Eindstrijd

Finaleweek De Slimste Mens: welke deelnemers zien we terug?

13 januari 2019 09:43 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Rogier Veldman Fotografie
Het seizoen van De slimste mens nadert zijn ontknoping en dus kunnen we de balans gaan opmaken: welke BN'ers hebben een plekje verdiend in de finaleweek van de kennisquiz?

De opzet van het spel is al jaren onveranderd. Toch blijven miljoenen mensen afstemmen op presentator Philip Freriks en de eenkoppige jury Maarten van Rossem. In de vijf eerste ‘reguliere’ weken van het programma strijden in elke aflevering drie kandidaten tegen elkaar, waarvan de beste twee doorgaan naar de volgende aflevering. De derde stoel wordt dan weer opgevuld door een nieuwe speler. De deelnemers kunnen in totaal maximaal zeven afleveringen blijven zitten.

De zesde en laatste week is de finaleweek. Daarin krijgen de zittende twee spelers concurrentie van de vijf BN'ers die in voorgaande weken het best presteerden. De afgelopen reeksen tonen aan dat de kandidaten om terug te keren zeker vijf, zes of zeven afleveringen moeten volbrengen. Welke sterren gaan dit keer naar de finaleweek? We zetten de namen voor je op een rijtje. 

Arjan Postma (zeven keer geweest, vier keer de slimste)

Moerasjongen Arjan Postma deed het naar eigen zeggen boven verwachting goed. Hij haalde het maximale door in zeven afleveringen zijn opwachting te maken. En passant won hij in zijn voorlopig laatste aflevering nog de uitzending, waardoor hij zich als beste kandidaat plaatste voor de finaleweek. 

Mark Tuitert (zeven keer geweest, drie keer de slimste)

De Olympisch kampioen van 2010 op de 1500 meter maakte direct indruk met zijn algemene kennis. In een aantal afleveringen ging hij onbedreigd op de zege af, net zoals in Vancouver. Behalve in die ene, waarin hij een vraag kreeg over het Nederlands Elftal van 1988. Het antwoord Rinus Michels moest de gestopte langebaanschaatser schuldig blijven. De dag erna moest hij toch toegeven een aantal keer schreeuwend wakker te zijn geworden. Dat begrijpen wij wel hoor Mark, maar als je De Slimste Mens wint, is er niemand meer die daarover begint. 

Edson da Graça (zes keer geweest, drie keer de slimste)

De comedian en inwoner van de Bijlmer was in de eerste week een graag geziene gast in het programma. Met zijn soms wat hysterische manier van vragen benaderen kweekte hij een hoop sympathie bij de kijker. Da Graça is de eerste finalist die de eindstrijd met een aflevering minder wist te bereiken.

Korneel Evers (vijf keer geweest, drie keer de slimste)

Korneel Evers heeft samen met Peter Hein van Mulligen cijfertechnisch gezien de beste score behaald. De acteur en cabaretier was vijf keer in de studio in Hilversum aanwezig en mocht zich drie keer tot Slimste van de dag laten kronen. Daarmee plaatste hij zich vrij overtuigend voor de finaleweek, waarin de supporter van FC Utrecht hoopt net als zijn geliefde cluppie aan het einde van de rit met een beker te staan.

Peter Hein van Mulligen (vijf keer geweest, drie keer de slimste)

De broer van acteur Peter Paul van Mulligen valt op door zijn rustige uitstraling. Dat moet ook wel als je dagelijks met cijfers bezig bent en voor het CBS pragmatisch moet denken. Dat deed hij ook tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens. Wij verwachten dat hij een goede outsider is voor het winnen van het programma.

Gijs Groenteman (vier keer geweest, twee keer de slimste)

De journalist kende in een van zijn afleveringen een bloedstollende eindstrijd tegen NU.nl-interviewer Chris Helt. Die maakte een fout door zijn seconden weg te laten tikken, terwijl Groenteman daarna nog aan de beurt was. Twee seconden en een vraag later en de exit van Chris was daar. Maar niks ten nadele van Gijs, de seizoenskaarthouder van Ajax hield de familie-eer hoog. Moeder Hanneke deed twee afleveringen mee, maar won geen enkele uitzending.

De finaleweek van De Slimste Mens is vanaf maandag 14 januari om 20.25 uur te zien bij NPO2.

Meer over