuk met de filmploeg, hebben we zo veel lol, dat hij het weer vergeet.” Ze ziet de deelname aan het programma als een prachtig document voor later. “Je kunt zo mooi zien waar we vandaan komen en waar we nu zijn. Het is mooi dat die groei is vastgelegd.”

Familie Cudogham

Naast de familie Buddenbruck worden er nog drie andere grote gezinnen gevolgd. Bij de familie Jelies zijn de voorbereidingen voor de komst van een negende kindje in volle gang. Alex en Anne Adema waren vier jaar geleden voor het laatst te zien. Hun vierling is nu zes jaar oud en de oudste dochters beginnen te puberen. De familie Cudogham is nieuw. Iven en Cynthia wonen met zeven kinderen in een appartement in hartje Amsterdam.

Een huis vol is vanaf maandag 16 augustus dagelijks om 19.00 uur te zien op NPO1.

Meer over