Frank Evenblij over Shirtje Ruilen

Voetballers ruilen na de wedstrijd graag bezwete shirts met elkaar. Waarom? Dat ging Frank Evenblij vragen voor het nieuwe programma Shirtje ruilen. En kwam een opmerkelijk verhaal uit van Arthur Numan.

Hoe lang bestaat de gewoonte van het shirtjes ruilen al?

„Ik heb geen idee. Maar ik weet dat Willem van Hanegem, die is al heel oud is, nog shirts heeft die dateren uit de jaren zestig, dus zo lang bestaat het in ieder geval al.”

Welke voetballers heb je gesproken voor dit programma?

„Een heleboel: Arthur Numan, Boudewijn Zenden, Denny Landzaat, Ronald de Boer, Youri Mulder. Over het algemeen zijn het voetballers die een redelijke interlandcarrière hebben gehad. Dat moet ook wel want na een wedstrijd als Roda JC – Willem II worden geen shirts gewisseld.”

Waarom dacht je dat hier een leuk programma over te maken was?

„Alle voetballers die we hebben benaderd, krijgen bijna lichtjes in hun ogen als ze het over de shirtjes hebben. Het is een soort pronkstuk van hun carrière. We zijn bijvoorbeeld bij Sander Westerveld geweest, die veel in Engeland en Spanje heeft gespeeld. Hij had een collectie van 400 shirts waaronder flink wat van de groten ter wereld. Van Zlatan tot Beckham. Die shirtjes zijn gedragen, het zweet en het DNA zit er nog in. Het herinnert ze aan een bepaalde wedstrijd”

Heeft iedere voetballer die shirts thuis aan de muur hangen?

„Ze bewaren ze heel vaak in een sporttas en zeggen dan ‘ach, het is niet zo belangrijk’. Maar zodra de shirts uit de tas worden gehaald, komen er ook de meest fantastische verhalen boven tafel. Er is een beroemd tv-interview met Ronald de Boer waarin hij ontzettend moet huilen in een nogal lelijk Ajax-shirt. Toen we door zijn collectie gingen, zat dat shirt erbij. Niemand wist waarom hij zo moest huilen want Ajax had zojuist gewonnen van The Grasshoppers. Hij vertelde nu voor het eerst waarom. Louis van Gaal had de dag ervoor geëmotioneerd aan de groep verteld dat het bestuur het niet meer zag zitten in hem. Niet alleen als trainer maar ook als mens. En juist tijdens dat interview liep Van Gaal langs. Daarom schoot Ronald de Boer vol. Dat verhaal komt aan de hand van zo’n shirt langs.”

Hoe wist je wie er goeie shirtruilverhalen had?

„De meeste voetballers hebben veel shirts en als je dan rond gaat vragen komen er vaak goede verhalen. Arthur Numan had maar twee shirts bewaard uit zijn carrière. Eentje van Romario en een van Ronaldo. Die van Romario was het meest bijzonder en kwam uit een WK-wedstrijd in 1994 tegen Brazilië. Een verschrikkelijke wedstrijd die we met 3-2 verloren. Numan speelde niet, dus hoe kwam hij aan dat shirt? Toen Nederland in zak en as in de kleedkamer zat is hij naar de kleedkamer van de Brazilianen gegaan en heeft daar om dat shirt gevraagd. Toen zei Romario ‘Je krijgt het op een voorwaarde: je moet met ons meedansen’. En dat heeft Numan gedaan. Hij moest zelfs de bekende wiegbeweging van Bebeto nadoen. Heel gênant inderdaad. Numan heeft dat nooit eerder verteld. Het is heel geestig om dit soort verhalen te ontfutselen.”

Shirtje ruilen - vanaf maandag 4 september 22.00 uur • RTL 7

Meer over: