Interview

Floortje Dessing blikt vooruit op nieuwe reeks Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

10 maart 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© BNNVARA

Na twee seizoenen in Nederland trekt Floortje Dessing er weer op uit in een nieuwe reeks Floortje naar het Einde van de Wereld. Reizen in coronatijd was een forse uitdaging.

Hoe was het om weer op reis te kunnen?

“Na 25 jaar non-stop reizen was een jaar tot stilstand komen heel rustgevend. We hebben twee seizoenen Floortje Blijft Hier kunnen maken met Nederlanders die duurzaam leven en reizen. In de auto stappen en ’s avonds zonder jetlag thuiskomen was verfrissend, maar door die onderbreking weet ik des te beter waarom ik dit doe: om verhalen te vertellen en de blik van mensen te verbreden. Het is belangrijk dat we ons nooit voor anderen afsluiten.”

Is dat een risico dan?

“Nou, we hebben in het Westen de neiging te denken dat wij het centrum van de wereld zijn. Je merkt pas hoe onzinnig dat soort navelstaarderij is als je met andere culturen in aanraking komt. Dit seizoen was ik op de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Dat zorgt voor perspectief.”

Wat was de invloed van corona op dit seizoen?

“Zo’n beetje de helft van de wereld was niet te bezoeken. De papiermaker in Japan en een familie in Nieuw-Zeeland houden we tegoed. In sommige landen word je als reiziger toch gezien als een brenger van ellende. Daar moet je rekening mee houden. Uiteindelijk hebben we naast de Comoren kunnen draaien op de Azoren, in Slovenië en Argentinië.”

Hoe lastig is het om na zeven seizoenen nog nieuwe invalshoeken te vinden?

“Dat is een uitdaging. Ik wil niet vervallen in ‘O, daar heb je weer een gezin dat een hut bouwt en hun kinderen zelf onderwijs geeft’. Aan de andere kant is dat wel het programma. Bij Het Mooiste Meisje van de Klas verwacht je ook verhalen van mensen die op een inspirerende manier hun leven hebben opgepakt. Ik probeer mezelf en de kijker wel altijd te verrassen door er nieuwe componenten in te stoppen.”

Zoals?

“Op de Azoren bezocht ik een Zweedse orthodontist die besloot het helemaal anders te doen. Ze was twintig jaar alleen maar aan het werk geweest voor de hypotheek en zag haar kinderen amper. Nu woont ze met haar familie op een eilandje waar ze een schaapskooi heeft opgeknapt. Met vier dagen werken verdienen haar man en zij genoeg om de rest van de maand te kunnen leven en veel qualitytime met het gezin door te brengen. Dat had ik nog niet eerder gezien.”

Ga je zelf nog op vakantie naar het buitenland?

“Als ik voor het programma op pad ben, plak ik er meestal een paar dagen aan vast. Dit jaar maakte ik een rondreis door Namibië en Botswana. Toch een beetje werkgerelateerd; ik heb onderweg een Nederlander opgezocht die zich inzet om neushoorns te redden. Sowieso ga ik nooit op de traditionele manier op vakantie. Twee weken op het strand op een bedje liggen is niks voor mij.”

Floortje naar het Einde van de Wereld is vanaf donderdag 17 maart wekelijks om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over