En nu is ze weg

Fidan Ekiz bedreigd en uitgescholden als presentator De Nieuwe Maan

23 Januari 2020 14:41 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP
Voor een islamkritische moslim in Nederland is het onmogelijk om een televisieprogramma over de islam te presenteren. Dat bewees de behandeling van Fidan Ekiz tijdens De nieuwe maan

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl
Meer film & serie nieuws

Fidan doet er een boekje over open op de site van The Post online en dat is behoorlijk schrikken. De intimidatie kwam volgens de presentatrice voornamelijk van mensen uit de moslimgemeenschap en extreem linkse types die identiteitspolitiek aanhangen. En dat mondde uit in een waterval van bedreigingen en scheldpartijen. 

Onpasselijk

Dit is wat Fidan Ekiz er zelf over schrijft: "Men zou eens moeten weten wat zich hier achter de schermen afspeelt,’ zei ik regelmatig tegen mijn collega’s. Online en telefonisch gescheld, oproepen om ons programma te boycotten, bedreigingen aan mijn adres, intimidatie van onze gasten en de makers. Toen de eindredacteur, die net was aangesteld, een kijkje nam op onze Facebooksite schrok hij zich kapot: ‘Ik word er onpasselijk van.’"

Karaktermoord

Door haar kritische houding in andere media tegenover de islam werd het ook steeds moeilijker om gasten aan tafel te krijgen bij De nieuwe maan. Fidan nogmaals op The post online: "Ze proberen elk kritisch geluid te smoren. Als ze daarvoor karaktermoord moeten plegen dan doen ze dat. Als ze gasten moeten intimideren (‘Je moet dat programma boycotten, het is besmet’) waardoor die niet meer durven te praten, hun verhaal bijstellen (afzwakken) aan tafel of besluiten helemaal niet meer te komen, dan doen ze dat."

75 jaar vrijheid

De presentatrice zegt in het artikel dat ze ondanks de bedreigingen en pesterijen vrijwillig is gestopt bij het NPO 2-programma. Ze wordt opgevolgd door Ajouad El Miloudi, die waarschijnlijk beter ligt bij de achterban. Fidan eindigt haar artikel zo: "We dwepen in dit land zo met het vrije woord, maar de realiteit is dat die vrijheid onder druk staat. Treurig deze constatering te moeten doen in een jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren."

Meer over