Opportunistisch

Fidan Ekiz deelt eindelijk meer over plots einde De Vooravond

24 december 2021 10:49 | amusement | Door Ingelise De Vries

© Natalia van der Zalm
Fidan Ekiz heeft zich voor het eerst uitgesproken over het abrupte einde van De Vooravond. Ze laat weten dat ze zich voorgelogen voelt.

In De Telegraaf vertelt Fidan Ekiz wat ze vindt van het abrupte einde van De Vooravond. Samen met Renze Klamer presenteerde ze tussen augustus 2020 en mei 2021 het praatprogramma van BNNVARA. Maar het programma werd totaal onverwacht geschrapt omdat het niet urgent genoeg zou zijn. Daarna vulde het linksere Khalid & Sophie dat gat op. 

BNNVARA opportunistisch

In het interview zeg Fidan dat de omroep wist waar Ekiz voor stond toen ze haar vroegen voor De Vooravond. "Gaandeweg zijn de bazen mij opportunistischer gaan benaderen", vertelt de presentatrice. 

De reden dat Fidan zich tot nu toe nog niet uitsprak, is omdat ze wilde uitzoeken wat er precies is gebeurd achter de schermen. "[Het gaat] om de manier waarop een sociale omroep asociaal met haar mensen omging. Naar buiten toe roepen: 'We halen Fidan binnen omdat we ook het andere geluid willen laten horen.' En vervolgens intern het tegenovergestelde doen." 

Fidan Ekiz 'geframed'

Ondanks de prima kijkcijfers besloot de omroep daarom toch de stekker uit het programma te trekken. Toch sluit Fidan een nieuwe samenwerking met BNNVARA niet uit, al wil ze niet meer met één omroep werken. "De omroep staat voor taboedoorbrekend, voor vrijheid. Perfect voor iemand als ik, maar de bazen snapten dat niet en gingen me framen."

Khalid & Sophie seizoen 2

De Vooravond-opvolger Khalid & Sophie kreeg in het eerste seizoen bergen kritiek over zich heen, toch mogen presentatoren Khalid Kasem en Sophie Hilbrand opvallend genoeg terugkomen voor een tweede seizoen. Ze zijn vanaf 21 maart weer te zien op NPO 1. 

Meer over