Veertig jaar na einde jeugdserie

Familie Knots haalt de Dikke van Dale

25 maart 2023 11:37 | amusement | Door Jef Willemsen

© ANP
De familie Knots is vanaf heden letterlijk en figuurlijk een begrip. De KRO-NCRV jeugdserie uit de jaren tachtig wordt officieel opgenomen in de Dikke van Dale.

Van Dale-hoofdredacteur Ton van den Boon onthult in het NPO Radio 5 programma Volgspot dat de nieuwste editie van het woordenboek maar liefst twee verwijzingen bevat naar De familie Knots.

Soortnaam

De familie Knots werd van 1980 tot en met 1984 uitgezonden door de NCRV en viel bij menig generatie in de smaak door de excentrieke figuren als Tante Til, gespeeld door Hetty Heyting die ook de scripts en liedteksten voor haar rekening nam. Volgens Van den Boon verdient de serie een vermelding omdat de reeks zelfs na veertig jaar nog leeft in ons land. Zo zegt hij: "De familie Knots is een soortnaam geworden voor een familie waar allemaal rare dingen gebeuren."

Speledingetje

De tweede term die Van Dale gehaald heeft is 'speledingetje', een stopwoordje van neef Herbert (wijlen Marnix Kappers) die enthousiast kon worden van hebbedingetjes. De term gaat het woordenboek in als synoniem voor gadgets.

Roze

De familie Knots kende nog een andere gevleugelde uitspraak dankzij Tante Til die elke aflevering met hallucinerende roze verf een droomtoestand opwekte in haar atelier terwijl ze driftig "Een kloddertje roze hierrrr..." riep. Deze lijfspreuk wordt voorlopig nog niet opgenomen in het naslagwerk.

Meer over